szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelenleg hét olyan ügy van - illetve már volt - bírósági szakaszban, amelyben az elszámoltatási kormánybiztos vizsgálódott, és tett feljelentést; közöttük például a sukorói telekcsere és a honvédelmi minisztériumi (HM) ingatlanok ügye - közölte Budai Gyula, akinek augusztus 31-ével ér véget elszámoltatási kormánybiztosi megbízatása.

"Budai-lufikról" beszél az MSZP

Az MSZP szóvivője szerint az elszámoltatás kudarcba fulladt, miután a Budai Gyula által vizsgált több mint ezernégyszáz ügy közül egy sem végződött elmarasztaló ítélettel. Török Zsolt szerint "az ügyészség bűncselekmény hiányában sorra dobja vissza a megrendelt eljárásokat", és több megvádolt szocialista politikusról is kiderült már, hogy ártatlan. Szerinte Budai Gyula "menekül a kudarcba fulladt elszámoltatások miatt, Lázár János Hódmezővásárhely brutális eladósítása után pedig most porondmesterként próbálja sikeresnek beállítani a Budai-lufik pukkanását".

Budai Gyula a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral, Lázár Jánossal és Giró-Szász András kormányszóvivővel közösen értékelte csütörtökön sajtótájékoztatón az elmúlt két évben végzett elszámoltatási munkát. Lázár János szerint eredményesen zárult az elszámoltatás feltáró része.

A sajtótájékoztató után Budai Gyula felidézte, hogy idén augusztusig hivatala 1442 ügyet vizsgált, 110 nyilvános jelentést készített, 61 esetben tett büntetőfeljelentést, amelyből 30 ügyben még folyik a nyomozás, 7 ügyben viszont már megtörtént a vádemelés. A nyomozások során 47 embert gyanúsítottak meg, és 39 ellen emeltek vádat.

Kiadott tájékoztatójában a kormánybiztos részletesen is kitér arra a hét ügyre, amely bírósági szakban van, illetve volt. Ezek között szerepel egy pákozdi 200 hektáros állami földterület művelésből történő kivonása és értékesítése - amely miatt tavaly másfél év felfüggesztett börtönt kapott Benedek Fülöp volt szakállamtitkár -, a bábolnai ménesbirtok ügye - amelyben nem jogerősen, bűncselekmény hiányában felmentette a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezetőjét és Mezei Lászlót, a Nemzeti Ménesbirtok Kft. volt ügyvezetőjét a Tatabányai Törvényszék -, továbbá az agrárintervencióval összefüggő visszaélések, amelyek akár hétmilliárd forintos vagyoni hátránnyal is járhattak.

Az ügyek között szerepel a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) feltárt vesztegetési ügy is, az úgynevezett tábornokper, amelyben három dandártábornok, hat ezredes, három alezredes, egy őrnagy és négy polgári személy ellen bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntett miatt emelt vádat a katonai ügyészség. Budai Gyula közlése szerint az ügyben 200 millió forintos nagyságrendű vesztegetési pénzről lehet szó.

Szintén a HM-mel kapcsolatos az az ingatlanvásárlási ügy, amelyben Fapál László, a tárca volt közigazgatási államtitkára és Juhász Ferenc, a tárca volt minisztere is vádlott - közölte a kormánybiztos.

A sukorói telekcsere ügyében vádat emelt az ügyészség Tátrai Miklós, az MNV Zrt. volt vezérigazgatója, Császy Zsolt, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatója, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára, valamint F. Zsolt értékbecslő és V. Bálint ügyvéd ellen - sorolta a kormánybiztos.

A hetedik ügy a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt.-vel függ össze: ebben néhány hete emelt vádat a Fővárosi Főügyészség Kocsis István, a cég korábbi vezérigazgatója és öt társa - köztük Kovács József, a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgatója, valamint az MVM-mel korábban kapcsolatban álló Kapolyi László volt szocialista országgyűlési képviselő - ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt.

A vádirat szerint a vádlottak különféle szerződések megkötése révén összesen több mint 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a Magyar Villamos Művek Zrt.-nek, illetve az MVM cégcsoportjába tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.-nek - zárul Budai Gyula tájékoztatása, hozzátéve, hogy a hét üggyel több mint 24 milliárd forint kár érhette a magyar államot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vannak még kérdései a koronavírusról? Most mindet megválaszoljuk

Vannak még kérdései a koronavírusról? Most mindet megválaszoljuk

A Google-t is elérte a koronavírus, erre keresnek rá a legtöbben

A Google-t is elérte a koronavírus, erre keresnek rá a legtöbben

Holnap megmutatják az androidos telefont, melyet 2020 etalonjának gondol a Vivo

Holnap megmutatják az androidos telefont, melyet 2020 etalonjának gondol a Vivo