szerző:
Zubor Zalán
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy 2008-as dokumentumból plagizálták az újbudai önkormányzat számára készített informatikai stratégiát ­– derítette ki az Újbuda másként blog. A stratégia elkészítését a fideszes önkormányzat informatikai cége egy külsős vállalkozással készíttette el hárommillió forintért. Az ügyben az önkormányzat belső vizsgálatot indított.

Több oldalnyi egyezést talált az Újbuda másként blog a XI. önkormányzat számára, 2012-ben készült informatikai stratégia és a Székesfehérváron íródott, hasonló jellegű, 2008-as dokumentum között. A blogon közölt dokumentumok szövegének közel fele teljesen megegyezik, más részleteket pedig különböző honlapokról, például a www.tekire.hu weboldalról másoltak át. Emellett bizonyos Fehérvárra vonatkozó adatokat egy az egyben átmásoltak, ami arra utalhat, hogy a dokumentumot nem ellenőrizték megfelelően.

Lefejezett cég

Júniusban az újbudai önkormányzata a kerület informatikai cégét, a Kör 2004 Nonprofit Kft-t bízta meg, hogy készítsen tervet a hivatal információs rendszerének felújítására. A feladatot a cég egy külsős cégre bízta, Hofmann Tamás polgármester szerint azért, mert a kerületi cégben „nem feltétlenül van meg az a tudás, ami egy ilyen komoly célokat megjelölő stratégia elkészítéséhez szükséges”.

Milassin Levente Újbuda kommunikációs vezetője elmondta: az új informatikai stratégia kidolgozását még 2010-ben írta elő az Állami Számvevőszék, miután a Kör 2004 Kft-nél folytatott vizsgálat során számos szabálytalanságot találtak. A kormányváltáskor a cég átesett egy komoly átszervezésen, számos régóta ott dolgozó szakembert elbocsátottak, vezetőit leváltották, igazgatónak pedig Janurik Lajost nevezték ki, aki a választásokkor részt vett Hofmann Tamás kampányában. Ezután írtak ki pályázatot az új stratégia megalkotására. A Kör 2004 három ajánlattevő közül választotta ki a később elfogadott tervet, a döntés során „szerepet játszott a meggyőző referencia, valamint az ajánlatban szereplő, legalacsonyabb ár is”. A hárommillió forintért megvásárolt terv szakmai megfelelőségéért az önkormányzti cég vállalt felelősséget.

Ctrl C, Ctrl V

A benyújtott terv azonban amellett, hogy plágiumgyanús, szakmailag sem állja meg a helyét. A tanulmányban szereplő adatok, például az újbudai számítógépes munkaállomások számáról szóló adatok valójában a székesfehérvári számokat tartalmazzák, mivel „mechanikusan átmásolták ide is a fehérvári adatokat”. A szövegben olyan elképzelésekre tesznek javaslatot, amely Újbudán már megvalósult, mint például a központi nyomtatás, és a benne szereplő táblázatok, grafikonok is hibásak, befejezetlenek – írja az Újbuda másként blog.

Milassin Levente azt mondta: mivel az informatikai stratégiával kapcsolatos feladatokat a Kör 2004 végezte, a polgármesteri hivatalban csak a sajtóból értesültek a plágiumügyről. Az önkormányzat az ügyben belső vizsgálatot indított „annak feltárása érdekében, hogy a számára készített informatikai stratégia megfelel-e a jogszerűség és szakmaiság feltételeinek”.  A sajtószóvivő tájékoztatása szerint „a vizsgálat célja annak megállapítása is, milyen hozzáadott értéket képvisel a munka, szó van-e egy már elkészült, illetve a megbízott cég által korábban készített stratégia elemeinek felhasználásáról, illetve volt-e joga erre a megbízott társaságnak.” Emellett vizsgálják azt is, amennyiben bebizonyosodik a plágiumvád, volt-e joga a készítőknek a székesfehérvári terv felhasználására.

Megkerestük a székesfehérvári polgármesteri hivatalt is, az ő válaszaikat még várjuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Megkezdődött a volt újbudai polgármester pere

Megkezdődött kedden a Fővárosi Bíróságon Molnár Gyula volt újbudai szocialista polgármester és Lakos Imre volt szabaddemokrata alpolgármester hivatali visszaélés miatt indult büntetőpere.

hvg.hu Vállalkozás

Az informatikai fejlesztésekre gyúrnak a kkv-k

Kis mértékben emelkedett a hazai vállalkozások beruházási hajlandósága, komolyabb bővülés azonban egyik beruházási cél tekintetében sem várható. Továbbra is az informatikai beruházások vezetik a kkv fejlesztések listáját, amit a gépek, berendezések beszerzése, illetve a gépjármű park frissítése, bővítése követ – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból.

hvg.hu Tech

Szakdolgozati botrányok: így derül ki a plágium

A plágiumok ugyan hosszú ideje jelen vannak az emberiség történetében, de azóta különösen komoly gondot okoznak, hogy a világhálón az emberi tudás igen jelentős része közvetlenül hozzáférhető, s pár gombnyomással, kattintással megszerezhető a kívánt szellemi termék. A plagizálás terjedését a plágiumok utáni (informatikai eszközökkel is megtámogatott) kutatás megerősödése követte.

Ennyire jó telefont tud csinálni ma a Huawei, csak hát Google nélkül – teszten a Mate X2

Ennyire jó telefont tud csinálni ma a Huawei, csak hát Google nélkül – teszten a Mate X2

Kinyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában

Kinyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal