szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP véleménye szerint Orbán Viktor már régen eljátszotta annak lehetőségét, hogy Magyarország jó megállapodást tudjon kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette ki keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Józsa István. A szocialisták gazdasági ügykért felelős frakcióvezető-helyettese felszólította a miniszterelnököt, változtasson azon a magatartáson, amely "aláássa" a tárgyalópozíciókat.

Józsa istván MSZP-s politikus azt mondta, az MSZP öt alapvető ok miatt is úgy látja, hogy a kormány illetve Orbán Viktor már nem képes jó megállapodást kötni az IMF-fel. 

Fontos lenne, hogy a kormány kiszámítható, megalapozott, a világgazdaság szereplői számára érthető gazdaságpolitikát folytasson, de ebbe nem illik bele az unortodox gazdaságpolitika - kezdte felsorolását. 

A miniszterelnök korlátozza a demokratikus intézményrendszerek működését - jelentette ki a képviselő, aki hozzátette: az MSZP véleménye szerint ezek az antidemokratikus folyamatok aláássák a kormánnyal szembeni bizalmat és nehezítik a jó megállapodások létrejöttét.

A politikus a stabil jogszabályi környezet, a strukturális reformok illetve a fenntartható növekedés szükségességét is kiemelte. Utóbbról kijelentette, hogy a kormány eddigi gazdaságpolitikája miatt befagyott a banki finanszírozás, miközben nem sikerült valódi adócsökkentést végrehajtani. Hangot adott annak a meglátásának is, hogy az egykulcsos adó sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert nem nőtt, hanem csökkent a fogyasztás. A gazdaság pedig recesszióba fordult - tette hozzá. Az Orbán-kormány politikája és a miniszterelnök tevékenysége, a tárgyalásokkal kapcsolatos ellentmondásos magatartása súlyos károkat okoz az országnak - hangsúlyozta a szocialisták véleményét.

Az MSZP egy felelősségteljes, átlátható és eredményes megállapodást vár el a kormánytól - szögezte le Józsa István. A képviselő ezért a szocialisták nevében felszólította a kormányfőt, hogy változtasson azon a magatartáson, amely "aláássa a magyar fél tárgyalási pozícióit". A miniszterelnök tegye egyértelművé, hogy valóban megállapodásra törekszik vagy csak az időt húzza, tegye egyértelművé, hogy várhatóak-e további megszorítások és hozza nyilvánosságra az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalások eddigi anyagait – sorolta elvárásaikat a frakcióvezető-helyettes.

Valószínűleg jobban ismerjük Orbán Viktort, mint a piac távoli szereplői - mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy az MSZP-vel szemben a piacok pozitívan reagálták a tárgyalások megkezdésének hírére. Hozzátette, ez is mutatja a tárgyalások fontosságát illetve azt, hogy mennyire elhibázott lépés volt két évvel ezelőtt ajtót mutatni az IMF-nek.

A nap folyamán megkezdődnek az egyeztetések az IMF tárgyalóküldöttsége és a magyar kormány között. Az IMF részéről Thanos Arvanitis misszióvezető a delegáció vezetője, magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló. Varga Mihály egy korábbi nyilatkozata szerint Magyarország egy körülbelül 15 milliárd eurós elővigyázatossági hitelkeretről szeretne megállapodni a nemzetközi szervezetekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új tévécsatornát indít Mészárosné Kelemen Beatrix cége

Új tévécsatornát indít Mészárosné Kelemen Beatrix cége

Kiszivárgott képek: ilyen lesz a nagy átalakítás után a Windows 10

Kiszivárgott képek: ilyen lesz a nagy átalakítás után a Windows 10

Megszólalt az Újpesten megkéselt rendőr: "Nagyon köszönöm a kiállást mellettünk!"

Megszólalt az Újpesten megkéselt rendőr: "Nagyon köszönöm a kiállást mellettünk!"