szerző:
Csikász Brigitta

Portik Tamás aktuális üzleti kapcsolataira is kíváncsi a Nemzeti Nyomozó Iroda – értesült a hvg.hu rendőrségi forrásból. Úgy tudjuk, az olajszőkítésből milliárdokra szert tevő volt energolos a szórakoztatóipar mellett befektetési lehetőségként érdeklődött az internetes közösségi média iránt is. A rendőrök most ezeknek az ügyleteknek eredhettek a nyomába, hogy megtudják, az Aranykéz utcai merényletre és Prisztás József megölésére való felbujtással gyanúsított pénze honnan származik és hol kamatozott.

Vizsgálja a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), hogy milyen vállalkozásokba fektette pénzét az olajozásból hatalmas jövedelemre szert tett Portik Tamás. Korábban megírtuk, Portik Tamás nagyon alulról indult; nevelőintézeti gyerek volt, majd a nyolcvanas években megjárta a tököli fiatalkorúak börtönét. Portásként kezdte, s sorsán az lendített nagyot, amikor bekerült az Energol Rt-be. Az olajszőkítési ügyeket megúszta, s az abból származó pénzét különböző legális vállalkozásokba forgatta. Elmondások szerint érdekelte a szórakoztatóipar, az ingatlanpiac.

Portik Tamás ismerősei közül többen azt közölték a hvg.hu-val, hogy az éjszaka császáraként emlegetett V. László birodalmának kiépítésébe is invesztált. V. Lászlóval kapcsolatban szintén azt emlegették lapunk forrásai, hogy valaki elindította V. karrierjét, s többen úgy tudták, hogy a volt olajosok pénzét is kezelte. Ezekre a hírekre válaszul még júliusban V. László - ügyvédje révén - elhatárolódott Portiktól, mondván a rendőri korrupciós ügy miatt jelenleg előzetes letartóztatásban lévő V. Lászlónak „sem Portik Tamás üzleti tevékenységéhez, sem pedig Portik Tamás és társai által esetlegesen elkövetett bűncselekményekhez nincs köze.”

Portik megérezte az idők szavát?

Portik Tamás a diszkók, a mulatók és az ingatlanok mellett az internetben is jó üzleti lehetőséget látott - mondták forrásaink. Ahogy fogalmaztak, megérezte az idők szavát, amikor a Generál Média Kft. „felé kacsingatott”. Az NNI most értesülésünk szerint azt vizsgálja, hogy Portik valóban csendestárs lehetett-e a cégben. Az NNI Portik Tamást Prisztás József 1996-ban történt megölésére és két évvel később a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantásra kiadott felbujtással gyanúsítja. Az NNI szóvivő-helyettese, Csécsi Soma a hvg.hu-nak egy korábbi közleményükre hivatkozva azt válaszolta, hogy ebben az ügyben nem nyilatkoznak.

Valamilyen konkrét dolognak kell lennie, ami alapján a rendőrök úgy gondolhatják, hogy a vállalkozáshoz köze lehet Portik Tamásnak, aki állítólag úgy kezelte a céget, mintha saját tulajdona lenne és ezt többször hangoztatta is ismerősei előtt. Ugyanakkor a Generál Média-cégcsoport egyik tulajdonosa, Holman Endre a hvg.hu-val többször megkeresés után üzenetben azt közölte, hogy „semmilyen cégnek és semmilyen magáncégnek nincs befektetése a Generál Médiában.”

Portik fia és a Generál Média a Centrum Hungary Kiadóban

Az egykori energolos vezető a cégnyilvántartás alapján nem is köthető a Generál Médiához, de kapcsolatba hozható a Centrum Hungary Kiadó Kft-vel. Mint korábban megírtuk, Portik Tamás fia 2006 és 2009 között szerepelt a társaság tulajdonosai között, amelyet korábban Galamb 4 Kft-nek neveztek a főváros ötödik kerületében található székhelyének címe után.

Az átkeresztelés akkor történt, amikor a Generál Média (GM) Kft., a hódmezővásárhelyi Holman-testvérek, Endre és János 2009 februárjában beléptek a cégbe. A Generál Média neve egyébként akkor vált ismertté, amikor a HVG lehozta a hódmezővásárhelyi önkormányzattal megkötött üzletet. A város ugyanis 2007-ben egy kihasználatlan iskolaépületet adott át a helyi illetőségű kft-nek hatszázmillió kattintásnyi virtuális reklámcsíkért cserébe. Két évvel később a cég az épületre hatvan millió forint hitelt kapott a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezettől, holott az önkormányzattal való ügylet idején „csak” 37,5 millió forintra becsülték az ingatlan értékét. A Generál Média ennél többet, negyvenmillió forint plusz áfát ajánlott, de azt nem kellett kifizetnie.

Az online szórakoztatópiac jelentős szereplője

A vállalkozás felemelkedéséről a Magyar Narancs másfél évvel ezelőtt megírta, hogy a 2000 óta a hazai internetes piacon jelenlévő társaság a magyar online szórakoztató piac legnagyobb magánkézben lévő résztvevője, oldalait napi 7-800 ezren látogatják. A site-ok között található a több mint 2,9 millió regisztrált taggal rendelkező myVIP.com, a mellesleg.hu (Holmanék ezzel indultak), a juj.hu, az ingatlanok.hu, a love.hu, a jojatek.hu és a chat.hu. A GM érdekeltségei közé tartozik a Gentleman Magazin is.

A site-okkal kapcsolatban a PC World arról írt, hogy a kilépő gombok saját oldalaikra viszik a látogatókat, s onnan nagyon nehéz szabadulni. Ez a módszer arra lehet jó – szakmabeliek elmondása szerint –, hogy látványos látogatottsági adatokat produkáljanak, s még több hirdetőt csalogassanak magukhoz.

Kifigurázott "szállodafoglalás"

Az ingatlanok.hu miatt borult 2010-ben a Media Hungary rendezvény hagyományos helyszíne. A szervezőikek pillanatok alatt kellett 2010 májusában szokásos évi rendezvényüket új helyszínen tető alá hozni. A Club Tihanyban ugyanis a Generál Média cégcsoporthoz tartozó site ünnepelte harmadik születésnapját. A történtek miatt a Media Hungary pert indított a hotellel szemben, amit meg is nyert. A Győri Ítélőtábla arra kötelezte a Club Tihanyt, hogy fizessen anyagi kártérítést a kiesett bevételek, az okozott károk és a Media Hungary jó hírnevének megsértése miatt. Az eseményt kifigurázó, a Youtube-ra felkerült videóban név szerint is említik egyébként Portik Tamást.

Az új tulajdonos egy szlovák cég

Más téren sem volt szerencséje Holman Endrének és Holman Jánosnak. Hiába volt az előnyös ingatlanügylet, a Generál Média Kft-vel szemben tavaly év végén megindult a végelszámolás. A cégnyilvántartásban 2011-re vonatkozó adatok, többek közt a mérleg szerinti eredményre vagy a kötelezettségekre nem találhatóak.  Jelenleg a Gentleman Magazint kiadó, 2010-ben alapított Generál Média Publishing Kft. Holman Endrétől 2011 decemberében került át a Cetinje szlovák céghez. Ugyanez a külföldi társaság a tulajdonosa az idén januárban létrehozott Generál Média Sales House Kft-nek, mely elérhetőségének a generalmedia.hu végződésű e-mailcím szerepel a cégnyilvántartásban. A szlovák vállalkozás egy hónap alatt megszerezte a Generál Média domainjait, ugyanakkor azok névszerverét – kuponmaia.hu és a biztositok.hu kivételével – továbbra is a Generál Média biztosítja.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak Portik Tamás üzleti kapcsolataira irányuló érdeklődése arra irányulhat, hogy megtudják, a férfi milyen üzletekbe fektette az olajozással szerzett pénzét. Kérdés, a vagyonosodás vizsgálata során bizonyítható lesz-e a befektetett összegek illegális megszerzése, és az, hogy az esetleges jelenlegi üzlettársak mit tudhatnak, tudnak-e egyáltalán Portik másfél évtizeddel ezelőtti ügyeiről, befektetéseiről. Nem tudni azt sem, az ügyletek átnézése hoz-e értékelhető és felhasználható adatot vagy információt a kilencvenes évekbeli emberölési ügyek vonatkozásában.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

Csikász Brigitta - Kovács Áron Itthon

A Portik-villa titka: polgármesteri segítséggel úszták meg a bontást

Szabálytalanul foglalt el 300 négyzetméter önkormányzati területet a XII. kerületben Gyárfás Tamás, a helyhatóság azonban Mitnyan György akkori fideszes polgármester javaslatára büntetés helyett megvételre kínálta a földdarabot Gyárfásnak – mint a birtokunkba jutott dokumentumokból kiderül, jutányos áron. Az érintett hegyvidéki villát Gyárfás Tamás Portik Tamás élettársával cserélte el, mint az Index megírta.

Csikász Brigitta Itthon

"Portik szerepe nekünk nem jött elő" – interjú Doszpot Péterrel a leszámolásokról

Kíváncsian figyeli a kilencvenes évek alvilági leszámolási ügyeiből elővettek nyomozását Doszpot Péter, aki a történtek idején a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályát vezette, sőt 1998-ban az év budapesti rendőre is lett. A hvg.hu-nak a jelenleg vagyonvédelmi cégét vezető Doszpot nem csak szakmai múltjával indokolta ezt az érdeklődést, hanem azzal is, hogy a Fenyő-ügy, Prisztás József megölése és a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai merénylet nyomozásában a mostani gyanúsítottak, így Portik Tamás sem volt képben. Sok év távlatából szerinte a bizonyítás nehéz lesz. Interjú.

MTI/hvg.hu Bűnügy

Népszabadság: vizsgálják Portik titkosszolgálati kapcsolatait

A Népszabadság szerdai számában azt írta, hogy az Aranykéz utcai robbantás, valamint a Prisztás-gyilkosság ügyében felbujtóként letartóztatott Portik Tamás vállalkozóról több egymástól független forrás is állította: kiváló rendőrségi és titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkezett.

Dezső András - Csikász Brigitta Itthon

Portik Tamás kalandos élete

Megjárta a fiatalkorúak börtönét, volt portás, az olajozásból mesés vagyont szerzett, de a nyilvánosságot később tisztes vállalkozóként is kínosan kerülte Portik Tamás, akit az Aranykéz utcai robbantásos merénylet és Prisztás József meggyilkolásának ügyében felbujtással gyanúsít a rendőrség. A pénzét az utóbbi időben állítólag az internetes piacon is fialtató milliárdos vállalkozót már a kilencvenes évek végén összefüggésbe hozták több leszámolásos üggyel, mégis csak most, tizennégy év után gyanúsították meg.

Csikász Brigitta Itthon

Kiszabadult a maffiafőnök: ő mártotta be Portikot?

Büntetésének lejárta előtt szabadon engedték a kecskeméti maffiaper egyik fő vádlottját, Radnai Lászlót – értesült a hvg.hu bírósági forrásból. Információink szerint nem zárható ki, hogy Radnai nemrég kiegyezett a nyomozó hatóságokkal, és szerepe volt abban, hogy a rendőrök hosszú évek után letartoztatták az Aranykéz utcai robbantás és Prisztás József megölése ügyében is meggyanúsított Portik Tamást.

Csikász Brigitta Itthon

A maffiafőnök vagy a halálosztó vallott Portikra?

A rendőrségi források szerint nem zárható ki, hogy egy volt üzlettársa segíthette információkkal a nyomozókat azokban a kilencvenes években történt, a hosszú ideje döglött ügyeknek számító bűnesetekben, amelyek miatt a hétvégén az olajozásból meggazdagodott Portik Tamást letartóztatták. A conti-caros Radnai László ügyvédje tagadja, hogy alkut kötöttek volna a hatóságokkal, ám a hvg.hu úgy tudja, a Portik-ügy kirobbanása előtt kihallgatták a börtönbüntetését töltő egykori maffiózót, akinek "karrierje" több szálon is szorosan kötődik az energolos Portikhoz. Az egykori üzlettársak viszonya az anyagiak miatt romolhatott meg, emiatt beszélhetett Radnai László.

hvg.hu Bűnügy

Elhatárolódott V. László Portik Tamástól

"Sem Portik Tamás üzleti tevékenységéhez, sem pedig Portik Tamás és társai által esetlegesen elkövetett bűncselekményekhez nincs köze" V. Lászlónak – ez olvasható az előzetes letartóztatásban lévő vállalkozó meghatalmazott védőjének közleményében, amelyet kedd este adtak ki.

Nem csak az Elios-projektek EU-s támogatásáról mondhat le a kormány

Nem csak az Elios-projektek EU-s támogatásáról mondhat le a kormány

5 kamera lesz rajta: jön a Nokia eddigi legizgalmasabb androidos telefonja

5 kamera lesz rajta: jön a Nokia eddigi legizgalmasabb androidos telefonja

Ennek a matracnak sokan örülnének: ha kell, akkor fűt, ha kell, akkor hűt

Ennek a matracnak sokan örülnének: ha kell, akkor fűt, ha kell, akkor hűt

Éppen kertészkedett, mikor az egyik fáról egy puma nézett le rá

Éppen kertészkedett, mikor az egyik fáról egy puma nézett le rá

A kormány már bele is kötött az Európai Bizottság állásfoglalásába

A kormány már bele is kötött az Európai Bizottság állásfoglalásába

40 százalékkal drágult az egyik nagy budapesti buszpályaudvar tervezése

40 százalékkal drágult az egyik nagy budapesti buszpályaudvar tervezése