szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A XIII. kerület önkormányzatát "megnyugvással tölti el", hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Prohászka Ottokár Szobráért Alapítvány visszavonta a helyi szoborállítással kapcsolatban beadott kérelmét - közölte az önkormányzat sajtóosztálya.

Üdvözölték azt is, hogy a tiltakozásuk, a tevékeny közreműködésük, a szobor felállítása ellen szerveződő mozgalom és a lakossági összefogás meghiúsította, hogy a kerület "politikai csatározások színtere legyen" - olvasható a közleményben. Hozzátették, bíztak abban, hogy a javaslat nem valósul meg, és méltányolják a kérelem visszavonását.

A "Tízezren a XIII. kerületi Prohászka-szobor ellen" nevű Facebook-csoport csütörtök délután azt közölte az üzenőfalán, hogy egy közmeghallgatáson Tóth József (MSZP), a kerület polgármestere beolvasta Kemény Győzőnek (az alapítvány kuratóriumi elnökének) nyilatkozatát, amelyben az visszavonja kezdeményezését a Fővárosi Közgyűlésnél.

A Jobbik korábban azt javasolta, hogy Prohászka Ottokár püspök 1947-ben ledöntött szobrát az eredeti helyén, a Károlyi-kertben állítsák fel újra. A Fővárosi Közgyűlés azonban április 25-i ülésén levette napirendjéről az előterjesztést, amit Csomós Miklós főpolgármester-helyettes azzal indokolt, hogy a szobor felállítása egy másik budapesti helyszínen folyamatban van. A megjelölt XIII. kerületi, a Lehel téri templom előtti terület a fővárosé, így az emlékműről is a főváros hivatott dönteni.

A Népszabadság múlt kedden számolt be arról, hogy a kerület tiltakozik a terv ellen. A lap ismertette az önkormányzat közleményét, amelyben az kinyilvánította: elfogadhatatlannak tartja, hogy területén egy "káros indulatokat gerjesztő", megosztó személyiségnek emlékművet állítsanak.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke múlt pénteken Orbán Viktor kormányfőnek írt nyílt levelében gyalázatosnak nevezte, hogy a kormányzó pártok a Horthy-korszak "újabb antiszemita személyiségének", Prohászka Ottokár püspöknek akarnak köztéri szobrot állítani, és felhívta a miniszterelnököt, akadályozza meg a szobor felállítását.

Az ügyben a KDNP kedden azt közölte az MTI-vel, hogy egy történelmi személyiség és műve nem ítélhető meg az adott kor ismerete nélkül, és az antiszemitizmus megalapozatlan vádja nemcsak az érintett hitelét rontja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kicsi, kifejezetten európai Teslát tervezne Elon Musk

Kicsi, kifejezetten európai Teslát tervezne Elon Musk

„Ezt nagyon meredeken intézte az élet” – Testamentum címmel jelent meg az új Omega-album

„Ezt nagyon meredeken intézte az élet” – Testamentum címmel jelent meg az új Omega-album

Újabb olvasnivalók a hvg.hu-n: itt vannak a blogok

Újabb olvasnivalók a hvg.hu-n: itt vannak a blogok