szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyilvános bocsánatkérésre, blogbejegyzései eltávolítására és 10 000 000 forint anyagi kártérítés kifizetésére kötelezné a hvg.hu állandó bloggerét, Balavány Györgyöt az MTI Zrt. által benyújtott bírósági kereset, amely szerint az újságíró megsértette a cég jó hírnevét. Balavány szerint a közmédia "a szólásszabadság eltörlésére törekszik".

Hitelrontásért 10 000 000 forintra perli Balavány Györgyöt, lapunk bloggerét, újságírót az MTI. A kereset szerint Balavány két, személyes blogján megjelent írása megsértette az MTI szakmai jó hírnevét, amikor kritizálta az MTI-n és a hirado.hu-n közölt tartalmakat.

Az MTI kifogásolta, hogy az "Elegem van a közszolgálatból" című cikkben Balavány azt írta: "a közmédia ma azt jelenti, kisfiam, hogy a pénzükből hazudnak nekünk", illetve hogy a közszolgálati média "egyoldalú tájékoztatásért, sőt álhírek terjesztéséért" és "dühítően ostoba" tartalmak közléséért perelhető lenne a médiahatóságnál.

A "Tisztogat és hazudik az MTVA: dokumentumokkal" című cikk, amely Thész Gabriella a Magyar Rádió Gyemekkórusának vezetőjének elbocsátásról és az MTI ezzel kapcsolatos tájékoztatásáról szólt, szintén bekerült a keresetbe, mivel a felperes szerint "az MTI, ahogy szokott, arcátlanul hazudik" mondat szintén sérti a társaság jó hírnevét (bár Balavány a Thész Gabriellával kapcsolatos pontatlan tájékoztatást dokumentumokkal bizonyította).

Az MTI Nonprofit Zrt. 10 000 000 forint kártérítést követel "a keletkezett anyagi kár megtérítésére", emellett kéri, hogy a kifogásolt bejegyzéseket távolítsák el, Balaványt pedig nyilvános bocsánatkérésre köteleznék.

Balavány György az ügyre reagálva azt mondta lapunknak: felháborítónak tartja a keresetet, amelyet szerinte bármelyik újságíró ellen be lehetne nyújtani. "Hihetetlen, hogy állami és közmédia sajtószabadság teljes eltörlésére törekszik" – nyilatkozta. "Úgy vélem, ez a kereset az összes újságírónak szól, azt üzenik nekik, hogy a közmédiát kritizálni tilos."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sör-wellness is lesz az egykori Dreher-kastélyban, amit milliárdokért újítanak fel

Sör-wellness is lesz az egykori Dreher-kastélyban, amit milliárdokért újítanak fel

Újabb óriástüntetést tartottak Fehéroroszországban, Lukasenka fia már Moszkvában

Újabb óriástüntetést tartottak Fehéroroszországban, Lukasenka fia már Moszkvában

Új fényképet küldött a Hubble: 563 km/h-val söpör végig a Jupiteren egy vihar

Új fényképet küldött a Hubble: 563 km/h-val söpör végig a Jupiteren egy vihar