szerző:
Csikász Brigitta

Nem Seres Zoltán gyilkosát kapta el a rendőrség – tudta meg a hvg.hu –, a kedden elfogott férfit azzal gyanúsítják, hogy ő vitte a gyilkosság helyszínére az elkövetőt. Az ügyben most lekapcsolt férfi bűnsegéd lehet. A Nemzeti Nyomozó Iroda részéről nem kommentálták az értesülésünket, az ügyben továbbra sem nyilatkoznak. A gyanúsított, B. László ügyvédje a hvg.hu-nak azt mondta, a gyanúsítás általánosságokon alapszik, védence pedig nem ismeri Portik Tamást.

Egy tizenhárom évvel ezelőtt történt emberölési ügy megoldásához ért közelebb a rendőrség az augusztus 14-én megjelent hírek alapján. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) közleményben tudatta, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak segítségével elkaptak egy magyar férfit, B. Lászlót, akit azzal gyanúsítanak, hogy 1999. április 12-én Tahitótfaluban, a Táncsics utcában egy motorról több lövést adott le egy Bentley-re. Az autóban utazók közül Seres Zoltán azonnal, a mellette utazó olasz férfi a kórházba szállítás követően életét veszítette. Velük volt egy tolmács is, aki sértetlenül megúszta a történteket.

Értesüléseink szerint az NNI nem teljesen pontosan közölte a zuglói Aranyhal étteremben elfogott férfi szerepét az ügyben. Az őrizetbe vett férfi ügyvédje, Danyi Csaba a hvg.hu-nak elmondta, védence a rendőrök gyanúja szerint a motort vezette. Megkérdeztük erről a nyomozó iroda szóvivőjét, Bartha Lászlót is, aki csak annyit mondott, az ügy részleteiről nem nyilatkoznak.

Vallomásokra alapozzák a nyomozásokat?

Az NNI mindenesetre azt a nyilvánosság tudomására hozta közleményében, hogy az előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés felbujtójának Portik Tamást tartja. A július 14-én őrizetbe vett egykori Energol-vezetőt nem csak ezzel gyanúsítják, hanem azzal is, hogy szintén az ő felbujtására ölték meg 1996-ban Prisztás Józsefet és hajtották végre 1998-ban az Aranykéz utcai merényletet. Portik ügyvéde, Bánáti Kristóf a hvg.hu-nak korábban azt mondta, hogy egyelőre ők sem tudják, mire alapozzák a rendőrök a gyanúsításokat, de úgy tűnik, vallomások alapján vélik bizonyítottnak Portik Tamás szerepét.

A kilencvenes évek gyilkossági ügyeinek felderítésével foglalkozó Doszpot Péter, egykori életvédelmi osztályvezető a hvg.hu-nak két hete adott interjújában arról beszélt, számukra sem a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai merénylet, sem a Prisztás-gyilkosság esetében nem került képbe Portik. A Seres-ügyre vonatkozóan Doszpot nem tudott nyilatkozni, mert azzal nem az ő emberei foglalkoztak, hanem Pest megyei kollégáik. Portik Tamásra egykori cégtársa, Radnai László tehetett terhelő vallomást, a férfi 12 éves fegyházbüntetésének letöltését, amelyet a kecskeméti maffiaper fő vádlottjaként kapott, egyik napról a másikra szakították félbe. Radnai László július 24-én szabadult a Kozma utcai büntetés-végrehajtási intézetből.

Billeghet a gyanú?

Vallomásokra alapozni ilyen súlyos bűncselekményeket nem túl szerencsés – vélekedtek a hvg.hu-nak egykori, az életellenes osztályon dolgozó nyomozók név nélkül. Ők sem vitatják azt, hogy egy idő után a bűnözők közötti viszonyok megváltoznak, a barátokból, üzlettársakból ellenségek lesznek, de éppen emiatt óvatosan, fenntartásokkal kell fogadni azokat a vallomásokat, amelyek akár sértettségből, bosszúból is születhettek. Márpedig a pestisracok.hu által nyilvánosságra hozott Radnai-történet homályos, mások elmondásaira hivatkozik – jegyezték meg a ma már nyugdíjas rendőrök meglátásaikat a hvg.hu-nak. A megjelent vallomás eredetiségével kapcsolatban kérdések merültek fel, mondván, hogy azt a rendőri korrupciós ügy gyanúsítottai közül ketten készítették volna, de ez érintetteket nem gyanúsították meg okirat-hamisítással és olyan vizsgálat sem indult – legalábbis nem tudni róla –, ami tisztázta volna a dokumentummal kapcsolatos kérdéseket.

Seres Zoltán autója Tahitótfalun
©

Az egykori nyomozók furcsállják, hogy most egymás után merül fel az eddig felderítetlenül maradt jelentős bűnügyek megoldásának lehetősége, ráadásul úgy, hogy azokat – egyre inkább úgy tűnik – Portik „megrendelésének” tulajdonítják. Szerintük ennek olyan felhangja is van, hogy ők akkor rosszul dolgoztak, holott ez nem így volt, az azonban könnyen lehet, hogy ma már érdeke megszólalni olyan személynek, aki korábban hallgatott.

A meggyanúsított férfi tagad és Portikot sem ismeri

Danyi Csaba közlése szerint ügyfele, B. László meggyanúsítása szintén vallomásokon alapulhat. "A gyanúsítás általánosságokat tartalmaz, nem szerepel benne, hogy miért követte el és kivel" – közölte az ügyvéd hangsúlyozva, hogy ez ellen védekezni is nehéz. "Védencem, aki büntetlen előéletű, tett vallomást, mégpedig tagadta a bűncselekmény elkövetését. Elmondta azt is, hogy nem ismeri Portik Tamást" – közölte az ügyvéd. Hozzátette: a gyilkosság elkövetésekor ügyfelének jogosítványa sem volt, azt öt évvel később szerezte meg.

Seres Zoltán megölésének ügyében a hvg.hu egyébként úgy tudja, hogy a korábbi nyomozás során már eljutottak odáig, hogy a védelmét ellátó ukránok kihátráltak mögüle. Ez ugyanaz az ukrán bűnözői csoport volt, amely korábban Muskovics Gyulát is védte, tőle pártoltak át Sereshez. Érdekesnek találták a rendőrök azt is, hogy mindkét férfit azt követően ölték meg – Muskovicsot a háza előtt a II. kerületi Szarvas Gábor utcában, 1995 júliusában –, hogy az őket biztosító ukránok valami miatt megorroltak rájuk, s nem védték őket tovább.

Értesüléseink szerint a Seres-gyilkosságról még több érdekes dolog is kiderülhet, ugyanis a Bentley-ben állítólag nem csak hárman utaztak, hanem velük volt egy rendőr, az életellenes ügyek felderítését végző osztály egyik nyomozója, illetve hogy az autóból eltűnt egy diplomatáska is, amely tele volt pénzzel.

Seres ellen 1997-ben elkövettek egy merényletet, de sikertelenül, mert akkor az autójára felszerelt bomba leesett. A merényletkísérletet egyébként akár figyelmeztetésnek is szánhatták. Az ügyben a Fővárosi Főügyészség Jozef Rohácot vádolta meg a bomba elkészítésével. Az ítélőtábla álláspontja azonban az volt – a tényállás alapján –, hogy nem kísérletről, hanem legfeljebb előkészületről lehet beszélni, ami – hasonlóan a robbanószerrel való visszaéléshez – öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, s az már elévült.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

A maffiafőnök vagy a halálosztó vallott Portikra?

A rendőrségi források szerint nem zárható ki, hogy egy volt üzlettársa segíthette információkkal a nyomozókat azokban a kilencvenes években történt, a hosszú ideje döglött ügyeknek számító bűnesetekben, amelyek miatt a hétvégén az olajozásból meggazdagodott Portik Tamást letartóztatták. A conti-caros Radnai László ügyvédje tagadja, hogy alkut kötöttek volna a hatóságokkal, ám a hvg.hu úgy tudja, a Portik-ügy kirobbanása előtt kihallgatták a börtönbüntetését töltő egykori maffiózót, akinek "karrierje" több szálon is szorosan kötődik az energolos Portikhoz. Az egykori üzlettársak viszonya az anyagiak miatt romolhatott meg, emiatt beszélhetett Radnai László.

HavariaPress/hvg.hu Bűnügy

Elfogta a TEK a Seres-gyilkosság gyanúsítottját

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) felkérésére a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai hétfőn a fővárosban elfogták azt az embert, akit az 1999-ben, Tahitótfalun lelőtt Seres Zoltán meggyilkolásával gyanúsítanak.

Csikász Brigitta Itthon

Kiszabadult a maffiafőnök: ő mártotta be Portikot?

Büntetésének lejárta előtt szabadon engedték a kecskeméti maffiaper egyik fő vádlottját, Radnai Lászlót – értesült a hvg.hu bírósági forrásból. Információink szerint nem zárható ki, hogy Radnai nemrég kiegyezett a nyomozó hatóságokkal, és szerepe volt abban, hogy a rendőrök hosszú évek után letartoztatták az Aranykéz utcai robbantás és Prisztás József megölése ügyében is meggyanúsított Portik Tamást.

MTI/Népszabadság Itthon

Döbbenet az NNI-nél: valaki kiszivárogtatta Radnai vallomását

Kedden belső vizsgálat indult a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) annak kiderítésére, hogy ki vagy kik juttatták el egy internetes portálhoz Radnai László Portik Tamás ellen tett rendőrségi vallomását – írja a szerdai Népszabadság.

A valaha volt legnagyobb északi-sarkvidéki expedíció indul pénteken

A valaha volt legnagyobb északi-sarkvidéki expedíció indul pénteken

Több nagy idei tűz miatt gyanúsított lett a polisztirol, de nem biztos, hogy elítélik

Több nagy idei tűz miatt gyanúsított lett a polisztirol, de nem biztos, hogy elítélik

Varga Judit nyílt meghallgatást javasolt Brüsszelben, de „mások” ezt nem akarták

Varga Judit nyílt meghallgatást javasolt Brüsszelben, de „mások” ezt nem akarták

Leeshet az álla, ha meglátja, milyen fotókat csinálnak éjszaka a legjobb telefonok

Leeshet az álla, ha meglátja, milyen fotókat csinálnak éjszaka a legjobb telefonok

Tarlós István bevetette a tökéletes kampánybombát: Scarlett Johanssont

Tarlós István bevetette a tökéletes kampánybombát: Scarlett Johanssont

Oscarokkal díjazott filmet feledtet a Becéző szavak budapesti előadása

Oscarokkal díjazott filmet feledtet a Becéző szavak budapesti előadása