szerző:
hvg.hu

Most is zajlik a rendőrök teljesítményének felmérése, az eredmények alapján pedig a főkapitányi és kapitányságvezetői posztokon is változás várható - közölte Pintér Sándor belügyminiszter éves meghallgatásán az alkotmányügyi bizottság előtt. A börtönök telítettsége jelenleg is 138 százalékos, ezért a céljuk az, hogy a fogvatartottak hasznos munkát végezzenek, ennek érdekében pedig ők készítik a rendőrök gyakorlóruháját és bakancsát is. A későbbiekben más formaruhák - így például a postások vagy a buszsofőrök - gyártásával is megbíznák őket.

Jelenleg is zajlik a rendőrök teljesítményének felmérése, és akik a leggyengébben teljesítenek, azokat lecserélik a beosztásukban – mondta Pintér Sándor belügyminiszter éves meghallgatásán az alkotmányügyi bizottság előtt. Így július 1-ig a főkapitányi, illetve kapitányságvezetői posztokon is változás várható. Az áthelyezéssel ugyanakkor nem megbélyegezni akarják az embereket, hanem olyan pozíciót keresnek nekik, amelyben a jövőben hatékonyabb eredményt tudnak elérni - magyarázta Pintér.

Célul tűzték ki, hogy az első két évben 3500 fővel növeljék a rendőrállományt, ezt szavai szerint sikerült is teljesíteni, mivel június 30-ig 4250 fő kiképzése történik meg.

Az elmúlt egy éves rendőri tevékenységből Pintér kiemelte az uniós elnökség időszakát, mivel akkor a Belügyminisztériumra nagyobb felelősség hárult. 260 rendezvényt kellett biztosítaniuk, de ahogy a belügyminiszter fogalmazott: a fővárosiak ebből nem éreztek semmit.

Eredmények között sorolta fel a vörösiszap katasztrófa után a házak újjáépítését, amelyben a Belügyminisztérium és a katasztrófavédelem is kivette a részét. Tavaly októberre, a katasztrófa egyéves évfordulójára minden sértett házát újjáépítették, vagy újat vásároltak.

A hatékonyabb rendőri fellépéssel kapcsolatban azt mondta, Észak-Magyarországon, Borsod, Heves, Szabolcs megyékben a kiemelt rendőri jelenlétnek köszönhetően Pintér szerint csökkent a bűncselekmények száma. Szerinte ehhez az is hozzájárult, hogy a szabálysértést elkövetők is elzárást kaphatnak.

A postások és a buszsofőrök is ruháit is a börtönben varrnák

A belügyminiszter tájékoztatása szerint a börtönök túltelítettségét az elmúlt évben két új börtön megnyitásával próbálták enyhíteni. Mivel azonban több bűncselekményt derítettek fel, jelenleg is 138 százalékos a börtönök túltelítettsége.

Pintér Sándor meghallgatása
©

Miskolcon azt tervezik, hogy építenek egy ötszáz fős börtönt, emellett nyári börtön is létre akarnak hozni, ahol 3-6 hónapig tudnák fogva tartani az elítélteket. A belügyminiszter szerint nyáron olcsóbban és jobb körülmények között tudnák őket elhelyezni.

Pintér a meghallgatáson azt mondta, a fegyelmi helyzet javítását és a börtönök biztonságát is szolgálja, ha hasznos munkát végeznek a fogvatartottak, ezért vonták be őket a rendőr egyenruhák gyártásába. Az elmúlt egy évben 48 ezer gyakorlóruhát, és 40 ezer pár bakancsot gyártottak le a börtönökben. A későbbiekben további ruhadarabokat vonnának be a gyártásba, például inget vagy nadrágot, emellett pedig egyéb formaruhákat is a fogvatartottakkal gyártatnának. Ez ügyben már tárgyalnak a Magyar Postával, a BKV-val és a Magyar Honvédséggel is.

Pintér nem kér a halálbüntetésből

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő radikálisabb büntetési tételeket, pl. a halálbüntetés visszaállítását javasolt, illetve felvetette a fegyverhasználati kötelezettséggel bíró egykori csendőrség újbóli felállítását.

A belügyminiszter a csendőrséggel kapcsolatban négyszemközti megbeszélésre invitálta Gaudit, a szigorúbb büntetésekkel kapcsolatban pedig azt mondta: felmérések igazolják, hogy a szigorúbb büntetésnek egy idő után már nincs visszatartó ereje, hanem a súlyosabb bűncselekmény elkövetésére ösztönöz. Szerinte tényleges visszatartó ereje a gyors elfogásnak és a valódi büntetési tétel megkapásának van. Az azonban, hogy az elkövetőt milyen gyorsan hoznak ítéletet, már nem a BM hatáskörébe tartozik – tette hozzá.

Pintér Sándor és Salamon Lászlót, a testület elnöke
©

Turi-Kovács Béla fideszes képviselő a rendőri tekintély helyreállításának fontosságáról beszélt. Szerinte jelenleg kettős mércét alkalmaznak az emberek a rendőrökkel szemben. Egyrészt határozott fellépést várnak, másrészt támadják őket. Szerinte többször előfordul az, hogy ha két ember vallomása áll szemben egy rendőrével, akkor nem a rendőrnek hisznek.

Pintér Sándor erre az angolszász példát hozta fel, ahol amennyiben a rendőr és az elkövető nem ismeri egymást, akkor 99 százalékban a rendőrnek hisznek. Magyarországon azonban még nem ez a helyzet – tette hozzá.

Ipkovics György fideszes képviselő feltette a kérdést: terveznek-e bármilyen intézkedés annak visszaszorításáért, hogy a választási években elszaporodnak a megalapozatlan eljárások. Pintér erre azt válaszolta, ha bejelentés érkezik, akkor el kell járniuk az ügyben, és itt az önmérséklet gyakorlása lenne a megoldás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag

Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag

Kikötött az Open Arms hajója Lampedusán, partra szálltak a menekültek

Kikötött az Open Arms hajója Lampedusán, partra szálltak a menekültek

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt

Bejelentették a 25. James Bond-film címét

Bejelentették a 25. James Bond-film címét

Megtalálták a Tátrában eltűnt barlangászok felszerelését

Megtalálták a Tátrában eltűnt barlangászok felszerelését