szerző:
hvg.hu/MTI

Befejeződött a rendőrségi akció Csókakőn, a község újra szabadon megközelíthető – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombat délután az MTI-vel.

Németh-Kész Mónika elmondta, 14 óra 50 perckor feloldották a zárást. Így most már nemcsak a helybéliek mehetnek be a faluba, hanem bárki.     Hangsúlyozta, semmilyen bűncselekmény nem történt ezen időszak alatt Csókakőn, mindössze a fokozott ellenőrzések során kellett intézkedniük néhány szabálysértés ügyében.     A település műveleti körzetté nyilvánításának okairól és céljairól nem adott tájékoztatást, és azt mondta: "később sem lesz bővebb tájékoztatás az ügyben".

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy a rendőrségi járművek folyamatosan hagyják el a községet. A vár alatti téren kialakított műveleti pontnál azonban még mindig áll egy sátor, illetve több gépkocsi és kisbusz sorakozik mellette.

A rendőrségi szóvivő korábban úgy nyilatkozott: bűncselekmény elkövetésének megelőzése és a település közbiztonságának fenntartása érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője műveleti körzetté nyilvánította Csókakőt. Szombaton nulla órától korlátozták a bejutást a községbe, mindent és mindenkit ellenőriztek. A községbe bevezető utakat és a környező településeket fokozottan ellenőrizték.     

A jelen lévő rendőrök létszámát firtató kérdésre azt válaszolta: elegendő erő állt rendelkezésre ahhoz, hogy a kiszabott feladatokat végre tudják hajtani.     

Fűrész György (Fidesz-KDNP), Csókakő polgármestere túlzottnak tartotta a rendőrség fellépését. Az MTI-nek azt mondta, tudomása szerint mintegy háromszáz rendőr jelent meg a Fejér megyei településen, akik feltehetően azt akarták megakadályozni, hogy az Új Magyar Gárda tagokat avathasson. Úgy tudja, hogy a szervezet egyetlen tagja sem tartózkodik a községben.     

A Jobbik Fejér megyei elnöke szerint Csókakő is a tervezett helyszínek között volt az Új Magyar Gárda 130 újoncának szombat délelőtti avatásához, ezért jelenhetett meg nagy erőkkel a rendőrség a településen. Árgyelán János az MTI kérdésére azt mondta: a nyáron felavatott csókakői Horthy-szobor előtti Nagy-Magyarország téren lett volna az avatás, amelyet végül egy másik helyszínen tartottak meg. Mint ahogy arról a hvg.hu beszámolt, a Tolna megyei Dunaföldváron avatott az Új Magyar Gárda 130 újoncot, ami "rendben megtörtént".

Horthy Miklós egykori kormányzó mellszobrát június közepén avatták fel a mintegy 1300 lakosú Csókakőn, a szobrot civil kezdeményezésre, több szervezet összefogásával és az önkormányzat jóváhagyásával állították. Fűrész György akkor bejelentette, hogy április 23-án a képviselő-testület úgy döntött, az egykori Bánya teret átnevezi, amely így mostantól a Nagy-Magyarország tér nevet viseli. A településvezető akkor az MTI érdeklődésére elmondta: az államférfi tisztelete miatt támogatta - "pártokon felüli döntésnek" nevezve - a szoborállítást.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbán tovább nyit Kelet felé

Orbán tovább nyit Kelet felé

Kovács Béla apja szerint a felesége Putyinnal is dolgozott

Kovács Béla apja szerint a felesége Putyinnal is dolgozott

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Kivégzések térképe: már az államok fele mondott le a halálbüntetésről

Kivégzések térképe: már az államok fele mondott le a halálbüntetésről

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Itt a húsvét, bedugultak a határok

A legújabb divat: a nyaraló

A legújabb divat: a nyaraló