szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már keresik Schmitt Pál köztársasági elnök állami szolgálati lakását, vagyis a volt államfő kérte, hogy az állam biztosítson számára ingatlant - írta szerdai számában a Blikk. Egy kormányhatározat szerint a volt államfőnek 150 millió forint értékben vásárolhatnak ingatlant. Korábban Mádl Ferencnek 126 millióért, Sólyom Lászlónak viszont 195 millióért vásároltak luxusingatlant. Schmitt annak ellenére kérte az állami lakóhelyet, hogy legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint három nagy értékű ingatlana is van.

Jogszabály nem írja elő, hány szobás lakást kell biztosítani a leköszönő köztársasági elnöknek. A korábbi rendelkezések még Sólyom László idején legalább háromszobás, minimum száz négyzetméteres lakást írtak elő, a későbbi jogszabályból viszont a szobaszámot törölték. A lakást és annak fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) biztosítja. A volt köztársasági elnök halála esetén az özvegyét továbbra is megilleti a lakhatási jog. Emellett jár a leköszönő köztársasági elnöknek az illetménye, szolgálati autó és sofőr, valamint kétfős titkárság is.

A Blikk szerdai számában számolt be arról, hogy már keresik Schmitt Pál köztársasági elnök állami szolgálati lakását, vagyis a volt államfő kérte, hogy az állam biztosítson számára ingatlant. A lap megtudta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től (MNV), hogy a KEH áprilisi megkeresését követően a vagyonkezelő már elkezdte az arra alkalmas ingatlan felkutatását. Korábban Schmitt nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy igényel-e állami ingatlant. Az államfőváltás költségeire vonatkozó kormányhatározatban szerepel, hogy a KEH 150 millió forintot kap intézményi beruházási kiadásokra, ehhez hasonló összeget költöttek két elődje, Mádl Ferenc és Sólyom László ingatlanára is.

Sólyomé a legdrágább

Göncz Árpád volt köztársasági elnök és felesége egy II. kerületi önálló házban él. A mintegy 590 négyzetméteres telken álló ingatlan már kiválasztásakor állami tulajdonban volt, a Belügyminisztérium kezelésében. A lakást előzőleg 129 millió forintért újították fel. A nemrég elhunyt Mádl Ferencnek 126 millió forintért vásároltak szintén egy II. kerületi, 170 négyzetméteres társasházi lakást. A ingatlant 2005-ben vásárolta meg az állam.

Schmitt Pál Áder János beiktatásán
©

Sólyom Lászlónak pedig 195 millió forintért vásárolt és újított fel az állam egy luxusingatlant a Normafa közelében, miután távozott posztjáról. Sólyomnak akkoriban felkínáltak több ingatlant is, de ő ezeket állapotuk vagy túl nagy méretük miatt nem fogadta el. Végül 2010 októberére sikerült megtalálni a megfelelő ingatlant. A 265 négyzetméteres, ötszobás, belső liftes lakáshoz 75 négyzetméteres, háromállásos garázs és 55 négyzetméteres terasz tartozik. Az ősfás telek területe összesen 2018 négyzetméter. Az akkori rezidenciakeresés politikai felhangokat is kapott, mert az államfő stábja felháborodott azon, hogy szerintük méltatlan helyzetbe került a leköszönő államfő a rossz állapotú villák felejánlásával. Ráadásul az Alkotmánybíróság volt elnökeként 1998 óta Sólyom használatában volt egy XII. kerületi állami tulajdonú lakás, bár 2005 óta  üresen állt, pontosabban régi bútorokat tartott ott az elnök, aki végül 2010 őszén visszaadta az államnak ezt a lakást. Az elnök egyébként már megválasztása után, 2005-ben is vihart kavart néhány kijelentésével, egymás után négy villát utasított ugyanis vissza arra hivatkozva, hogy nem elég reprezentatívak számára.

Schmitt kiadta a házát

Schmitt Pál nevén a legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint három nagyértékű budai ingatlan és egy ötödik kerületi lakás van. Egy II. kerületi, 901 négyzetméteres telken álló, 320 négyzetméteres családi ház, egy másik II. kerületi 438 négyzetméteres telken álló 195 négyzetméteres lakóház, valamint egy ugyancsak II. kerületi, 529 négyzetméteres telken lévő, 295 négyzetméteres lakóház 50 százalékos tulajdonosa a volt államfő. Emellett egy eltartási szerződés révén felerészben birtokol egy V. kerületi, 68 négyzetméteres lakást is, és feles tulajdonosa egy lupaszigeti nyaralónak is. Schmitték egy diplomata családnak adták ki azt a villát, ahonnan 2010-ben az államfői rezidenciába költöztek, a másik két budai házban pedig lányai élnek.

Tavaly a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényt is az alaptörvényhez kellett igazítani. A módosítás idén január 2-án lépett hatályba. Ennek alapján illeti meg kérelmére Schmitt Pált a lakáshasználati jog. A juttatások csak akkor nem járnak, ha összeférhetetlenség kimondásával vagy a köztársasági elnöki tisztségtől való megfosztással szűnt volna meg a megbízatása.

A hvg.hu megkereste a KEH-et az ingatlankeresés szempontjaira vonatkozó kérdéssel, valamint több fideszes politikust is azzal, mi a véleményük arról, hogy Schmitt Pál annak ellenére igényelt állami ingatlant, hogy több is van a tulajdonában. Választ egyelőre senkitől sem kaptunk kérdéseinkre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Blikk: Schmitt még nem mondta ki, de már kérte az állami lakást

A köztársasági elnöki címről plágiumbotránya nyomán április 2-án lemondott Schmitt Pál rezidenciájának ügyében már abban a hónapban elkezdett intézkedni a vagyonkezelő, holott ő még május 2-án sem adott egyértelmű választ arra, hogy közpénzből fizetett ingatlanba fog-e költözni - írja a Blikk.

hvg.hu Itthon

Blikk: a kormány 150 millióval segít Schmitt Pál lakásgondjain

A Blikk szerint Schmitt Pál lemondott köztársasági elnök vélhetően jelezte Orbán Viktornál, hogy igényt tart állami villára, az államfőváltás intézményi beruházásaira elkülönített 150 milliós forintos összeg ugyanis a lap szerint ennek kiadását takarhatja.

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Elon Musk már a világ második leggazdagabbja, megelőzte Bill Gates-t

Elon Musk már a világ második leggazdagabbja, megelőzte Bill Gates-t

Baj van a Twitter új funkciójával: nem tűnnek el a 24 óra után az eltűnős bejegyzések

Baj van a Twitter új funkciójával: nem tűnnek el a 24 óra után az eltűnős bejegyzések