szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Büntetésének lejárta előtt szabadon engedték a kecskeméti maffiaper egyik fő vádlottját, Radnai Lászlót – értesült a hvg.hu bírósági forrásból. Információink szerint nem zárható ki, hogy Radnai nemrég kiegyezett a nyomozó hatóságokkal, és szerepe volt abban, hogy a rendőrök hosszú évek után letartoztatták az Aranykéz utcai robbantás és Prisztás József megölése ügyében is meggyanúsított Portik Tamást.

Egészségi állapotára való tekintettel büntetését félbeszakították és ma hajnalban szabadon távozhatott a Kozma utcai büntetés-végrehajtási intézetből az emberölés előkészülete és fegyvercsempészet miatt 2006-ban 12 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre elítélt Radnai László – tudta meg a hvg.hu.

Radnai László mindeddig a kecskeméti maffiaperben rá kiszabott 12 éves fegyházbüntetését töltötte, mivel a bíróság szerint Radnaiék meg akarták öletni a Balaton északi partjának éjszakai életében meghatározó vállalkozót, hogy érdekeltségeire rátegyék a kezüket. Ehhez Szerbiából hozatták be a fegyvereket. Az akció ezen a ponton bukott meg; a fegyverszállítókon 2004 augusztusában egy kecskeméti benzinkúton ütött rajta a rendőrség, majd a többieket is elfogták. Radnai László és társai csoportját nyilvánította először a bíróság Magyarországon bűnszervezetnek.

A bűnszervezetet a bírósági ítélet szerint Radnai irányította; a legfontosabb döntéseket ő, valamint Mészáros Péter, Csüllög Zsigmond, Ferencsik Attila és Molnár Miklós Richárd hozták meg. A vádirat szerint legális és illegális tevékenységet folytattak, amibe beletartozott a kábítószer-kereskedelem, a prostitúció ellenőrzése, védelmi pénzek szedése vendéglátósoktól, taxisoktól, illetve gazdasági bűncselekmények elkövetőitől, mint a HVG akkor beszámolt róla, a többek között a Vertical-Invest Szövetkezetnél elkövetett csalással vádoltaktól.

Fajsúlyos bizonyíték alapján dönt a bíró

A büntetés félbeszakítását Radnai László – értesüléseink szerint – egészségügyi okok miatt kérte. Radnai egy hónapot a tököli büntetés-végrehajtási kórházban is töltött. A büntetés félbeszakítását a büntetés-végrehajtás (bv) országos parancsnoka harminc napra engedélyezi, de ezt az igazságügyi miniszter meghosszabbíthatja. A maffiafőnöknek, mint azt egy héttel ezelőtt ügyvédje, Jován László elmondta, folyamatban van egy perújítási kérelme is. Négy évvel ezelőtt próbálkoztak már hasonlóval, de akkor nem jártak sikerrel. Most ismét benyújtottak egy perújítási kérelmet, ám a lapunknak nyilatkozó ügyvédje akkor azt mondta, ő maga sem fűz sok reményt ahhoz, hogy helyt adnak a beadványuknak.

Radnai László és társai tárgyalása a Legfelsőbb Bíróságon, 2007-ben.
©

Általában nagyon ritka és csak fajsúlyos dologra alapozva fordulhat elő, hogy a perújítási kérelemnek helyt adva még szabadon is bocsátanak valakit – mondta a hvg.hu kérdésére Magyar György ügyvéd. „A börtönben egyébként mindenki úgy érzi magáról, hogy áldozat, ezért a kérelemben a pontos indokokat, tényeket meg kell jelölni” – fűzte hozzá.

Nem tudni, hogy 2008-hoz képest milyen új tényre hivatkozhat Radnai László, ami alapján esetleg a bíróság megmásítja korábbi elutasító döntését, és befogadja a perújítási kérelmet. Érdekes a helyzet abból a szempontból is, hogy nem olyan ügyről van szó, amelyben egyedüliként volt vádlott Radnai, rajta kívül még nyolc embert ítéltek el. Külön Radnai szerepét elbírálni, tőlük elkülönítve, nem lesz egyszerű.

Együttműködés a Nemzeti Nyomozó Irodával?

Radnai László szabadulását a hvg.hu által megkérdezett jogászok és volt rendőrök egyértelműen annak tulajdonítják, hogy Radnai László vallott rá a július 14-én elfogott Portik Tamásra, aki korábban üzlettársa volt az olajszőkítéssel milliárdokat zsebre tevő Energol Rt.-ben. Az együttműködést pedig a hatóságok azzal hálálták meg, hogy "elintézték" a szabadlábra helyezését, s azért így intézték, hogy az alku a nyilvánosság számára ne derüljön ki.

Az előzetes letartóztatásban lévő Portik Tamást azzal gyanúsítják, hogy felbujtója volt a négy halálos áldozatot követelő 1998-as Aranykéz utcai merényletnek, illetve Prisztás József 1996-os megölésének. Radnai ügyvédje, Jován László a hvg.hu-nak egy héttel ezelőtt tagadta, hogy alkut kötöttek volna, mondván, jogerős ítéletre nem lehet ilyet tenni. Ugyanakkor más ügyben a férfi – esetleg saját magát mentve – „megegyezhet” a hatóságokkal. A maffiaper fő alakját május közepén hozták fel a szegedi Csillag börtönből a fővárosi Kozma utcai bv-intézetbe. Információink szerint innen vitték át a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületébe „beszélgetésre”.

Barátokból ellenségek?

Információink szerint Radnai László és Portik Tamás viszonya évekkel ezelőtt megromlott. Egyrészt azért, mert az olajszőkítéssel milliárdokra szert tevő és később lebuktatott Energol Rt. ügyet megúszó Portik és a maffiaperben lecsukott Radnai László elszámolási vitába keveredett. Másrészt a maffiafőnök – úgy tudjuk – Portik Tamásnak tulajdonítja azt, hogy őt és társait 2004-ben elfogták, majd aztán elítélték. Portik Tamás ugyanis jóban volt azzal a vállalkozóval, akinek Balaton-parti érdekeltségeire Radnaiék úgy akarták rátenni a kezüket – mint azt az a bírósági ítélet is kimondta –, hogy a meggyilkolására embereket béreltek, s Szerbiából fegyvereket csempésztettek be.

©

Radnai kiengedése felbolygathatja az alvilágot, amely már így is feje tetején áll V. László és bizalmi embere, valamint négy rendőri vezető vesztegetéssel való meggyanúsítása, majd Portik Tamás elfogása és előzetes letartóztatásba helyezése miatt. Mint egy hete megírtuk, az olajozásból szerzett hatalmas pénzből karolták fel állítólag és segítették az éjszaka császáraként emlegetett, számos budapesti diszkót, bárt tulajdonló V. Lászlónak az elindulását.

Rohác lenne a kapcsolat?

Portik Tamás feldobójának egyes rendőrségi forrásaink a Fenyő-gyilkosság miatt előzetes letartóztatásban lévő Jozef Rohácot tartották, ám a férfinak valószínűleg nem tudnak a magyar hatóságok olyan alkut ajánlani, ami megoldaná a nyelvét. Egyébként is, mint azt ügyvédje, Fülöp Tamás a sajtónak elmondta, ahhoz, hogy az Aranykéz utcával kapcsolatban meghallgassák védencét, a hivatalos eljárás szerint újra meg kell kérni a kiadatást Szlovákiától, mivel az jelenleg csak a Fenyő-ügyre vonatkozik.

A Magyar Nemzet múlt keddi keddi számában már arról számolt be, hogy újabb elfogatóparancsot adtak ki nemrég a Fenyő-gyilkosság miatt jelenleg Magyarországon előzetes letartóztatásban levő Rohác ellen, ami előfeltétele annak, hogy a rendőrség meggyanúsíthassa a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantással is. A napilap szerint az előző vasárnap letartóztatott Portik Tamás és négy társa, valamint Jozsef Rohác ellen azonos ügyiratszám alatt folytatnak eljárást a hatóságok. Ügyvédje áprilisban még azt mondta a hvg.hu-nak, Rohác csupán egyetlenegy mondatot hajlandó mondani a nyomozóknak: semmi köze a Fenyő-gyilkossághoz, egyébként nem hajlandó együttműködni a nyomozókkal.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Bűnügy

Elhatárolódott V. László Portik Tamástól

"Sem Portik Tamás üzleti tevékenységéhez, sem pedig Portik Tamás és társai által esetlegesen elkövetett bűncselekményekhez nincs köze" V. Lászlónak – ez olvasható az előzetes letartóztatásban lévő vállalkozó meghatalmazott védőjének közleményében, amelyet kedd este adtak ki.

Csikász Brigitta Itthon

A maffiafőnök vagy a halálosztó vallott Portikra?

A rendőrségi források szerint nem zárható ki, hogy egy volt üzlettársa segíthette információkkal a nyomozókat azokban a kilencvenes években történt, a hosszú ideje döglött ügyeknek számító bűnesetekben, amelyek miatt a hétvégén az olajozásból meggazdagodott Portik Tamást letartóztatták. A conti-caros Radnai László ügyvédje tagadja, hogy alkut kötöttek volna a hatóságokkal, ám a hvg.hu úgy tudja, a Portik-ügy kirobbanása előtt kihallgatták a börtönbüntetését töltő egykori maffiózót, akinek "karrierje" több szálon is szorosan kötődik az energolos Portikhoz. Az egykori üzlettársak viszonya az anyagiak miatt romolhatott meg, emiatt beszélhetett Radnai László.

MTI / hvg.hu Itthon

Olajmaffia-ügy: előzetesben a leszámolások kulcsszereplője

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) előzetes letartóztatásba helyezte Portik Tamást, illetve azt a további négy férfit, akiket a Terrorelhárítási Központ (TEK) szombaton fogott el. Portik Tamást az Aranykéz utcai robbantásban, valamint Prisztás József meggyilkolásában való közreműködéssel is gyanúsítják.

Dezső András - Csikász Brigitta Itthon

Portik Tamás kalandos élete

Megjárta a fiatalkorúak börtönét, volt portás, az olajozásból mesés vagyont szerzett, de a nyilvánosságot később tisztes vállalkozóként is kínosan kerülte Portik Tamás, akit az Aranykéz utcai robbantásos merénylet és Prisztás József meggyilkolásának ügyében felbujtással gyanúsít a rendőrség. A pénzét az utóbbi időben állítólag az internetes piacon is fialtató milliárdos vállalkozót már a kilencvenes évek végén összefüggésbe hozták több leszámolásos üggyel, mégis csak most, tizennégy év után gyanúsították meg.

Kásler Miklós: A magyarság egészen brutális szellemi választ adott Trianonra

Kásler Miklós: A magyarság egészen brutális szellemi választ adott Trianonra

Ungváry Rudolf: Több mint bűn, politikai hiba, amit Karácsony Gergely mond Trianonról

Ungváry Rudolf: Több mint bűn, politikai hiba, amit Karácsony Gergely mond Trianonról

Meglökte a koronavírus-járvány a Zoom szekerét, ömlik a pénz hozzájuk

Meglökte a koronavírus-járvány a Zoom szekerét, ömlik a pénz hozzájuk