szerző:
Csikász Brigitta

Zsarolás gyanújába keveredhetett Papcsák Ferenc polgármester egyik munkatársa Pusztai Péter. A férfi Zugló vezetőjére hivatkozva kért magának lakást kerületi építőipari cégek vezetőjétől – erről a vállalkozó számolt be tanúvallomásában a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályán. A feljelentést egyébként Papcsák Ferenc tette, a rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz.

„Pusztai Péter a megbeszélésen elmondta, hogy Papcsák Ferenccel milyen régi, több évtizedes barátok, együtt jártak pénzbehajtásokra is. Elmondta azt is, hogy ezen régi kapcsolatukra tekintettel valóban őt kérte fel Papcsák úr, hogy rendezze az üzleti ügyeket, például velünk.” Mindezt egy befolyással való üzérkedés gyanújával indult, de már zsarolás minősített esete miatt folytatott büntetőeljárásban mondta el idén május 29-én tanúként – a szerkesztőségünk birtokába került jegyzőkönyv szerint – a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Szervezett Bűnözés Elleni Osztályán, illetve néhány hónappal korábban a Korrupciós Bűnözés Elleni Alosztályon egy vállalkozó. A férfi zuglói építőipari társaságok ügyvezető igazgatója. Nevét és cégei nevét azért nem írjuk le, mert cikkünk megjelenése előtt közölte a hvg.hu-val, hogy (az előzetesen megbeszéltekkel szemben) mégsem járul hozzá azok nyilvánosságra hozásához.

A rendőrség válasza: zsarolás minősített esete
A BRFK sajtóosztálya a hvg.hu-val azt közölte, hogy az ügyben a „Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály folytat nyomozást zsarolás bűntett minősített esete elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen. Ez idáig gyanúsítotti kihallgatások nem történtek. Az ügyben különböző nyomozati cselekmények várhatóak, így a közeljövőben több személy tanúkihallgatása is lehetséges.”

A cégvezető a rendőrségen elmondta, hogy egy zuglói presszóban találkozott Pusztai Péterrel 2010 szeptemberében. Pusztai Péter az önkormányzat egyik cégének, a Zuglói Társasház-kezelő és Közterület-fenntartó Kft.-nek az ügyvezető igazgatója. Pusztai mintegy három órás monológjában azt adta elő a vállalkozónak és munkatársainak, hogy a választások, a kampány költségei miatt „szeretnének gyümölcsöző együttműködést velük”. Pusztai és Papcsák Ferenc „régi kapcsolatára tekintettel” pedig – mint a vállalkozó szerint Pusztai elmondta – „őt kérte fel Papcsák úr, hogy rendezze az üzleti ügyeket, például velünk”.

Ez a rendőrségi jegyzőkönyv alapján arra vonatkozott, hogy az egyik cég által épített társasház egyik lakását, amelyet korábban egy sportolónak olimpiai felkészülése segítésére használatba adtak, Pusztai Péternek juttassák. Miután ezt nem teljesítették, Pusztai Péter másik lakást nézett ki magának.

Együttműködés vagy ellehetetlenítés?

„Pusztai Péter felhívta a figyelmünket” – folytatta a cégvezető a tanúvallomásában –, „hogy jól gondoljuk meg, mit fogunk válaszolni, mert ha nem működünk együtt, ha nem teljesítjük a most elmondott és a jövőben felmerülő igényeiket, akkor többek között arra is lehetőségük lesz, hogy az építési hatóságon keresztül ellehetetlenítsék az építkezéseinket, megtámadják a már kiadott engedélyeinket, megoldják, hogy több engedélyt ne kapjunk és ehhez hasonlók.” Papcsák Ferenc pedig „mindent meg tud oldani, erre számítsunk a jövőben mi is, és döntsük el, hogy Papcsák úrral vagy nagyon jó, vagy nagyon rossz viszonyban szeretnénk lenni”.

Papcsák Ferenc egy 2010-ben készült interjún
©

A beszélgetésen elhangzottakat az ügyvezető "megfélemlítési előadásnak" mondta a rendőrségen. Vallomása szerint ugyanis Pusztai Péter közölte: ha a társaság részéről nem működnek együtt, ha nem adják át az általuk megnevezett lakásokat a jövőben, akkor ellehetetlenítik őket az építési hatóságon keresztül. Ennek ellenére a cégvezető nem ment bele a kinézett lakások átadásába. Ekkor a Pusztai Péter által „beígért szankciók érkeztek, a különböző építési tevékenységeinkkel kapcsolatban” – számolt be róla a nyomozónak. Így, mint a cégvezető elmondta, a Sárhegyi és Társa Ügyvédi Iroda, amelynél Papcsák Ferenc ügyvédbojtár volt, és amely a zuglói önkormányzattal szerződésben áll, a bíróságtól az építőipari cég építési engedélyeinek leállítását kérte. A vállalkozó a folyamatos támadások miatt találkozót kért Papcsák Ferenctől, erre tavaly november 23-án sor került.

Papcsák: csapjon le az igazságszolgáltatás ökle

Zugló polgármestere, Papcsák Ferenc a hvg.hu-nak elmondta, a találkozón elhangzottak miatt feljelentést tett a rendőrségen. Megjegyezte, az építési ügyek hatósági ügynek számítanak, amelyekbe ő nem avatkozhat bele, és nem is akar. Az ügyvezetővel való találkozón egy jogász és a jegyző is részt vett – emlékezett vissza a polgármester a megbeszélésre –, amelyen meglepve értesült arról, hogy Pusztai Péter, akihez az ingatlanos témák tartoznak az önkormányzaton belül, állítólag a maga számára lakást kért. „Kötelességem volt a hatósághoz fordulni befolyással való üzérkedés gyanúja miatt, és remélem, a rendőrség felderíti az ügyet. Amennyiben igaz a történet, akkor csapjon le az igazságszolgáltatás ökle, ha nem igaz, akkor vállalja a felelősséget az, aki esetleg valakit hamisan vádol” – közölte Papcsák Ferenc.

Zugló vezetője elmondta a hvg.hu-nak azt is, hogy arról, hogy feljelentést tesz, tájékoztatta Pusztai Pétert is, aki akkor azt mondta neki, hogy a cégvezető hazudik. Pusztai a hvg.hu-val viszont azt közölte, nem tud ilyen ügyről, de ezek az információk minden alapot nélkülöznek, rágalmak. Mindezek csupán azt szolgálják – mondta Pusztai Péter, hogy Papcsák Ferencet bemocskolják és éket verjenek a polgármester és ő közé. „Ez a mocskolódás nem a médiába való és unintelligens dolog, ha valaki így akar a politikai csúcsára jutni” – mondta. Szerinte "az ügy nagy valószínűséggel nem más, mint politikai pártok megbízásából keletkezett történet".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Fideszes ütött arcon fideszest?

Megpofozta párttársát és összetörte annak szemüvegét Papcsák Ferenc egyik zuglói embere, Pusztai Péter – tudta meg a hvg.hu. Pusztai szerint semmi sem történt. A rendőrség rongálás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben nyomoz.

Keresztbe tett a kormány a műanyagszennyezés megállításának

Keresztbe tett a kormány a műanyagszennyezés megállításának

"Törődő odafigyelés": magyar állami pénzzel épült fociakadémiát adott át a magyar kormányfő

"Törődő odafigyelés": magyar állami pénzzel épült fociakadémiát adott át a magyar kormányfő

"A nagyobb nem feltétlenül jobb" – a magasházak ellen tiltakoznak a szakmai szervezetek

"A nagyobb nem feltétlenül jobb" – a magasházak ellen tiltakoznak a szakmai szervezetek

Thomas Melia a Gruevszki-ügyről: Ki fogja befogadni Orbánt?

Thomas Melia a Gruevszki-ügyről: Ki fogja befogadni Orbánt?

Rejtett videó buktatta le a kínai luxushotelek dolgozóit

Rejtett videó buktatta le a kínai luxushotelek dolgozóit

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második