szerző:
hvg.hu

Magyar és angol nyelvű Facebook-csoportok alakultak azért, hogy a magyarok bocsánatot kérjenek Örményországtól az azeri baltás gyilkos kiadásáért. Egy a közösségi oldalon terjedő petícióban pedig azt kérik Orbán Viktortól, tisztázza a szerepét ebben a diplomáciai ügyben.

"Mi, magyarok, BOCSÁNATOT KÉRÜNK Örményországtól, amiért Magyarország kiadta hazájának az azerbajdzsáni gyilkost, aki baltával ölte meg örmény diáktársát, és akit most nemzeti hősként ünnepelnek hazájában" - ez olvasható az augusztus 31-én létrejött, Bocsánatot kérünk, Örményország - Hungarians are sorry, Armenia elnevezésű Facebook-csoport mottójában.

Egy másik, hasonló oldal címe a következő: Hey, Armenia, sorry about our Prime Minister (Örményország, bocsánatot kérünk a miniszterelnökünk miatt). Itt a létrehozók azt írják, szeretnék megmutatni, hogy nem értenek egyet azokkal az eszközökkel, ahogy Orbán Viktor irányítja Magyarországot.

Mindeközben egy Orbán Viktornak írt petíció is elkezdett terjedni a közösségi oldalon. Itt visszautalnak az azeri elnök külügyi hivatalvezetőjének, Novruz Mammadovnak a szavaira, aki korábban úgy fogalmazott: "A probléma megoldásában döntő szerepe volt a megállapodásnak, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök [bakui] látogatása során kötöttek."

A petíció megfogalmazói ezért a következőt kérik a miniszterelnöktől: "Kérem Önt, egyértelműen tisztázza szerepét ebben az ügyben és hitelt érdemlő módon magyarázza el, milyen megállapodásról beszél azeri partnere."

A kezdeményezések azután jöttek létre, hogy Magyarország pénteken kiadta Azerbajdzsánnak a korábban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Safarovot. Az eset miatt Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.

A magyar Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közösen kiadott közleményében azt írta: Magyarország tiszteletben tartja Örményországot, Ramil Safarov ügyében pedig a vonatkozó szabályokat betartva, transzparens módon járt el.

Kapcsolódó anyagainkat itt olvashatják el.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Valami egészen meglepő dolog történik az elefántoknál

Valami egészen meglepő dolog történik az elefántoknál

Több mint 100 bálnát találtak összezsúfolva egy oroszországi "bálnabörtönben" – videó

Több mint 100 bálnát találtak összezsúfolva egy oroszországi "bálnabörtönben" – videó

Jóárasította a havi előfizetését a Netflix, de nem örülhet neki mindenki

Jóárasította a havi előfizetését a Netflix, de nem örülhet neki mindenki

Lemondott az izraeli védelmi miniszter a gázai tűzszünet miatt

Lemondott az izraeli védelmi miniszter a gázai tűzszünet miatt

Kétszemélyes elektromos törpeautó kifejezetten ingázáshoz

Kétszemélyes elektromos törpeautó kifejezetten ingázáshoz

Videón egy súlyos baleset előtti pillanatok a 84-es útról

Videón egy súlyos baleset előtti pillanatok a 84-es útról