szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eger polgármestere vizsgálatot kért az önkormányzat ügyrendi bizottságától az után, hogy újabb információk kerültek napvilágra az úgynevezett listaügyben. Habis László azt mondta, hogy Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz "nemkívánatos művészekről" készült tiltólista.

A polgármester hétfői közleményében úgy fogalmazott: "A kulturális életben kifejezetten a sokszínűség híve vagyok. (...) A lista készítéséről szóló felvetést és a kulturális élet szereplőinek politikai alapú megbélyegzését abszurdnak, elfogadhatatlannak tartom." Hozzátette ugyanakkor: úgy látja, hogy a kulturális és idegenforgalmi bizottság 2011. szeptember 21-i ülésével összefüggésben lépéseket kell tennie.

Habis László hétfőn levélben kérte a pénzügyi és ügyrendi bizottság elnökét, Csarnó Ákost arra, hogy a testület nyilvánítson véleményt a tavaly szeptemberi bizottsági vitával kapcsolatban.

A stop.hu állítása szerint a birtokukba került az önkormányzat bizottsági ülésén készült hangfelvétel, és erre hivatkozva újabb információkat jelentettek meg hétfőn az ügyről.

A stop.hu közlése szerint az egyik "nemkívánatos személy" állítólag Székhelyi József színész, akit a hírportál hétfői közlése szerint az ülésen "egy SZDSZ-es, büdös zsidónak neveztek".

Az egriugyek.hu még április közepén írt arról, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Állításuk szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori Piactér nevű rendezvény szervezőjének ezért vissza kellett mondania a művész Villon-előadását.

A honlap a birtokába került jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta: az ülésen Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését. Erre reagálva a szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: kérte Csákvári Antalt, a Fidesz-KDNP képviselőjét, hogy "a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben" - idézték a jegyzőkönyvet.

Az egri önkormányzat sajtószóvivője, Zentai László már akkor cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán. "Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben" - mondta.

Visszautasította az akkori állításokat a Fidesz egri szervezete is. Ifj. Herman István, a párt városi elnöke a leghatározottabban cáfolta, hogy a helyi önkormányzat listákat készítene előadóművészekről, meghatározná, hogy kik léphetnek fel a városban és kik nem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!