szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Műveleti körzetté nyilvánította Csókakőt bűncselekmény elkövetésének megelőzése és a település közbiztonságának fenntartása érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője; a rendőrök szombaton nulla órától korlátozzák a bejutást a községbe, mindent és mindenkit ellenőriznek - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel. A csókakői rendőri akcióval egy időben az Új Magyar Gárda Dunaföldváron avatta fel 130 új tagját.

Az Új Magyar Gárda 130 tagjának tervezett avatása miatt nyilváníthatta műveleti körzetté a Fejér megyei Csókakőt a rendőrség. Szélsőjobboldali portálok szerint a gárdaavatást végül Dunaföldváron tartották meg Vona Gábor Jobbik-elnök részvételével, a rendőrség pedig "lukra futott" a csókakői akcióval.

Németh-Kész Mónika elmondta: a rendelkezésre álló adataik alapján Csókakő belterületén bűncselekmény elkövetése volt valószínűsíthető. Ennek megakadályozására és a település közbiztonságának fenntartására Simon László megyei rendőrfőkapitány a települést műveleti körzetté nyilvánította. 

A megelőzendő bűncselekményről konkrétumokat nem közölt, de szélsőjobboldali portálok információi szerint annak oka nem más, mint hogy a községben 130 új gárdista felavatását tervezte a szélsőjobboldalhoz kötődő félkatonai szervezet. A félkatonai szervezet nem hivatalos szócsövének tartott kuruc.info állítása szerint a gárdaavatást a rendőri akció miatt más helyszínen tartották meg a délelőtt folyamán.

 A községbe bevezető utakat és a környező településeket fokozottan ellenőrzik. Korlátozott a Csókakőre való bejutás is: azokat engedik be, akik lakcímkártyával igazolni tudják, hogy helyi lakosok. Beengedték ugyanakkor a falu boltjaiba érkező szállítmányokat vagy a rokonoknak gyógyszert vivőket is - mondta a szóvivő.     Németh-Kész Mónika azt nem tudta megmondani, hogy az akció meddig tart. A jelen lévő rendőrök létszámát firtató kérdésre azt válaszolta: elegendő erő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kiszabott feladatokat végre tudják hajtani. 

Hozzátette: bűncselekmény eddig nem történt, az igazoltatások során kisebb szabálysértéseket találtak, megtették a szükséges intézkedéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!