szerző:
Csikász Brigitta - Dezső András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

Húsz évvel ezelőtt taxisként arról álmodozott V. László, hogy szórakozóhelyei legyenek. Miközben a topless bárokba szállította utasait és elbeszélgetett velük, állítólag sok embernek el is mondta terveit, hangoztatva, hogy fel tudna futtatni helyeket – ha valaki segítene neki egyet megszerezni. Úgy tudjuk, ez az ötlet néhány, pénzét átforgatni kívánó befektetőnek megtetszett és saját hasznukat is szem előtt tartva segítették "karrierjének" elindulását. Korábbi cikkünkben írtunk már arról, hogy az egykori főnyomozó, Sándor István (akit Papa néven ismertek az alvilágban) 2000-ben, az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság előtt a Conti-Car nevű csoport katonájának nevezte V. Lászlót, vagy ahogy alvilági körökben elhíresült: "Vizót". A csoport részben a kecskeméti maffiaperben 2006-ban elítélt Radnai László érdekeltsége volt. Ugyanakkor alvilági körökből származó információnk szerint amikor Radnaiék a kilencvenes évek elején megismerkedtek V. Lászlóval, a férfinak már több klubja volt a fővárosban.

A támogatókkal a háta mögött – mint azt a hvg.hu-nak elmondták ismerősei – V. László határozott elképzelésekkel és fellépéssel csapott le az az eladó topless bárokra, elsőnek egy kispesti helyre. Több forrásunk is arról beszélt, hogy V. esetenként egy általa kiszemelt, prosperáló klubra magasabb bérleti díjat ajánlott a tulajdonosnak, majd előbb-utóbb teljesen megszerezte a helyet. Az ilyen bárokat vaskézzel irányította. "Azt sem tűrte, hogy a lányok szakadt harisnyában menjenek ki táncolni, előfordult, hogy egy ilyen hiba miatt egy pofon is elcsattant" – említett egy esetet egyik forrásunk. Ugyanakkor úgy jellemezték a hvg.hu-nak az üzletembert, hogy "tehetséges, kitűnő szervező, nagy munkabírású és precíz, korrekt ember, akinél az adott szó mindennél többet ér".

Kiépített birodalom

A szórakozóhelyeket egymás után megszerezve, gyorsan kinőtte magát. A fennmaradáshoz azonban kellett az is, hogy valaki „védelme alá” helyezze az általa üzemeltetett bárokat, diszkókat. A gyors terjeszkedés hozzájárult, hogy V. Lászlónak komoly nimbusza alakult ki, a fővárosi éjszakai élet egyik megkerülhetetlen és érinthetetlen alakjává vált – vélekedett a hvg.hu-nak egyik közeli ismerőse. „Rengeteg pénze van, a lakásában talált 300 millió forint nem kiugró ilyen volumenű vállalkozás esetében, hiszen mindig kell nála lennie készpénzek különböző kiadásokra. Így egy külföldi DJ-nek azonnal ki kell fizetni a fellépést, vagy a lányokat és a portaszolgálatot adókat is naponta kell fizetni” – mondta. A jó ismerős szerint V. László hírnevét a vagyon mellett növelte az is, hogy sok információval rendelkezett mások ügyeiről, üzleteiről és balhéiról. „Annak, aki az éjszakában él, igazán képben kell lennie”.

V. László a kezdetektől fogva tisztában volt azzal, helyei csak úgy működhetnek zavartalanul, ha a rendőröktől bebiztosítja magát. „Kezdetben a hivatalos szervek emberei mellett volt egy magáncsapata is, amely keményfiúkból állt. Ők védték körülbelül 2000-ig, de utána már annyira kinőtte magát, hogy nem volt rájuk szüksége." Ugyanakkor forrásunk alaptalannak mondta azt a városi legendát, miszerint V. László rendőr lett volna valamikor. „Valószínű azért alakulhatott ki ez a híresztelés – jegyezte meg –, mert ismert volt arról, hogy jó rendőri kapcsolatokkal rendelkezik”. Többek között ennek tulajdonítják azt, hogy a szórakozóhelyekről köztudott volt, hogy ott drogokat árulnak, de a rendőrséget ez különösebben nem érdekelte. Becslések szerint a kábítószerből egy nagyobb buli estéjén akár ötvenmillió forint bevétel is származhatott. Egy másik forrásunk szerint a férfi érdekeltségeiből heti 200 millió forint tiszta haszna származott.

V. Lászlót vezetik a rendőrök
©

Egy másik, az alvilágban járatos és V. Lászlót személyesen is ismerő forrásunk ugyanakkor azt állítja: több mint egy évtizedig az éjszakai élet egyik ismert alakja biztosította a szórakozóhelyei védelmét. A rendőrök – egy kiváló baloldali kapcsolatokkal rendelkező exrendőr vezetésével – csak 3-4 éve jelentek meg a színen és tették parkolópályára az előző brigádot. Más forrásaink arról beszéltek korábban, hogy a rendőrök körében már 12-14 éve ismert volt "Vizo", mégis sokáig nyugodtan tevékenykedhetett. A védelmet ellátó előző csapat vezetője ellen eljárás is indult, s ebben az ügyben éppen azok a rendőrök nyomoztak, akiknek a csuklóján most bilincs kattant. "Nem csodálkoznék azon, ha hamarosan az exzsarut is lekapcsolná a rendőrség" – tette hozzá forrásunk.

„Ő nem löki ki maga alól a sámlit”

Arra a kérdésre, hogy miért most fogták el V. Lászlót, több magyarázatot is kaptunk az üzletembert és az ügyet ismerőktől. Egyik ismerőse szerint valakinek a szórakozóhelyekre fáj a foga, de egyáltalán nem biztos, hogy megéri ezeket most bárkinek is átvennie – túl nagy a hatósági felhajtás, túlságosan szem elé kerültek. Forrásunk viszont semmiképpen nem tartja valószínűnek, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség által korrupciós ügyek gyanúja miatt folytatott eljárást V. László indította volna el, megelégelve a rendőrök sarcait. „Saját maga alól nem löki ki a sámlit, mint tette azt korábban Boros Tamás” – mondta az ismerőse (Az Aranykéz utcában 1998-ban felrobbantott vállalkozó a rendőrséggel működött együtt - a szerk.) "Szeretett nagy lábon élni, élvezte, amit csinált, a szórakozóhelyek működtetése pedig azzal járt, hogy voltak 'tartói', amit elfogadott. Betartotta a játékszabályokat. Valakinek hitte magát, az is volt, mégpedig egy birodalom feje."

Az alvilágban mozgó egyik ismerőse viszont nemcsak gazdasági, hanem politikai okokat sejt a háttérben. Eszerint V. László ellen azért indult eljárás, mert ezekben a körökben köztudott volt róla, hogy baloldali kapcsolatai vannak. E forrásunk szerint nem valószínű, hogy valamelyik bűnözői csoport most megpróbálná átvenni vagy betámadni a "gazda" nélkül maradt szórakozóhelyeket, szerinte valószínűbb, hogy hagyják "lerohadni". "Biztos vagyok benne, hogy a 'Vizo' mögött álló érdekcsoportoknak ezzel befellegzett, többé már nem állnak talpra. De azok a rendőrök sem lesznek többé rendőrök, akiket most meggyanúsítottak, függetlenül attól, bűnösök-e vagy ártatlanok" – mondta forrásunk.

Pedig a „császárságot” információink alapján V. László szerette volna tovább bővíteni, 2006-os terjeszkedési kísérlete a Citadellán azonban csúfos kudarcnak bizonyult. Mint megírtuk, az ügyből büntetőeljárás lett. A Fővárosi Főügyészség a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy V. László és társai ellen önbíráskodás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt folyt büntetőeljárás. A nyomozást az ügyben a Budapesti II. és III. kerületi Ügyészség 2007. március 30-án részben bizonyítottság hiányában, részben pedig bűncselekmény hiányában megszüntette. Úgy tudjuk, V. László tavaly Debrecenben próbált terjeszkedni és néhány érdekeltséget is szerzett ott, de a városban a helyi és ukrán csoportok miatt nem tudta megvetni a lábát.

Széthullik a birodalom?

V. László mindent egyedül irányított, igyekezett mindent saját kézben tartani. Jegyzetfüzete nemcsak számára volt jó emlékeztető, hanem arra is, hogy mások korábban mit mondtak neki, mire hivatkoztak és mit ígértek. A konkurens helyeket megpróbálta ellehetetleníteni. Az őt ismerő férfi is arról számolt be, hogy az ezekre ráküldött hatóságok – rendőrök, tisztiorvosi szolgálat, adóhivatal vagy tűzoltóság – eljárásaiban ott lehetett V. László keze is valamilyen módon.

A gyanúsítottá vált üzletember viszont most nem a konkurencia, hanem saját helyei miatt aggódhat. „Valószínűleg darabjaira hullik majd a birodalma” – vetítették előre a jövőt az éjszakai életben jártasak, megjegyezve, hogy az alkalmazottak, akikre amúgy is oda kell figyelni, most szétlopják a szórakozóhelyeket. „Irányítás és vaskéz nélkül a helyek egy idő múlva lehúzhatják a rolót” – vélekedtek. Egy alvilági forrásunk szerint azonban a vagyonát nem kell féltenie, bárhogy is alakul a sorsa, lesz pénze – kérdés persze, hogy az ismerősei szerint a közelmúltban infarktuson átesett V. Lászlónak ezt lesz-e módja élvezni.

"Hogyhogy csak most?"
A kormányváltáskor a piac biztosra vette, hogy Vizó hátrébb szorul, közismert volt ugyanis a vállalkozó rossz viszonya Pintér Sándor belügyminiszterrel mint volt főrendőrrel éppúgy, mint későbbi biztonsági üzletemberrel. A mostani akció mégis meglepetésként hatott, miközben sokakban a vádalku lehetősége is fölmerült - írja a HVG Afterparty című cikke az ügyről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Rendőri korrupció: őrizetben újabb két rendőr

Újabb két rendőrt állítottak elő a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF) munkatársai a napokban kibukott korrupció gyanús ügyekkel kapcsolatban - tudta meg a hvg.hu. Információink szerint egyikük az a Nemzeti Nyomozó Irodán dolgozó Gulyás Imre, akinek vezetői megbízatását hétfőn vonta vissza az országos rendőrfőkapitány. A másikuk pedig a BRFK egyik nyomozója. Az ügyészség mindkettőjüket őrizetbe vette.

hvg.hu Itthon

Rendőrök bilincsben: újabb két ember a gyanú árnyékában?

Újabb két embert vehettek őrizetbe azután, hogy pénteken két főrendőrt és két civilt is bilincsbe kísértek el – értesült a hvg.hu. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az alvilág egyik ismert szereplője vesztegethette meg a rendőröket.

Csikász Brigitta Itthon

Rejtő-összest kért magának a bevitt rendőri vezető

Hopka Lajos, az NNI korrupciógyanúba keveredett volt osztályvezetője ártatlan és ezt bizonyítani is fogják – mondta a rendőri vezető ügyvédje, Zsurkán Béla. Az üggyel kapcsolatban rendőrségi források lapunknak felvetették azt is, hogy a rendőrök elleni eljárást maga az "éjszaka császára", V. László indította el, mert megelégelte a rendőrök sarcait.

Csikász Brigitta Itthon

Bilincsben vittek el egy főrendőrt

Korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárást az ügyészség vezető beosztású rendőrökkel és civilekkel szemben. A hvg.hu úgy tudja, az egyik gyanúsított a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője. A rendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást a példátlan ügyben.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: miért most bukott meg az éjszaka császára?

Valaminek történnie kellett, ami miatt az éjszaka császára mára „kilőhetővé” vált, vagyis eljárás indulhatott vele szemben – vélekedtek a hvg.hu-nak egyformán rendőrök és V. László ismerősei is. A megkérdezettek leginkább terület-újraosztási terveket látnak a letartóztatások mögött.

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény

Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt