szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Véleményvezér csütörtöki cikkében a nyugdíjasok és a kormány viszonya után most az aktív rétegekről ír. És persze arról, hogy Orbán Viktor miként próbálja meg elmúlt kétéves munkájának pozitívumait kidomborítani.

Az aktívakkal kapcsolatban a következőket írja Orbánról: „A jó hír, hogy a miniszterelnök őket is szereti. A rossz, hogy nem tudja ezt tettekben is kifejezni.”

A Véleményvezér szerint négy olyan problémás terület van az aktív munkavállalói oldalon, amely gondot okoz. Ezek főként a fiatalok, a kismamák, a 45-55 közötti férfiak és a 60 év felettiek. Arányaiban ezek a korosztályok vannak lemaradva az európai átlagtól. „Vagyis túl sokáig maradunk az iskolában, a nők számára a szülés után túl nehéz a visszatérés a munkaerőpiacra, van egy óriási mértékben szakképzetlen, szociokulturálisan is leszakadó középkorú férfi rétegünk, akik szinte alkalmatlanok a munkára, valamint messze túl sokan és túl fiatalon vannak nyugdíjban.” Eközben pedig Orbán Viktor úgy gondolja, hogy az embereket ösztönözni kell, mert azok nem akarnak dolgozni.

A kormány pedig az ösztönzőket próbálja megváltoztatni azzal, hogy csökkenti a szociális támogatásokat, emeli a tandíjakat, stb. Ami a szerző szerint néhány esetben valóban következetes és bátor lépésnek számít. Ezekkel a módszerekkel ugyan a korábban említett rétegek nem mindegyikét hajtja vissza a munkaerőpiacra, de akit igen, annak sem lesz munkája. Ezzel vizont a kormány nem tud mit kezdeni. „A kormányfőnek egy másik világra voltak tervei: az ő munkával kapcsolatos víziói 2002-re, esetleg 2006-ra lettek szabva, arra az időszakra, amikor a munkaerő iránti kereslet stabilan nőtt az egész világban és a kérdés csak az volt, hogy van-e hozzá megfelelő kínálat is. A világ azonban nagyot fordult és ezt a miniszterelnök vészesen későn mérte fel. Orbán Viktor 2010-ben még bátran bemondta az egymillió új munkahely ígéretét, és csak másfél évvel később, a realitásokkal szembesülve ejtette azt szép csendben. Ma pedig már a kormány sem munkahelyteremtéssel, hanem munkahelyvédelemmel, a meglévő állások védelmével kampányol.” Ha az aktív korúak fontosak is a kormány számára, a Véleményvezér szerint nem számíthatnak olyan mértékű támogatásra, mint a nyugdíjasok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csillag István: Az Orbánt leváltani képes ellenzéki vezető kiválasztásának receptje

Csillag István: Az Orbánt leváltani képes ellenzéki vezető kiválasztásának receptje

A felső párezer kombija: Porsche Panamera-menetpróba

A felső párezer kombija: Porsche Panamera-menetpróba

Perre vinnék a WhatsApp változtatásait a 400 millió felhasználós Indiában

Perre vinnék a WhatsApp változtatásait a 400 millió felhasználós Indiában