szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már három éve a Szerencsejáték Zrt. látja el kormányzati megbízásokkal a kormányközeli Nézőpont Intézet egyik leánycégét – írja a Népszava csütörtöki száma.

Az állami Szerencsejáték Zrt. évről évre egyre nagyobb összegű megállapodásokat köt azzal a 2010 februárjában alapított Kutatópont Kft.-vel, melynek tulajdonosa a Nézőpont Intézet – írja a Népszava, a két cégnek még az ügyvezetője is közös: Mráz Ágoston Sámuel, akinek egykor Nav­racsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter volt a tanára.

A Népszava szerint a 2010-es kormányváltás után a Szerencsejáték Zrt. sorra felmondta a korábbi megállapodásokat, így a piackutatásokat is, helyette az alig fél évvel korábban alapított Kutatópont Kft.-vel kötöttek szerződést e feladatra. 2010 októberében az év végéig 36,5 millió forint értékben szerződtek, ami csaknem kétszerese annak, amennyit addig az előző cégnek fizettek – írja a napilap, amely szerint a szerződést 2011-re is meghosszabbították, 100 millió forint értékben.

A Kutatópont 2010-es nettó árbevétele 70,7 millió volt, amelynek így csaknem fele származott abban az évben a Szerencsejáték Zrt.-től. A cég árbevétele a mérlegbeszámolója szerint 2011-ben már meghaladta a 175 millió forintot, a Szerencsejáték Zrt. pedig 2012-re már csaknem a teljes tavalyi árbevétellel megegyező, 165 millió forint értékben újította meg a korábbi szerződést. Ezt az összeget megerősítve az állami társaság azzal indokolta a megbízást, hogy az teljes körű kutatásra vonatkozik, egyébként pedig csak keretösszeg, amelyet "nem kötelező elkölteni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!