szerző:
Csikász Brigitta

Őrült ellenőrzésbe kezdtek a BRFK-n a két hete kirobbant rendőri korrupciós botrány nyomán, amit a szolgálati állomány tagjai vegzálásként élnek meg – mondták a hvg.hu-nak rendőrök. Megkérdeztünk két egykori BRFK-s vezetőt is a V. László szórakozóhelyein folytatott razziákról.

A rendőri vezetőket érintő korrupciós ügy következményeként extra szigorral kezdtek el vizsgálni mindent a BRFK-n, aminek az egyszerű rendőrök látják kárát – mondták el a hvg.hu-nak rendőrségi források. "Olyan átvilágítás vette kezdetét, mint még soha. A gond csak az, hogy a végrehajtó állományon gyakorolják ezt. Élére vasalt nadrágok, sípzsinór, átvető mellény, sapka, stb. – ennek mindnek meg kell lennie folyamatosan. Egy tizenkétórás szolgálatban a rendőr menjen be a kapitányságra, ha kell napi háromszor, de boxolja ki újra a cipőjét. Ha például a gépjármű menetokmányában egy betű hiányzik, azonnal megfenyítik a gépjárművezetőt, de saját mobiltelefonjukat sem tarthatják maguknál az egyenruhások a szolgálat alatt" – mondták lapunknak rendőrök.

A nyilatkozók arról a felsővezetői körben érezhető félelemről is beszéltek, amelyre korábbi cikkünkben is kitértünk."Szinte izzik a levegő a BRFK-n. Mindenki fél, és mindenki félti a székét, pláne kapitányi és osztályvezetői szinteken. Ez szépen lecsapódik a végrehajtó állományra is."

Forrásaink szerint az ellenőrzéseket végzők "korrupció gyanújával bárkit bekísérhetnek a kapitányságra és ott akár le is vetkőztethetik a rendőrt, és átnézik a ruháját, táskáját". A BRFK ellenőrzési osztályát azonnal feltöltötték emberekkel, hogy minden kapitányságot át tudjanak vizsgálni, egy héten akár többször is. "A BRFK-t pedig azonnal leellenőrzi az ORFK, hogy biztosan minden hiányosságot felfedtek-e. Az ellenőrzést ellenőrzik" – mondják forrásaink.

Egykori nyomozók a razziákról

A Hajógyári-szigeten üzemelő szórakozóhelyekhez kapcsolódó korrupció egyik része az lehetett, hogy az érintett óbudai szórakozóhelyeken szinte sosem volt hatósági ellenőrzés, ellenben a gyanú szerint a konkurenseket V. László instrukciói alapján vegzálták. Az ilyen razziákról volt rendőrök beszéltek lapunknak. Az egykori rendőr Oláh Miklós, aki a kábítószer-bűnözés elleni területen dolgozott (jelenleg pedig egy nonprofit alapítvány keretében eltűnteket kutat fel) azt mondta: az előzetes letartóztatásba került V. László szórakozóhelyein a kábítószer-fogyasztási helyzet nem volt sem rosszabb, sem jobb mint más diszkókban.

Rendőri vezetők kerültek előzetes letartóztatásba.
©

A volt osztályvezető elmondta, egy razziát nem egyetlen rendőri egység tart, hanem több, sőt nem is önállóan, abba bevonnak társszerveket, például vámosokat vagy a tisztiorvosi szolgálatot. "A Budapesti Rendőr-főkapitányság akció osztálya sem magától megy ki szórakozóhelyekre, hanem vagy a központi ügyelet küldi ki a csapatot, vagy egy adott nyomozó egység – életellenes ügyek, kábítószer-bűnözés elleni osztály – kéri a jelenlétüket egy adott helyszínen, esetleg egy szórakozóhelyen” – mondta.

Jelentési kötelezettség és ésszerű ellenőrzések

Amennyiben egy rendőr bárhol, bármi gyanúsat tapasztal, kötelező jelentenie azt. „Például látta a Nyugati téren, hogy két alak heroint árul, akkor azt a kábítószer-bűnözés elleni osztálynak kellett jeleznie. Ez azért van, hogy ne fordulhasson elő az, hogy két egység párhuzamosan nyomoz. Az akciósok segítségét az egykori osztályvezető akkor kérte, amikor több embert kellett bevinni. Ugyanígy volt ez a többi osztállyal is" – mondta Oláh Miklós.

Beszámolt arról is, hogy az ő osztályán futó ügyekkel kapcsolatban akkor mentek ki szórakozóhelyekre razziázni, ha alapos felderítő tevékenység alapján konkrét személyek kerültek a látóterükbe. „Nem voltam annak híve, hogy csak úgy rárontsunk egy helyre. Természetesen közbiztonsági szempont is diktálhatja a rendőri ellenőrzést, például, ha ott folyamatos a rendzavarás vagy verekedések miatt veszélyessé válik a diszkó” – mondta. Mindazonáltal ha egy hivatásosnak a főnöke megtiltja például azt, hogy egy diszkóba bemenjenek ellenőrizni a működést, akkor a rendőrség munkáját felügyelő nyomozó ügyészséghez is fordulhat.

Fővárosiak razziája vidéken

Teplán Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság egykori kábítószerügyi nyomozója szerint "az akció osztályt egyesek úgy képzelték el, mint valami partizánmozgalom, amely csap erre, csap arra". „Az életellenes ügyekben és a kábítószer-bűnözés ellen vizsgálódókkal együtt járt ki szórakozóhelyre az akció osztály. Az akciósok fő feladata az, hogy gyors reagálású egységként kiemelt jelentőségű bűncselekmények helyszínén megjelenjenek, biztosítsák azt, tanúkat kutassanak fel és adatokat gyűjtsenek” – mondta. Mindezt a szakszerv irányításával tehetik – hangsúlyozta a volt nyomozó.

Volt olyan, amikor egy vidéki diszkóban nekik, a fővárosi rendőröknek kellett rendet tenniük, mert a helyi hivatásosok adták az őrzést. „Születésnapi bulira mentünk oda, és két órán át tartó „szórakozást” követően csaptunk le a dílerekre. Ezután a helyszín biztosítását már a helyi erők végezték el” – mondta. A 2006-ban nyugdíjba ment rendőr szerint a rendszeres razziáknak megvolt a hasznuk is, mert "zavarták az üzletmenetet, és inkább infót adtak azért, hogy minél előbb eltűnjenek a szórakozóhelyről".

Az egykori rendőr szerint ha az egész korrupciós ügy, amelynek négy rendőri gyanúsítottja van, megtörtént, nagy problémát jelent, de ha nem, akkor az még nagyobb baj, mert akkor a szervezeten belül vannak rendszerszintű problémák. Teplán úgy vélte, egy biztos, hogy "a történtek miatt sokaknak le kellett volna már vonnia a személyi konzenkvenciákat".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Rendőrök bilincsben: újabb két ember a gyanú árnyékában?

Újabb két embert vehettek őrizetbe azután, hogy pénteken két főrendőrt és két civilt is bilincsbe kísértek el – értesült a hvg.hu. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az alvilág egyik ismert szereplője vesztegethette meg a rendőröket.

Csikász Brigitta Itthon

Bilincsben vittek el egy főrendőrt

Korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárást az ügyészség vezető beosztású rendőrökkel és civilekkel szemben. A hvg.hu úgy tudja, az egyik gyanúsított a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője. A rendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást a példátlan ügyben.

Csikász Brigitta Itthon

Rejtő-összest kért magának a bevitt rendőri vezető

Hopka Lajos, az NNI korrupciógyanúba keveredett volt osztályvezetője ártatlan és ezt bizonyítani is fogják – mondta a rendőri vezető ügyvédje, Zsurkán Béla. Az üggyel kapcsolatban rendőrségi források lapunknak felvetették azt is, hogy a rendőrök elleni eljárást maga az "éjszaka császára", V. László indította el, mert megelégelte a rendőrök sarcait.

Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: miért most bukott meg az éjszaka császára?

Valaminek történnie kellett, ami miatt az éjszaka császára mára „kilőhetővé” vált, vagyis eljárás indulhatott vele szemben – vélekedtek a hvg.hu-nak egyformán rendőrök és V. László ismerősei is. A megkérdezettek leginkább terület-újraosztási terveket látnak a letartóztatások mögött.

Félbeszakadt a debreceni salakmotor-stadion avatója, mert alkalmatlan volt motorozásra

Félbeszakadt a debreceni salakmotor-stadion avatója, mert alkalmatlan volt motorozásra

Brit nyugdíjasok Spanyolországban: A spanyol kormány többet tett értünk, mint a brit

Brit nyugdíjasok Spanyolországban: A spanyol kormány többet tett értünk, mint a brit

440 pár cipőt akasztottak az isztambuli házfalakra – ennyi nőt ölt meg a férje tavaly

440 pár cipőt akasztottak az isztambuli házfalakra – ennyi nőt ölt meg a férje tavaly

Az emigráns mintapatrióta, akiből „a valaha élt legnagyobb dalszerző” lett

Az emigráns mintapatrióta, akiből „a valaha élt legnagyobb dalszerző” lett

Semjén: Köves Slomó egyháza megállapodást kötött a kormánnyal

Semjén: Köves Slomó egyháza megállapodást kötött a kormánnyal

Jól mennek a svájci órák, az export felét hat országban vásárolják meg

Jól mennek a svájci órák, az export felét hat országban vásárolják meg