szerző:
Csikász Brigitta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Külön nyomozócsoport alakulhat a 90-es évek robbantásos ügyeinek feltárására – értesült a hvg.hu. Úgy tudjuk, egy olyan, részben reaktivált nyomozókból álló csapat létrehozását tervezik, amely a régi, felderítetlen, súlyos bűncselekményeket, így a robbantásos ügyeket igyekezne másfél évtized távlatából megoldani. Ennek kiindulópontja pedig az előzetes letartóztatásban lévő, magyarországi robbantásos ügyekkel kapcsolatba hozott Jozef Rohác lehetne, aki révén esetleg feltárhatóak lennének a lassan feledésbe merülő bűntettek.

Külön nyomozócsoportot hozhatnak létre a 90-es évek robbantásos ügyeinek vizsgáálatára Pintér Sándor belügyminiszter kezdeényezésére – értesült a hvg.hu. Az ügyben több volt rendőrt is megkerestek már, ugyanakkor kérdéseinkre egyelőre sem a Nemzeti Nyomozó Idora, sem a Belügyminisztérium nem kívánt válaszolni.

„Őszintén megmondom, engem is zavar ez a sok robbantás” – nyilatkozta a HVG-nek 1998. május végén Ignácz István, az Országos Rendőr-főkapitányság akkori bűnügyi főigazgatója, a robbantásos ügyek felderítésére létrehozott nyomozócsoport irányítója. Nos, hiába idegesítette a főrendőrt a helyzet, a merényletek hátterét, elkövetőit a mai napig nem sikerült felderíteni. Egy embert, az alvilág ismert alakjának számító Tanyi Györgyöt tudtak csak bíróság elé állítani azzal, hogy az ő megbízásából röpítettek levegőbe 1996. október 26-án egy, az Erzsébet téren parkoló Mercedest. A vád azonban alaptalannak bizonyult, és a férfit ártatlannak találták.

Nagy akarás

A súlyos bűnügyek megoldására irányuló igyekezet a kilencvenes évek vége óta sem hagyott alább. Ennek ellenére nem jártak sikerrel a Központi Bűnüldözési Igazgatóság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói, illetve nem tudtak eredményeket felmutatni ezekben a merényletekben a 2004-ben létrehozott Nemzeti Nyomozó Iroda emberei sem. Hat évvel ezelőtt újra megnyitották az 1998-as, megoldatlan ügyek aktáit. Egy új koronatanú került állítólag a rendőrök kezére, amitől azt várták, közreműködésével felelősségre vonhatják a súlyos bűntettek végrehajtóit. Ez a nekiveselkedés azonban nem járt sikerrel.

Robbantás az Aranykéz utcában: előveszik a döglött ügyeket
©

Étesüléseink szerint azonban most újra előreveszik a még el nem évült ügyeket, ráadásul – mint tudomásunkra jutott – Pintér Sándor belügyminiszter támogatásával. Pintér 1991-1996 között vezette az országos főkapitányságot, és végül az is közrejátszhatott távozásában, hogy sikertelennek bizonyult a robbantásos ügyek vizsgálatában. A Belügyminisztérium sajtóosztályán a hvg.hu-nak a csoport megalakulásával kapcsolatos kérdéseinkre vonatkozóan azt ígérték, amint tudnak, válaszolnak, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett meg reagálásuk.

A hvg.hu információi alapján a felderítetlen merényletek megoldásában nemcsak aktív, hanem nyugdíjas nyomozók munkájára is számítanának, vagy visszafoglalkoztatva, vagy tanácsadóként dolgozhatnának újra a testületben. A nyomozócsoport létrehozásának tervéről több nyugdíjas rendőr beszélt szerkesztőségünknek, köztük olyan is, akit már megkerestek, hogy számítanának rá. Ezen kívül a testületben dolgozó aktív rendőrök is megerősítették információnkat.

Mint elmondták, szerintük a nagy ügyek elővételéhez hozzájárulhatott, hogy a három halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai merénylettel összefüggésbe hozott szlovák állampolgárságú Jozef Rohác Magyarországon van előzetes letartóztatásban. A rendőrök gyanúja szerint ő nemcsak erről a bűntettről beszélhetne, hanem Fenyő János médiacézár 1998 februárjában történt megöléséről is, mivel a DNS-mintáját – mint arról korábban írtunk – megtalálták a tettes által a gyilkosság helyszínétől nem messze eldobott sapkában, illetve a fegyveren is.

Rohác a kulcs?

A szlovák férfiról azért feltételezik, hogy a robbantásos merényletek közül többről tudhat, mert ezeknél a pozsonyi Istrochem cég által gyártott danubitot használtak, emiatt többen szlovák elkövetőket gyanítottak a háttérben. Így az Aranykéz utcai ügyben felmerült Jozef Rohác neve is mint lehetséges tettestársé. A szlovák vonalra fűzték fel egyébként a Torgyán József volt kisgazdaelnök, valamint Szájer József akkori fideszes, jelenleg európai parlamenti képviselő házánál végrehajtott robbantásokat, és azt az esetet, amikor rejtélyes módon egy szlovák nemzetiségű férfit egy kézben tartott kézigránát ölt meg 1996 októberében Kőbányán.

Azt persze nem tudni, hogy ha megalakul a nyomozócsoport, mire juthat ennyi idő után, ráadásul – ahogy a hvg.hu-nak egyes rendőrök fogalmaztak – nem tudni, kinek mi érdeke volna most beszélni. Persze, mint a Nemzeti Nyomozó Iroda döglött ügyekkel foglalkozó nyomozója, Kovács Lajos a Szlávy Bulcsú-ügy felderítése után adott nyilatkozataiban elmondta, segítette őket, hogy az idő múlásával az emberek helyzete, körülményei megváltoznak és esetleg a jó barátok közötti viszony megromlik.

A hvg.hu által megkérdezettek közül senki sem mondta feleslegesnek vagy időpocsékolásnak a felderítetlen nagy ügyek elővételét. Úgy tudjuk, hogy a nyomozó csoport, mint korábban az ilyen bűntettekre szakosodott egység, most is a Nemzeti Nyomozó Iroda égisze alatt működne, mégpedig az igazgató-helyettesi posztra a Nemzeti Védelmi Szolgálattól nem rég visszatért Bucsek Gábor irányításával. Szerettünk volna vele a tervekről beszélni, de egyelőre nem akart nyilatkozni.

Érdekes ugyanakor, hogy a konkrét bűnügyekben, így az Aranykéz utcai merényletben nyomozó rendőröket nem keresték meg. Akadt közöttük olyan, aki lapunknak nyilatkozva furcsának tartotta, hogy őket nem keresték meg, hiszen igazán ők ismerik az ügyeket. Volt viszont, aki nem találta ezt meglepőnek. Szerinte ugyanis a "szűz kéz is sikerrel járhat, észrevehet olyan dolgot, ami bennük valami miatt fel sem merült, nem tűnt fontosnak".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Kiknek dolgozhatott az Aranykéz utcai merénylő?

Az Interpol magyar irodája megkezdte a Prágában elfogott, a magyarországi robbantásokkal kapcsolatba hozott Jozef Rohác kiadatásával és Magyarországra szállításával kapcsolatos szervezési, előkészítési munkálatokat - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden. De kicsoda is Jozef Rohác?

MTI Itthon

Elévült a Jozef Rohác elleni egyik eljárás

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság azon ítéletét, amelyben robbanóanyaggal való visszaélés miatt két év börtönbüntetésre ítélte Jozef Rohácot; a táblabíróság elévülés miatt megszüntette az eljárást.

hvg.hu Itthon

Rohác ellen szól egy újabb bizonyíték?

A Blikk információi szerint Jozef Rohác, ismertebb nevén a Patkány DNS-ét nemcsak a helyszín közelében talált sapkában azonosították, hanem abban a kesztyűben is, amelyet a bérgyilkos viselt.

HavariaPress Bűnügy

Rács mögött marad Rohác

Meghosszabbított a Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolásával kapcsolatban emberöléssel meggyanúsított Jozef Rohác előzetes letartóztatását a bíróság.

Csikász Brigitta Vélemény

Beszél-e az Aranykéz utcai robbantás gyanúsítottja?

Két hónapon belül bármikor kiadhatják hazánknak a Prága közelében elfogott Jozef Rohacot, akinek köze lehetett az 1998. július 2-án történt Aranykéz utcai robbantáshoz és egy gyilkossági kísérlethez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a férfit el is tudják ítélni, ugyanis közvetlen bizonyíték nincs ellene. Ráadásul a nyomozás irányítói közül szinte senki sincs már a rendőrségen.

Olcsó villanyautóként támadt fel a jó öreg Suzuki Wagon R

Olcsó villanyautóként támadt fel a jó öreg Suzuki Wagon R

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Üldözőbe vette az autós az ámokfutót, aki menet közben összetörte - videó

Üldözőbe vette az autós az ámokfutót, aki menet közben összetörte - videó

Megalázták a választók az MSZP-s polgármesterjelöltet Mohácson

Megalázták a választók az MSZP-s polgármesterjelöltet Mohácson

Szijjártó: Magyar érdek, hogy Törökország telepítse vissza a bevándorlókat Szíriába

Szijjártó: Magyar érdek, hogy Törökország telepítse vissza a bevándorlókat Szíriába

A pihenőhelyen kapcsolták le a bolgár brutáltrélert – videó

A pihenőhelyen kapcsolták le a bolgár brutáltrélert – videó