szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gyakorlatilag technikai feladatai vannak Semjén Zsoltnak helyettesítő kormányfőként a következő két hétben, amíg Orbán Viktor a szabadságát tölti. Az apparátus is „takaréklángon” dolgozik, de azért előfordulhatnak meglepetések.

„Semjén Zsolt munkaidejét a napi ügymenet intézése köti le” – válaszolt Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke arra a kérdésünkre, hogy mi lesz a programja helyettesítő kormányfőként a KDNP-s miniszterelnök-helyettesnek. Orbán Viktor hétfőn ment el két hétre szabadságra, mert – mint a kormányfő fogalmazott – „lemerültek az akkumulátorai”, a nagy sportrajongó kormányfő még az olimpiát is kihagyta a pihenés kedvéért.

A szabadság alatt a helyettesítési rendnek megfelelően Semjén Zsolt látja el a kormányfői feladatokat, amihez Havasi Bertalan tájékoztatása szerint „a Miniszterelnökség apparátusa és saját kabinetje is rendelkezésére áll”. Igaz, mint a tájékoztatásból, és egy korábbi kormányzati apparátust irányító forrásunk szavaiból is kitűnik, túl sok komoly feladat azért nem akad a következő két hétben. Leginkább semmi: a héten még kormányülés sem lesz, igaz, a jövő héten tartanak majd egyet információink szerint, de ennek napirendjén sem szerepel majd fajsúlyos ügy.

Imitált kormányülés

A politika játékszabályai szerint kormányülést ilyenkor leginkább azért tartanak, hogy a kabinet ezzel is demonstrálja: még a nagy nyári szabadságolások idején is dolgozik. „Persze az előkészítő apparátus számára ilyenkor az a legnagyobb kihívás, hogy találjanak legalább négy-öt olyan ügyet, amit napirendre lehet venni, ilyenkor jönnek az olyan sajtóközlemények, hogy ’A kormány tájékoztatást hallgatott meg a strandok vízminőségéről’, vagy hogy ’A mezőgazdasági államtitkár beszámolt a parlagfű elleni küzdelem alakulásáról’, és hasonlók” – ironizált informátorunk.

Orbán Viktor elment, Semjén Zsolt érkezett: "komoly" feladatok várnak a miniszterelnök helyettesre
©

Ezen kívül leginkább technikai jellegű kormányrendeletek kerülhetnek Semjén Zsolt elé, illetve olyan ügyek, ahol a politikai döntések már korábban megszülettek, és egyszerűen az ügymenet miatt jutnak éppen olyankor „aláírásérett” állapotba, amikor a miniszterelnök távol van. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium feladata ezek előkészítése és megfogalmazása. Létezik egy felterjesztői rend, amely szabályozza, hogy hány kézen kell átmennie egy-egy kormányrendeletnek, vagy határozattervezetnek, és kinek az aláírása kell, hogy szerepeljen rajta, mielőtt a kormány elé kerül. Forrásunk szerint a szabadság alatt annyi a változás, hogy ez általában kiegészül a kormányfő egyik bizalmi emberével, leginkább a kabinetfőnökkel.

Természetesen a nyári szabadságok alatt is van azért egy „összekötő”, aki legalább naponta egyszer felhívja a miniszterelnököt és tájékoztatja az aktuális történésekről, és a pihenő kormányfő ilyenkor is kapja a napi sajtószemlét, bár ennek az internet és az okostelefonok korában már kevésbé van jelentősége. Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc is folyamatosan követte a közéleti híreket, míg Medgyessy Péter esetében információink szerint Gál J. Zoltán és Draskovics Tibor döntötte el, hogy egy-egy ügynek van-e akkora jelentősége, hogy felhívják a nyaraló miniszterelnököt. Kérdésünkre, hogy Semjén Zsolt tartja-e a kapcsolatot főnökével, Havasi Bertalan annyit válaszolt, hogy „a miniszterelnök-helyettes egyeztet, akivel és amikor szükséges”.

Ki, mit ír alá?

Persze, mint írtuk, ilyenkor jellemzően nincsenek „nagy ügyek”, a már idézett korábbi apparátusi vezető például azt mondta, a szokásjog szerint még egy helyettes államtitkár kinevezésének aláírásával is inkább megvárják, amíg a miniszterelnök visszajön, hogy ő szignálja a papírt: nehogy az illető esetleg „másodosztályú kinevezettnek” tartsa magát. Ez alól csak egy kivétel van, az augusztus 20-i kitüntetettek felterjesztése a köztársasági elnöknek (ha éppen erre az időszakra esik a szabadság), hiszen ezt úgyis a mindenkori elnök adja át, és írja alá végül.

Mivel ilyenkor jellemzően a diplomácia is „behal”, a helyettesítőnek attól sem kell tartania, hogy egy éppen erre járó állam- vagy kormányfő, külügyminiszter kopogtat, aki miniszterelnöki szintű vendéglátót igényel a protokoll szerint: a kormányfő stábja a lehető legkorábban értesíti a szabadság időpontjáról a külügyet, akik eleve ennek tükrében szervezik a programokat. Ha netán olyan szintű esemény történne – például egy rendkívüli uniós csúcs –, ami mindenképpen a miniszterelnök személyes jelenlétét igényelné, akkor természetesen Orbán Viktor megszakítaná szabadságát.

Ilyenkor is adódhatnak azért apróbb meglepetések. „Kevesebben játszanak a pályán, lankad a figyelem, előfordulhat, hogy ilyenkor valaki igyekszik ezt kihasználni” – mondta politikai tanácsadó forrásunk, aki ennek tulajdonította például a tavaly augusztus elején a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban lejátszódott kis közjátékot, aminek során Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár menesztette Vasváriné Menyhárt Éva hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkárt – majd egy hónap múlva ő távozott a tárcától a Miniszterelnökségéhez. (Azóta onnan is távozott.) Lamperth Mónika akkori önkormányzati és területfejlesztési miniszter pedig miniszterelnök-helyettesként próbálta 2007-ben a szabadságát töltő Gyurcsány Ferenccel való egyeztetés nélkül a kormány elé terjeszteni a turizmustörvény módosítását, de ez végül is elhalt az apparátus ellenállásán.

A kommunikációs stáb azért ezekben a hetekben is igyekszik „tematizálni” a közéletet, még ha ez az uborkaszezonban nem is könnyű (különösen egy olimpia idején). „Ilyenkor jönnek a ’nagy kéthetes kommunikációs stratégiák’: emlékszem, mi is vért izzadtunk, hogy kitaláljunk valamit, amivel be lehet kerülni a hírekbe, amíg a kormányfő távol van, és behal a politika” – mondta némi (ön)iróniával egy korábbi politikai tanácsadó, aki Orbán Viktor elmúlt két hétben tartott konzultációsorozatát is egy ilyen stratégia részének tudta be: a nyaralás előtt még egyszer felpörgetni a kormányfőről szóló hírek mennyiségét, hogy egy darabig „kitartson” a szabadság alatt is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Két hétig tesz csak jót a vakáció

A nyaralás jótékony hatása egészségi állapotunkra a hazatérést követően két hét alatt elpárolog - vélik holland pszichológusok. Eszerint a nyaralás tényleg hamar messze száll és csak néhány emlék marad meg belőle.

MTI Itthon

Orbán Viktor szabadságra ment

Orbán Viktor miniszterelnök megkezdte nyári szabadságát hétfőn a Fejér megyei Felcsúton. A kormányfőt Semjén Zsolt helyettesíti.