szerző:
MTI

Hat-nyolcszázalékos költségvetési megtakarítás érhető el 2013-ban azzal, hogy összevonták a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) öt háttérintézményét a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalba (KIH). Erről a közelmúltban létrejött új szervezet frissen kinevezett elnöke, Hidas János adott tájékoztatást, közölve egyebek mellett azt is, hogy a tervek szerint a teljes kormány-tisztviselői kar, azaz csaknem nyolcvanezer ember adatait kell majd kezelniük.

A közigazgatás-fejlesztésről szóló Magyary-program jegyében a KIM öt háttérintézménye augusztusban olvadt össze: a Wekerle Sándor Alapkezelő bázisán a Nemzeti Közigazgatási Intézet, a KIM Igazságügyi Szolgálata, a tárca vagyonkezelő központja és az Ecostat Kormányzati Hatásvizsgálati Központ összeolvadásával jött létre a hivatal - írta az elnök az MTI megkeresésére készített összeállításban.

A hivatal feladatairól szólva példaként említette, hogy az igazságügyi egységnél az integrációval egyidejűleg bővültek a feladatok, szeptember közepétől ugyanis a KIH vezeti a felszámolói névjegyzéket, és végzi a felszámolók működésének ellenőrzését is.

A személyzetfejlesztési és személyügyi igazgatás területen ésszerűsítik és modernizálják a feladatokat - közölte. A cél az, hogy miután a kormány-tisztviselői alap- és szakvizsgáztatás átkerül a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez - hiszen ennek a lebonyolítására ott van a megfelelő tudásbázis - a feladat ellenőrzése, valamint a kormányzati személyügyi rendszer és adatbázis-kezelés a KIH-ben valósuljon meg.

"Az állami feladatkataszter alapján látjuk, hogy a közigazgatásban közel harmincezer feladatot végzünk el", át kell azonban értékelni, hogy minden feladat megfelelő helyen van-e, és azokat valóban az államnak kell-e ellátnia. Ezt követően - folytatta - a feladatokhoz alakítják a szervezetrendszert, "és nem fordítva, amint az korábban történt". Ehhez kapcsolódik szorosan a személyi állomány kérdése: a tervek szerint a teljes kormány-tisztviselői kar, azaz csaknem nyolcvanezer ember adatait kell majd kezelniük - tájékoztatott.

A KIH-ben egyébként jelenleg több mint 260 kormánytisztviselő dolgozik, további 250 munkatársat pedig az európai uniós forrásból finanszírozott kiemelt projektekben foglalkoztatnak.

A hivatal éves büdzséje idén az öt szervezet költségvetésének összege, ugyanakkor a 2013-ra tervezett számok már azt mutatják, hogy ugyanazt a feladatmennyiséget az összevonás eredményeképpen 6-8 százalékos költségvetési megtakarítás elérésével, "de színvonalasabban, összességében tehát hatékonyabban tudjuk majd elvégezni" - jelezte.

Közölte azt is, hogy a KIH támogatáskezelési igazgatósága egyrészt a KIM-hez rendelt nagyságrendileg egymilliárd forint összegű hazai költségvetési forrás elosztását végzi, másrészt rajta keresztül zajlik több EU-s kiemelt projekt megvalósítása is csaknem 25 milliárd forint értékben.

"A KIH létrehozása bizonyítéka annak, hogy Magyarország kormánya nem a külföldi megoldások kritika nélküli átvételével igyekszik megoldani a problémákat, hanem nemzeti értékekkel bíró alapra, a kor kihívásainak megfelelő szervezeti, személyzeti és magas szakértelemmel rendelkező új középirányító közigazgatási intézmény mintáját hozza létre" - olvasható Hidas Jánosnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásban.

Sorait azzal zárta, hogy "összességében az eddig külön-külön létező képességek és tudás most már egymást kiegészítve egy helyen tudnak működni. A hangsúly a hatékonyságon van. Az összevonás oka nemcsak a költségcsökkentés volt, hanem belső erőforrások átcsoportosítása is, amellyel egyrészt a korábbi párhuzamosságok felszámolhatóak, másrészt az egymást segítő, támogató folyamatok összhatásának, eredményességének fokozása érhető el".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újra műteni kell Khedirát

Újra műteni kell Khedirát

Parlagfű-mentesítést is tartanak a magyar bárányok, mielőtt az olasz ünnepi asztalra kerülnek

Parlagfű-mentesítést is tartanak a magyar bárányok, mielőtt az olasz ünnepi asztalra kerülnek

Rosszul lett egy utas a Qatar Airways járatán, a gép Budapesten hajtott végre kényszerleszállást

Rosszul lett egy utas a Qatar Airways járatán, a gép Budapesten hajtott végre kényszerleszállást

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

400 millió jegykiadókra

400 millió jegykiadókra

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától