szerző:
hvg.hu

Oligarchák a nemzeti együttműködés rendszerében nincsenek - mondta Orbán Viktor a parlamentben egy LMP-s kérdésre válaszolva. A Jobbikkal pedig azt közölte a kormányfő, az emberek szerinte nem akarnak kilépni az EU-ból. A kormány ma él először az új házszabály adta kivételes sürgősséggel, ami azt jelenti, hogy két nap alatt elfogadhatnak egy törvényjavaslatot. Emellett a parlament először módosíthatja az alaptörvényt.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Iszapos ügyvédekről beszél a Jobbik

Ferenczi Gábor (Jobbik) a Devecserben dolgozó, államilag finanszírozott ügyvédekről beszél, akik a vörösiszap-katasztrófa miatt tevékenykednek a térségben. A képviselő szerint az így fizetett ügyvédek között számos volt rendőrvezetőt találni. Tállai András államtitkár elmondta, a jobbikos képviselő tisztességes emberek munkáját bírálja, s szerinte érthetetlen, hogy miért kell belekötni az ügyvédekbe azért, mert azok korábban rendőrök voltak.

Az MSZP a fogyatékosokért aggódik

Tóth Csaba (MSZP) szerint az akadálymentesítéssel gondok vannak, sok helyen nem megfelelő az átalakítás, a kormány pedig semmit nem tesz ez ellen. A rokkantellátás átalakítása több tízezer embert érint hátrányosan, de az időseket és a kismamákat is hátrányosan érinti az akadálymentesítés elakadt programja.

Halász János államtitkár válaszában elmondta, a 2011-2013-as akciótervben erre a célra 8 milliárd forintos uniós támogatást különített el a kormány.

LMP: a gyógyszerkassza megvágása miatt több lesz a beteg

Szilágyi László (LMP) szerint az, hogy az állam kevesebb pénzt költ majd gyógyszerekre, oda vezet, hogy több lesz a beteg ember, a gyógyszerekhez való hozzájutás - különösen vidéken - nehéz lesz. Szócska Miklós államtitkár szerint a kiadácsökkentés a tetemes államadósság-csökkentés miatt elengedhetetlen, de a kormány elkötelezett, hogy elsősorban olyan intézkedések szülessenek, aminek köszönhetően a gyógyszerellátást biztosítják és hatékony, de nem drága gyógyszerek lesznek a piacon.

Megy a gőzös?

Farkas Gergely (Jobbik) arról beszél, hogy Nógrádban a vonatjáratok 45 százalékát törölte el a kormányzat. Szerinte nincs fejlesztési terv, a kormányzat csak elsorvasztja a vonatjáratokat. Fónagy János államtitkár válaszában elmondta, a Széll Kálmán-terv a vasútrendszert hatékonnyá kívánjá tenni. Szerinte Nógrád megye elérhetősége "nem tekinthető rossznak", a buszközlekedésben jelentős fejlődés történt.

Novák megint kurucinfózott

Novák Előd (Jobbik) azzal kezdte mondandóját, hogy a közmédiumok vagyonkezelésének élére Orbán Viktor nevezte ki Böröcz Istvánt, de ezt követően kikapcsolták a képviselő mikrofonját. Később folytatni tudta, emlékeztetve arra, hogy Böröcz III/III-as volt, majd más olyan neveket is sorolt, akik az állambiztonságnak dolgoztak és most magas pozícióban vannak, így például Horváth József volt UD Zrt.-s cégvezető a katonai elhárítás helyettes vezetője lett. Novák hivatkozott a kuruc.info oldalra, ez nagy felhördülést váltott ki a parlamenti padsoraiban. A múlt feltárására meg kell várni a Jobbik kormányra kerülését vagy előbb is tesznek valamit? - kérdezte Novák Előd.

Orbán válaszában elmondta: a megnevezett személyek nevében nem kíván védekezni, Böröcz Istvánt pedig nem a kormány nevezte ki.

Novák viszonválaszában azt mondta, a kormányfő mellébeszél. Szerinte Orbán Viktor attól fél, hogy olyan további állambiztonsági anyagok kerülhetnek nyilvánosságra, amelyek rá vagy szüleire nézve kényesek. A kormányfő erre reagálva azt mondta, szerinte nem szabad a parlamentben ülők szüleit sértegetni. Érdemben viszont nem reagált Novák Előd felszólalására.

Újra téma a földbérlés

Gőgös Zoltán (MSZP) a földalap-pályázatok kapcsán egy cikket idézett, amely szerint le vannak zsírozva a földbérlő pályázatok a minisztériumban. Fazekas Sándor (Fidesz) mezőgazdasági miniszter válaszában elmondta: a történet légből kapott, "egy irodalmi munkásság része". Szerinte nem oligarchák nyertek ezeken a pályázatokon.

Gőgös Zoltán ezután neveket sorolt, olyan személyeket, akik nyertek és fideszes kötődésűek. Fazekas erre válaszolva elmondta: arra számított, hogy "komolyabb számokkal és adatokkal" jön Gőgös, szerinte az adatai nem pontosak.

Orbán: a megszűnt cégek egy része adót csalt

Vágó Gábor arról beszél, hogy nagyon sok céget számoltak fel az elmúlt időszakban, s rekordalacsony a cégalapítások száma. Szerinte ennek az az oka, hogy a vállalkozások reménytelennek látják a jövőjüket, a kormány vállalkozásromboló politikája miatt.

Orbán Viktor azt mondta: e tárgyban a kormány sokat tett, de még nem eleget. Szerinte a kormány kiállt a kisvállalkozók mellett. Emlékeztetett arra, hogy a megszűnő vállalkozások egy része azért szűnik meg, mert adócsalás céljából hozták létre.

Vágó válaszában elmondta, még mindig nagy a bürokrácia. Meglepő módon ezzel Orbán is egyetértett viszonválaszában.

Orbán kevesli a Cozma-ítéletet

Mirkóczki Ádám szerint most már reményleten a helyzet Magyarországon, a jobbikos képviselő a győri, soproni és egyéb gyilkosságokat sorolja. Orbán Viktornak azt mondta, a kormány "rendrakás" szlogenje csak kommunikációs trükk. Ön szerint mennyit ér ma az emberélet 2012-ben Magyarországon? - kérdezi Mirkóczki a kormányfőtől.

Orbán Viktor válaszában arra kéri a televíziónézőket, hogy ne hallgassanak az ellenzékre, mert a helyzet nem reménytelen. Szerinte a kormány véget vetett annak a tarthatatlan gyakorlatnak, hogy mentegették a bűnözőket etnikai alapon. Mint mondta, szigorították a Büntető törvénykönyvet, bevezették a három csapás törvényt, megnövelték a rendőrök számát. A gyilkosságokkal kapcsolatban elmondta: az elkövetőket a rendőrség órákon belül elfogta.

Mirkóczki Ádám viszonválaszában a legnagyobb tisztelettel azt mondta, hogy a helyzet igenis reménytelen. Beszélt Marian Cozma gyilkosainak ítéletéről is, arra utalva, hogy annak rossz üzenete van a társadalom számára.

Orbán Viktor a Cozma-ítélettel kapcsolatban azt mondta, magánemberként egyetért Mirkóczkival, de kormányfőként ezt nem teheti, mert a bíróság tőle független.

Orbán az oligarchákról

Karácsony Gergely is a miniszterelnököt kérdezi: miért a Fidesz közeli oligarchák érdekeit képviseli a kormány, miért nem a magyar ember érdekeit? Ezután Simicska Lajost, Nyerges Zsoltot és a Közgépet emlegeti.

Orbán Viktor szerint ha bármilyen jogsértésről tudomása van Karácsony Gergelynek, akkor kötelessége a jogi eljárások megindítása. "Oligarchák a nemzeti együttműködés rendszerében nincsenek és nem is lesznek" - véli, majd elmagyarázza az oligarcha fogalmát, de a magyar nagytőke képviselői jelen vannak.

Karácsony szerint naiv a miniszterelnök, ha azt hiszi, hogy Simicskát az emberek nem a Fideszhez kötik.

Bréking: Orbán válaszol

Gaudi Nagy Tamás újra arra hívja fel a figyelmet, hogy van élet az unión kívül is. 2004. május 1-én tisztességtelen népszavazással bekényszerítették hazánkat az unióba - mondja a jobbikos politikus.

Magyarország nagy értéke, hogy az unió tagja: több érv szólt a belépés mellett, mint ellene - mondja a parlamentben (!) Orbán Viktor a jobbikos politikus felvetésére. A határainkon kívüli magyar érdekek jobban érvényesíthetőek az unión belül, mint kívül. "Érdekünk a keleti nyitás" - véli Orbán Viktor. 

Viszonválaszában Novák Előd azt kérdezi a minsizerelnöktől: tagok legyünk, vagy szabadok? "Erre válaszoljon, nem muszáj rímekben" - mondja engedékenyen Novák, aki sérelmezi, hogy a középületekre ki kell tenni az uniós zászlót, és arra kéri, szedjék le azt a Parlamentről. Ezután a zászlót átadja Lezsák Sándornak.

"Visszatérve a kilépjünk vagy ne kérdésre, a személyes véleményem is az, hogy az emberek nem akarnak kilépni az EU-ból. Sok lehetőséget nem tudtunk kihasználni, de ez nem az emberek hibája. Azért dolgozunk, hogy minél többet ki tudjunk belőlük használni."

1 2 3 4

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
51 év után találták meg az eltűnt francia tengeralattjárót

51 év után találták meg az eltűnt francia tengeralattjárót

Kovács Zoltán most a finneknek ment neki, de inkább ne tette volna

Kovács Zoltán most a finneknek ment neki, de inkább ne tette volna

Hány férfi kell ahhoz, hogy legyőzze Serena Williamst teniszben?

Hány férfi kell ahhoz, hogy legyőzze Serena Williamst teniszben?

A világ száz legjobb illusztrátora közé került egy magyar alkotó

A világ száz legjobb illusztrátora közé került egy magyar alkotó

Itt a bizonyíték: a vártnál hamarabb érkezhet a Huawei összehajtható telefonja

Itt a bizonyíték: a vártnál hamarabb érkezhet a Huawei összehajtható telefonja

Pénzügyi trükközés az osztrák pártoknál: egyik sem jobb a deákné vásznánál

Pénzügyi trükközés az osztrák pártoknál: egyik sem jobb a deákné vásznánál