szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ENSZ lakhatási világnap alkalmából a Habitat for Humanity Magyarország nevű szervezet öt rendhagyó házat épített fel a budapesti Erzsébet téren, ahol a betérők különleges kiállításon ismerkedhetnek meg a lakhatási szegénység legfőbb hazai problémáival - közölte a szervezet az MTI-vel szombaton.

Jelenleg több mint 1 millió ember küzd lakhatási szegénységi problémákkal. Tömegeket érint a lakásköltségekkel való elmaradás, minden negyedik ember egészségtelen otthonban, 600 ezren WC nélküli lakásban élnek, és körülbelül 300 ezren laknak elszegényedett városi és falusi telepeken - áll a Habitat for Humanity Magyarország közleményében.

A szervezet öt kis házat építettek fel utcai padok fölé. A házakba beülve az érdeklődők egy különleges kiállítást tekinthetnek meg: a művészi fotók és rövid leírások a lakhatási szegénység legfőbb problémáit és azok megnyilvánulásait, így például az eladósodást, a rossz lakásminőséget, a rossz elhelyezkedést igyekeztek bemutatni. A kiállítás szeptember 29-én reggeltől 30-án estig tekinthető meg.

Az első World Habitat Day-t, vagyis lakhatási világnapot (más néven az élőhely világnapja) 1986. október 6-án tartotta meg az ENSZ Emberi Települések Központja. A világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy minden embernek biztosítani kell az emberi életre alkalmas otthont és lakáskörülményeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!