szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többszörösen is felelőtlenül jártak el a Mal Zrt. vezetői és munkatársai, ez vezetett a tíz ember halálát okozó katasztrófához – áll a vádiratban, amelyet hétfő reggel kezdett ismertetni az ügyész a Veszprémi Törvényszéken. A tározóban a vád szerint túl sok víz volt, amit egy ideje már nem semlegesítettek, ráadásul nem törődtek a szivárgás elvezetésével, és nem volt megfelelő katasztrófavédelmi terv sem.

Már egy órával a gátszakadás előtt katasztrófahelyzetet jelentő adatokat mutattak a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) ajkai timföldgyárának műszerei, de nem volt villogó vagy csipogó jelzés, így senki nem figyelt fel erre, ezért nem is figyelmeztethették előre a környék lakóit – derült ki a vörösiszap-katasztrófa felelősi elleni büntetőeljárás hétfői, első tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken, ahol délelőtt a vádiratot ismertette az ügyész.

A tárgyaláson egyetlen vádlott sem járult hozzá a képfelvétel készítéséhez, ám a sértettek igen. A tárgyalást bonyolítja, hogy a kilencedrendű vádlott, Martin R., a Mal korábbi üzemeltetési igazgatója német anyanyelvű, így számára folyamatos tolmácsolást kell biztosítani. Bár a férfi védője kérte, hogy különítsék el az ő ügyét a többiektől, de a bíróság ehhez nem járult hozzá.

Letöltendőt kértek mindenkire

2010. október 4-én szakadt át a timföldgyár tározójának X. kazettája, amelyből több mint egymillió köbméter erősen lúgos víz és iszap ömlött ki, elárasztva Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely jelentős részét. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, több mint kétszázan sérültek meg, illetve több mint 300 házat kellett lebontani. Az ipari hulladék kipusztította a Torna patak és a Marcal folyó élővilágát.

Hétfői tárgyalás Veszptémben
©

A katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság 2011 októberében nyilvánosságra hozott jelentése szerint a felelősség összetett: felelősek a katasztrófáért a tározó egykori tervezői és kivitelezői, a működést engedélyező környezetvédelmi hatóság is, de "a Mal Zrt. alapvető felelőssége nem kérdőjelezhető meg". A jelentés szerint a katasztrófát nem lehet természeti katasztrófának tekinteni, mert egy sor technológiai, üzemeltetési hiányosságot lehetett az üzemnek felróni.

A Veszprém Megyei Főügyészség idén januárban emelt vádat a Mal Zrt. volt vagy jelenlegi munkavállalói ellen, halált előidéző gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás, illetve hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. A vád szerint a vádlottak részben az üzemeltetés során nem tettek meg minden elvárhatót, illetve a katasztrófa után nem segítették annak elhárítását. Az ügyész valamennyi vádlottra letöltendő börtönbüntetést kért. A katasztrófát okozó X. kazetta építését 1993-ban kezdték meg, a pernyéből és salakból épült töltést annak idején egyméteres vízszintre tervezték, vagyis a leülepedett vörösiszap fölött még egyméternyi lúgos víz lehet volna. Később azt írták elő, hogy a gát teteje alatt egy méterrel kell megállnia a vízszint emelkedésének. Ezt egy idő után csak úgy lehetett tartani, hogy a Mal a kazetta alacsonyabb, északi oldalát - engedély nélkül - megmagasította.

A katasztrófa idején tehát már túl sok víz volt a tározóban: 4,4 méternyi víz állt a vörösiszapon, aminek kémhatását ráadásul - technológiaváltás miatt - jó ideje egyáltalán nem semlegesítették. Az északi oldalon emellett a vádirat szerint a tisztítás hiánya miatt használhatatlan volt az úgynevezett csurgalékvizet elvezető árok is. Ez közvetlenül is hozzájárult a gátszakadáshoz, hiszen a tározóból kiszivárgó lúgos vizet nem tudták elvezetni, az beszivárgott a talajba, és meggyengítette a töltés alatti agyagos talajt.

B. Zoltán elsőrendű vádlott
©

Csak terrortámadásra gondoltak

Az ügyész a 91 oldalas vádirat felolvasása során külön kiemelte, hogy a Mal felelős munkavállalói a gátszakadás után nem riasztották az érintett településeket, nem segítették a kárelhárítást, az elsőrendű vádlott, B. Zoltán a cég korábbi vezérigazgatója pedig közvetlenül a katasztrófa után azt nyilatkozta, hogy a vörösiszap ugyan lúgos anyag, de nem annyira maró, hogy veszélyes legyen. A vádirat hosszan tartalmazza, hogy az egyes vádlottak a cég saját szabályzata szerint mely szakterületért voltak felelősek.

Merénylet az ősi kincsért

Nem mindenki hiszi el, hogy emberi mulasztás okozta a katasztrófát. Hétfőn például megjelent a bíróságon egy önmagát sértettnek nevező férfi, aki szerint az egész tárgyalás csak színjáték, valójában nem ipari baleset, hanem szándékos tömeggyilkosság történt, vagyis felrobbantották a tározó gátját. A férfi egy Bakony-térképen berajzolt vonalakkal próbálta megmagyarázni a hvg.hu tudósítójának, hogy valakik "átépítették a Kárpát-medencét", a merénylet pedig azért történt, hogy kirabolhassák a kolontári templomdombot, ahol valamilyen ősi kincset tartottak. "Itt járt a vatikáni különgép, épp aznap, amikor jött Orbán Viktor is" - mondta a férfi, akit a biztonsági őrök nem engedtek be a tárgyalásra.

Például a vádirat szerint a harmad- és a nyolcadrendű vádlott vizsgálta felül utoljára az üzem katasztrófavédelmi tervét, amely jelentősen alulbecsülte egy gátszakadás lehetőségét, amelyről azt tartották, hogy csak földrengés vagy terrortámadás esetén következhet be. A katasztrófavédelmi terv ugyanakkor alábecsülte a gátszakadás következményeit is, nem számolt például azzal, hogy az iszap elérheti Devecser városának lakott részeit, így nem voltak védőgátak, illetve hatékony riasztási rendszer sem.

A Mal vezetői ráadásul az engedély kereteit túllépve végezték veszélyes hulladék kezelését, hiszen nem veszélyes hulladékra volt engedélyük. A vörösiszapot ugyan hivatalosan nem minősítették veszélyes hulladéknak, de a tározóban lévő víz az erős lúgos kémhatás miatt annak minősült. Kiemelten veszélyes üzemnek kellett volna minősíteni a tározót azért is, mert a lúg magas koncentrációban tartalmaz arzént is. Mivel az üzemet nem megfelelően sorolták be, a környék lakóinak nem volt tudomásuk arról, milyen veszélyes a gyár és a tározó.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Bár napsütéses idő lesz, azért maradjon otthon

Bár napsütéses idő lesz, azért maradjon otthon

Kiskereskedelmi különadó: fizetni fognak a multik

Kiskereskedelmi különadó: fizetni fognak a multik

Senki nem tanít úgy kezet mosni, mint Dwayne Johnson

Senki nem tanít úgy kezet mosni, mint Dwayne Johnson