szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már a második helyreigazítást teszi közzé az MTI amiért néhány héttel ezelőtt egy pár napos blogot idézve megsértette Ángyán József volt földművelési államtitkár jó hírnévhez való jogát.

Mint arról már beszámoltunk: az MTI korábban a napraforgoblog bejegyzését idézte, mely szerint Ángyán József azért távozott a tárcától, mert "két haverját" felmentette Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A Kettős Mérce blog az MTI hír kiadása után azt írta, ilyen nevű blog nem is létezik. Az MTI ezután közölte a blog pontos címét, így világossá vált, hogy egy szerdán, pár órával az MTI-szemle előtt regisztrált, egyetlen bejegyzést tartalmazó blogot tartott fontosnak szemlézni az MTI. Az LMP nyílt levelet írt Belénessy Csaba MTI-vezérnek, aki válaszában leszögezte: úgy ítélték meg, hogy hírértéke van az idézett blogbejegyzésnek.

Bár a blogbejegyzés feldolgozásakor az MTI-nek nem sikerült elérnie Ángyán Józsefet, a volt államtitkár még aznap nyílt levélben fordult Belénessy Csabához, az MTI vezéréhez. Levelében azt írta: "Az MTI 2012. május 2-án 14 óra 20 perckor közreadott egy engem lejáratni szándékozó koncepciós irományból kreált hírt, amelyet visszautasítok. Az abban foglaltak minden alapot nélkülöznek, egytől egyig szemenszedett hazugságokat tartalmaznak. Visszautasítom továbbá azt az eljárásmódot, ahogyan az MTI, az ország közpénzekből fenntartott hírügynöksége egy hivatalosan nem létező blogon ma megjelentetett első és egyetlen bejegyzésből 'példás' gyorsasággal, néhány óra leforgása alatt országos hírt kreált anélkül, hogy a bejegyzés tartalmát bármilyen módon ellenőrizte volna."

Ángyán még május 2-án azt követelte, hogy az MTI adjon ki helyesbítő közleményt.

Pontról pontra

Vasárnap kiadott helyreigazításában a távirati iroda jó hírnévhez való Ángyántól és az olvasóktól elnézést kérve azt írta: a Vidékfejlesztési Minisztérium volt parlamenti államtitkára sem a blogban emlegetett Viszló Leventével, sem Haraszthy Lászlóval nem áll sem gazdasági, sem politikai kapcsolatban.

Ángyán József a parlamentben
©

Az MTI helyreigazításában azt írta, Szabó Rebeka LMP-s politikus a blog állításaival ellentétben nem volt Ángyán Józsefnek a tanítványa, mint ahogy sem Lepsényben, sem Kajászón nincsenek rokonai a volt államtitkárnak. Az MTI helyreigazítása szerint „korábban számára ismeretlen helyi gazdacsaládok keresték meg, és mint a VM parlamenti és társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, továbbá mint a vidék és a gazdaközösségek ügye iránt régóta elkötelezett professzor kötelességének érezte az értük való kiállást”.

Az MTI múlt szombaton az Ácsnére vonatkozó információkat korrigálta helyreigazításában. Eszerint valótlanul állították, hogy Ács Sándornénak személyes érdekeltsége lenne Lepsény határában. "Ács Sándorné semmilyen formában nem érintett az állami földekre vonatkozó pályázatokban. Az állattenyésztési kötelezettséggel kapcsolatos kritikát azoknak a családi gazdálkodóknak az érdekében fogalmazta meg, akiket ez a feltétel az ország legjobb adottságú területein (pl. Lepsény környékén) kizár a földhaszonbérleti pályázat lehetőségéből. Nem felel meg a valóságnak, hogy Ács Sándorné több száz (650) hektár állami földön gazdálkodik" - zárult az MTI közleménye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
G7: 101 milliárd forintot fizetett az állam a Telenor negyedéért

G7: 101 milliárd forintot fizetett az állam a Telenor negyedéért

Áprilisig számol kijárási korlátozásokkal a francia kormány

Áprilisig számol kijárási korlátozásokkal a francia kormány

Videó: Felvette a NASA űrszondája, mi történt 321 millió kilométerre a Földtől

Videó: Felvette a NASA űrszondája, mi történt 321 millió kilométerre a Földtől