szerző:
Csikász Brigitta

Teljesen váratlanul több osztályt megszüntettek a Nemzeti Nyomozó Irodán, az ott dolgozókat fővárosi, kerületi kapitányságokra helyezték át a hvg.hu információi szerint. Nem maradt érintetlenül a rendőri korrupciós ügyben szintén besározódott BRFK sem, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályt jogutód nélkül megszüntették, a dolgozók ezután Pest megyei városi kapitányságokon nyomozhatnak. Értesüléseinket nem cáfolták, a budapesti főkapitány azt közölte, a történtekről nem nyilatkozhat.

Semmilyen összefüggés nincs a Belügyminisztérium tájékoztatásai szerint a rendőri korrupciós ügynek azzal, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) összeolvasztják a Készenléti Rendőrséggel. Ugyanakkor a jelek szerint a belügyi vezetés V. László és társai ellen – köztük a négy meggyanúsított rendőr – miatt a testület szervezett bűnözés elleni területeinek teljes tisztogatásához fogott hozzá.

Egyik napról a másikra ugyanis az NNI több osztályát megszüntették – tudta meg a hvg.hu. A munkatársakat Budapest kerületi kapitányságaihoz tették át. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályán (SZBEO) dolgozók pedig (értesüléseink szerint mintegy negyven ember), Pest megye városi kapitányságain tevékenykedhetnek tovább. Mindezt sem a BRFK, sem a nyomozó iroda sajtóosztályán nem cáfolták, de kérték, e-mailben tegyük fel kérdéseinket. Megpróbáltunk a történtekről többet megtudni Tóth Tamás budapesti főkapitányttól, de ő azt közölte a hvg.hu-val, ez ügyben nem nyilatkozhat.

Az áthelyezésekről a Belügyminisztériumtól azt közölték, „szélnek eresztés” nem történt, a személyzeti intézkedéssel érintett állomány valamennyi tagja számára új beosztást ajánlottak fel. A szervezeti és a személyi intézkedés nem függ össze korrupciós üggyel. A szakmai megfontolás a rendőrség átszervezése – írták tájékoztatásukban. Az SZBEO jogutód nélküli megszüntetése azért példátlan. Ugyanakkor belügyi források szerint csupán annyi történik, hogy Pintér Sándor végrehajtja a testületen belül meglévő párhuzamosságok felszámolására tett ígéretét. Szakmabeliek viszont úgy vélik, mindezek üzenete nem más, "minthogy minden rendőr korrupt".

Hatékonyabb lesz a munka?

Érdekes az NNI beolvasztásának magyarázata is. "A két szervezet integrációjával (...) az ellátott feladatok végzésének színvonala hatékonyabbá válik" – ez szerepel annak a miniszteri rendeletnek az indoklásában, amivel Pintér Sándor szeptember 1-jével a Készenléti Rendőrségbe integrálja a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI). A megfogalmazás szinte teljesen megegyezik a nyolc évvel ezelőtt létrehozott NNI élére kinevezett igazgató, Bolcsik Zoltán szavaival, aki akkor azt remélte, hogy "sokkal hatékonyabbá teszi a rendőri munkát az új, jelentős ügyekre specializálódott egység megalakítása".

A Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság bázisán megalakult NNI a kiemelt súlyú gazdasági, pénzügyi, illetve a kábítószerrel, az emberkereskedelemmel összefüggő, a szervezett bűnözés jegyeit magán viselő bűncselekmények felderítését kapta feladatául. Éveken át úgy látszott, az NNI-nél dolgozók teljesítik a velük szemben támasztott elvárásokat. A megalakulást követően, 2004 őszén a korábbi tíz év legnagyobb drogfogásával – 42 kilogramm, 182 millió forint értékű heroin – mutatták meg, mire képes a frissen alakult csapat. Egy évvel később sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a kecskeméti fegyvercsempészési ügyben lezárták a nyomozást, amivel megelőztek egy alvilági leszámolás sorozatot.

Csúcs ügyek

Ebből az ügyből lett aztán a hírhedt kecskeméti maffiaper, amelyben elsőként állapította meg a bíróság, hogy a vádlottak bűnszervezetben tevékenykedtek, és amelynek fő alakja, a 12 év fegyházbüntetésre ítélt Radnai László nemrég szabadult, miután büntetésének letöltését egészségügyi okokra hivatkozva félbeszakították. Az NNI eredményes nyomozást folytatott még a Szerémi úti pénzszállító elleni támadásban, és hét évvel ezelőtt elfogták azokat a műkincs tolvajokat is, akik Tahitótfaluból több mint százmillió forint értékű műtárgyat loptak el.

Tavaly az NNI emberei jártak el természet- és környezetkárosítás, közveszély-okozás és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt a Mal Zrt. hat dolgozójával szemben. Idén tavasszal pedig hűtlen kezelés gyanújáért vádemelési javaslattal éltek a Magyar Villamos Művek volt vezérigazgatója, Kocsis István, és több, a céggel korábban kapcsolatban álló vállalkozó, így Kapolyi László egykori szocialista országgyűlési képviselő ellen is.

Megbicsakló tekintély

Hogy valami még sincs rendben a bűnügyi elit egységnél a júniusban napvilágra került rendőri korrupciós botrány is jelezte. A letartóztatott rendőrök között van az NNI Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője, Gulyás Imre, akinek vezetői megbízását azonnali hatállyal visszavonták és Hopka Lajos, a főosztály berkein belül a szervezett bűnözés speciális ügyeivel foglalkozó osztály vezetője.

Minderről az NNI-t három évig irányító Bolcsik Zoltán – aki jelenleg a Nemzeti Védelmi Szolgálatot irányítja, s ennek keretében vezette a rendőrök meggyanúsításához vezető operatív nyomozást – a hvg.hu-nak adott interjújában azt mondta, a szervezett bűnözés terén, a párhuzamos büntetőeljárások elkerülésére, a nyomozó iroda megalakulásakor kötöttek egy megállapodást a BRFK-val. Ez arról szólt, hogy „felosztották” egymás között a bűnözőket. Ez alapján a Központi Nyomozó Főügyészség által korrupció gyanúja miatt folytatott eljárás egyik civil gyanúsítottjának, V. Lászlónak a ténykedésével, helyeinek működtetésével kapcsolatos esetleges problémákkal a Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni területén dolgozók foglalkoztak.

Megoldás a problémákra az átszervezés?
 
A belügyminiszter július elején jelentette be, hogy rendőrségen szervezeti átalakítások lesznek, de ezzel együtt hangsúlyozta azt is, hogy azok nem feltétlenül állnak majd ok-okozati kapcsolatban a rendőri korrupciós üggyel. A Népszabadságnak adott interjújában Pintér Sándor jelezte, az átalakítás az NNI-re vonatkozik. Azzal indokolta ezt, hogy a szervezet a megalakítása óta létszámát, feladatait és jogosítványait tekintve is jelentősen bővült, de ez nem párosult a hatékonyság javulásával.

Nemsokára kiderült, hogy az NNI-t a Készenléti Rendőrséggel vonják össze, mint már említettük, a hatékonyabb működés reményében. Az átszervezés lebonyolításával Papp Károlyt, a közmunkaprogramot irányító helyettes-államtitkárt bízták meg immár miniszteri biztosként. A megújulást pedig új ember vezényelheti le. Pintér Sándor ugyanis augusztus 8-án indoklás nélkül leváltotta az eddigi igazgatót, Csízner Zoltánt és a Nemzeti Védelmi Szolgálattól néhány hónapja visszatért Bucsek Gábort nevezte ki a szervezet élére augusztus 9-től.

Belügy: csökken az NNI létszáma

Ehhez a Belügyminisztérium sajtóosztálya a hvg.hu megkeresésére azt tette hozzá, hogy az Nemzeti Nyomozó Iroda költségvetési önállósága megszűnik. A munkatársaknak nem lesz kevesebb a fizetésük és az „elhelyezésük sem változik, továbbra is a jelenlegi épületet használják majd.” Az átszervezéssel az NNI-nek nem lesznek saját bevetési és figyelői tevékenységet végrehajtó egységei, így a szervezet létszáma csökken, de „az ezeket a feladatokat végrehajtó állomány nem feltétlenül távozik a rendvédelemből".

A nyomozó iroda korábbi feladatait pedig a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Bűnügyi Ellátó Igazgatóság, a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ és a Terrorelhárítási Központ látja majd el. „Az összevonással és az átszervezéssel érintett állományból távozók száma csak az egyéni elbeszélgetéseket követően lesz ismert” – közölte a tárca.

Elég lett volna karcsúsítani?

Megoszlanak a vélemények szakmai körökben arról, jó-e, ha a kiemelt jelentőségű bűnügyekben nyomozó NNI a közrendvédelmi tevékenységet végző Készenléti Rendőrséghez kerül. A hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó szakmabeliek szerint logikus, ha a különböző testületek bevetési egységeit összevonják, mert azzal csökkentik a jelenleg meglévő párhuzamosságokat. Eszerint valóban nincs szükség arra, hogy az NNI-nek külön bevetési egysége, figyelői és titkosszolgálati csoportja legyen. Ehhez viszont – hangsúlyozták forrásaink – nem kellene a készenlétihez csatolni, hanem egyszerűen csak szűkíteni, kisebbre szabni.

Emellett lenne Kacziba Antal, aki 1991 és 1996 között az ORFK bűnügyi főigazgatója volt, majd utána két évig a Belügyminisztérium rendészeti helyettes államtitkáraként dolgozott. A hvg.hu-nak azt mondta, szerinte nincs probléma azzal, hogy az NNI összekerül a Készenléti Rendőrséggel. „Bonyolultabb lesz az élet, de tulajdonképpen így egy főkapitányságszerű szervezet jön létre, amelyben, mint más főkapitányságon is van közrendvédelmi feladatokat és bűnügyi tevékenységet ellátó egység.” Kacziba Antal úgy véli, az NNI-nek, amelynek a rendőri korrupciós ügy miatt "ma semmilyen tekintélye nincs", mindenképpen szüksége van a változásra. „Az esztelen centralizáció helyett inkább meg kellene nézni, hogy valójában milyen ügyekben nyomoznak az NNI munkatársai, s annak megfelelően módosítani és leginkább kisebbíteni a testületet” – közölte Kacziba Antal.

Lépéselőnybe kerülnek a bűnözők?

Teplán Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság egykori rablási, majd kábítószer-bűnözés elleni nyomozója is egyetértett a volt bűnügyi főigazgató azon megjegyzésével, hogy az átszervezéssel megvalósuló centralizáció felesleges. Teplán Tibor a hvg.hu-nak azt mondta, az átszervezéssel,"szétzilálják a rendőrséget". „Ilyenkor ugyanis senki nem a munkájával foglalkozik, hanem azzal, hogy mi lesz vele, hol és kikkel fog dolgozni, ki lesz a főnöke. Ebben a helyzetben pedig az rendőrökhöz képest amúgy is lépéselőnyben lévő bűnözők, még inkább előnyhöz jutnak.” Az egykori nyomozó szerint az átszervezésnek nem az a valós indoka, hogy az NNI egyik főosztályvezetője és egy osztályvezetője a korrupciós ügy gyanúsítottja lett. „Teljesen szakmaiatlannak tartom, ha két ember vélt tevékenysége alapján szétvernek egy szervezetet” – mondta.

Jelenleg úgy látszik, még ha a rendőri és belügyi vezetés tagadja is az összefüggést, hogy az NNI-t a vesztegetés gyanújába keveredett két vezető ügye sodorta a Készenléti Rendőrséghez. Azt viszont nem tudni az átalakítás megoldást jelenthet-e a problémákra, ugyanis a szervezet megalakításának éve szintén rossz időszak volt a rendőrség életében. A rendőrség tekintélyét 2004-ben számos ügy megtépázta. Hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt eljárás indult Sutka Sándor volt Hajdú-Bihar megyei főkapitány és helyettesei, illetve, Lelesz György debreceni rendőrkapitány ellen. (HVG 2004. december 25.) Továbbá a kecskeméti rendőrség második embere, Tóth Imre alezredes terhére bűnpártolást róttak fel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Molnár Fruzsina Itthon

Pintér keménykedése még nem riasztja a bűnözőket

Bár rendpárti ígéretekkel került hivatalba a második Orbán-kormány, és az elmúlt két évben többször szigorította a Büntető törvénykönyvet, ez egyelőre nem látszik a bűnözési adatokon, melyek jelentős mértékben növekedtek. A számok esetenként félrevezetők, csalókák, de a lopások és a betörések száma mégis emelkedett. Utánajártunk az okoknak.

hvg.hu Itthon

Személyi változások a rendőrségnél, Pintér és Orbán is kinevezett

A rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Papp Károly rendőr vezérőrnagyot Pintér Sándor belügyminiszter. Jelenlegi feladatkörét hétfőtől Hoffmann Imre látja el, akit Orbán Viktor a közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkárnak nevezett ki.

22 ezer dollárért kelt el egy papírtányér, amelyre Kurt Cobain felírt egy setlistet

22 ezer dollárért kelt el egy papírtányér, amelyre Kurt Cobain felírt egy setlistet

Hétfőn is szükség lehet az esernyőkre

Hétfőn is szükség lehet az esernyőkre

Népszava: A amerikai rakétavásárlást is veszélyezteti Budapest és Oslo vitája

Népszava: A amerikai rakétavásárlást is veszélyezteti Budapest és Oslo vitája

Friss fotók a lezárt Keletiből: így áll most a felújítás

Friss fotók a lezárt Keletiből: így áll most a felújítás

Francia diákok szerint a Napszállta a legjobb film Cannes-ban

Francia diákok szerint a Napszállta a legjobb film Cannes-ban

Kijelző alá tett ujjlenyomat-olvasón dolgozik az Apple, egészen új megoldást találtak ki

Kijelző alá tett ujjlenyomat-olvasón dolgozik az Apple, egészen új megoldást találtak ki