szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hamarosan elkezdődik a NATO-radar építése a Tolna megyei Medinán, a létesítmény alapkövét Hende Csaba honvédelmi miniszter a kivitelezők, tervezők képviselőivel együtt helyezte el kedden a településen.

A tárca vezetője az alapkőletétel előtt kijelentette: "nem beszélhetünk független, szuverén Magyarországról akkor, ha saját légterünket nem tudjuk ellenőrzésünk alatt tartani". A medinai háromdimenziós radar megépítésével teljessé válik a korszerű honi radarrendszer - mondta, hozzátéve, hogy a beruházás költségeinek 94 százalékát a NATO állja.

Hende Csaba úgy fogalmazott, hogy a magyar honvédség a csúcstechnológiájú radarrendszerrel, a világszínvonalú Gripen harcászati repülőgépekkel a légtér védelmében a legjobb válaszokat tudja adni a levegőből érkező bármely fenyegetésre. A radar teljesítményét azzal jellemezte, hogy az képes lesz érzékelni egy kétszáz kilométeres távolságban lévő, harminc centiméter átmérőjű gömböt.

A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy a honvédséget mindenkor a legjobb eszközökkel kell ellátni. "Újraépítjük a magyar hadiipart, a nemzetközi piacon is versenyképes hazai eszközökkel szereljük fel a honvédséget" - jelentette ki.    

Móró Lajos, a kivitelező HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a radarállomás műszaki munkálatait a logisztikai cég mellett alvállalkozóként a HM ArmCom Zrt. és a HM Arzenál Zrt., az építészeti munkát a Mega-Logistic Zrt. végzi. Az állomáson elhelyezendő radar az olasz Selex Sistemi Integrati cég gyártmánya lesz. Közlése szerint a beruházás költsége 1 milliárd 50 millió forint, a radarkomplexum létrehozásának befejezési határideje 2014. január 31.

Elmondta, a 40 méter magas torony építésekor több mint ezer köbméter betont, 220 tonna acélt, a műszaki berendezéseket kiszolgálásához 28 ezer méternyi erős- és gyengeáramú vezetéket használnak fel.

A HM 2011 márciusában jelentette be, hogy a korábban a Zengőre, majd a Tubesre tervezett, a NATO követelményeinek megfelelő, háromdimenziós radarállomást Medinán építik meg, ott egy 1987-ben üzembe helyezett, szovjet technológiával készült radart vált fel. A magyar légteret ellenőrző másik két, háromdimenziós radarállomás Bánkúton, illetve Békéscsabán működik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétmillió eurós befektetés a Codecoolban

Hétmillió eurós befektetés a Codecoolban

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának