szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Egyesült Államok "nagy mértékben aggódik" Ramil Safarov Bakuba szállítása és szabadon bocsátása miatt, és magyarázatot vár mind Bakutól, mind Budapesttől.

"Az Egyesült Államokat nagy mértékben aggasztja a hír, hogy Azerbajdzsán elnöke kegyelmet adott Ramil Safarov katonatisztnek" - áll az amerikai külügyminisztérium közleményében, amelyet az után adtak ki, hogy Safarovot, aki életfogytiglani börtönbüntetését töltötte egy magyar börtönben, miután 2004. februárjában Budapesten meggyilkolta Gurgen Margarjan örmény tisztet, Magyarország kormánya kiadta Azerbajdzsánnak, majd Bakuban azonnal szabadlábra helyezték és nemzeti hősnek kijáró fogadtatásban részesítették. Az esetet követően Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatát Magyarországgal.

A magyar kormány álláspontja szerint Magyarország Ramil Sahib Safarov ügyében mindenben a nemzetközi jog szabályai szerint járt el. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt közölte: a bakui igazságügyi minisztérium arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem közvetlenül folytatja az ítélet végrehajtását.

Aggodalom, csalódottság

"Aggodalmunkat fejezzük ki Azerbajdzsán elnökének döntése miatt, és magyarázatot várunk" - áll az amerikai külügyminisztérium közleményében, amely szerint Washington ugyancsak magyarázatot vár Magyarországtól arra, hogy miért adta ki Budapest Safarovot Azerbajdzsánnak.

"Obama elnököt mélységes aggodalommal töltötte el a bejelentés, miszerint Azerbajdzsán elnöke megkegyelmezett Ramil Safarovnak" - áll továbbá a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Tommy Vietor által kiadott közleményben. "Tolmácsoljuk az azeri hatóságoknak a Safarovnak adott kegyelem miatti csalódottságunkat. Ez a cselekedet ellentétes a regionális feszültség csökkentése és a megbékélés érdekében tett erőfeszítésekkel" - hangsúlyozta a közlemény.

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője hozzátette, hogy Magyarországot is megkérték arra, magyarázza meg a Safarov hazaküldésével kapcsolatos döntését. Közleményt adott ki pénteken az üggyel kapcsolatban Patrick Vetrell, az amerikai külügyminisztérium szóvivője is, aki úgy fogalmazott: "További részleteket várunk Magyarországtól azzal a döntéssel kapcsolatban, hogy Safarovot átengedte Azerbajdzsánnak".

Szapáry György washingtoni magyar nagykövet az MTI-nek elmondta, hogy péntek délután mintegy féltucatnyi örmény tüntető tiltakozott két órán át az amerikai fővárosban működő magyar diplomáciai képviselet előtt.

Obama levelet kapott

Az Amerika Örmény Nemzeti Bizottsága (ANCA) pénteken a szervezet weboldalán keresztül arra szólította fel támogatóit, hogy mind a washingtoni magyar nagykövetnél, mind Obama elnöknél tiltakozzanak az ellen, hogy "az igazságszolgáltatást nevetség tárgyává tették". Az akciófelhívás megfogalmazása szerint "a magyar kormány kiszolgáltatta (szabadon engedte)" Safarovot.

Az ANCA elnöke, Ken Hachikian levelet írt Obama elnöknek, amelyben arra kérte őt, hogy "nyilvánosan bírálja Magyarországot az ismert és bűnbánatra nem hajlandó terrorista kiadatása miatt", és nyíltan ítélje el Bakut, követelje Safarov újbóli bebörtönzését. A testület erőteljes amerikai fellépést sürgetett amiatt, hogy "Azerbajdzsán kormánya erőszakra bátorítja saját állampolgárait".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Federico Finchelstein: Orbán egy mini-Trump

Federico Finchelstein: Orbán egy mini-Trump

Már videón is látni az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilját, a ROG Phone 4-et

Már videón is látni az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilját, a ROG Phone 4-et

Radar360: A norvégok a vakcinát tesztelik, az unió a magyar bírói függetlenséget

Radar360: A norvégok a vakcinát tesztelik, az unió a magyar bírói függetlenséget