szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 93 millió forint elsikkasztásával vádolja az ügyészség a cumisüvegeiről, babatermékeiről ismert vaskeresztesi MAM Hungária Kft. és az azonos tulajdonosi kör által birtokolt szintén vaskeresztesi telephellyel rendelkező Bamed AG főkönyvelőjét, pere kedden kezdődött meg a szombathelyi törvényszéken.

A vád szerint a nő 2003-2010 között a két cég főkönyvelőjeként összesen több mint 93 millió forintot sikkasztott el, visszaélve azzal, hogy munkaköréből adódóan jogosult volt a cégek bankszámláiról és házipénztárából készpénzfelvételről és kifizetésekről intézkedni. Az átvett összegeket, vagy azok egy részét a sértettek házipénztárába nem vételezte be, hanem azokat eltulajdonította.

Az elsőfokú tárgyaláson a vádlott részletes vallomást tett, de az ellene felhozott vádakat határozottan elutasította, megkérdőjelezte a büntetőeljárás nyomozati szakában készült könyvszakértői vélemény megállapításait  is.

A mérlegképes könyvelői és adószakértői végzettségű vádlott azzal védekezett, hogy a könyvelést nem egyedül ő végezte, a számítógépének felhasználói nevét és jelszavát minden közvetlen munkatársa ismerte, általános gyakorlat volt, hogy egymás gépén, egymás jelszavával bejelentkezve dolgoztak a különböző programokkal.

A volt főkönyvelő elmondta azt is, hogy miután két cég könyvelését is nekik kellett intézniük, többszörösére növekedtek munkafeladataik, hiába jelezte főnökei felé, hogy jelöljenek ki pénztári órákat, állandó volt a jövés-menés abban a helyiségben is, ahol a házipénztárt tartalmazó kazettákat tartották napközben.

Kiderült szavaiból az is, hogy a szóban forgó házipénztárakba szinte heti, napi rendszerességgel vételeztek a cégek bankszámláiról 500 ezer forint körüli összegeket, sőt a Bamed esetében készpénzes szállítói befizetések is történtek ebbe a pénztárba.

Ennek ellenére általános gyakorlat volt, hogy nem úgynevezett kiadási- és bevételi pénztárbizonylaton, csupán egyszerű "számoló cetlin" jegyezték fel a ki-, és befizetéseket, majd ezeket csak később könyvelték le.

Az eljáró bíró ismertette a szakértői vélemény és a nyomozati anyagok egy részét, amelyben szó esik bizonyos "fiktív szállítói számlákról", amelyek mögött a szállítók elmondása szerint nincs valós teljesítmény, a számlákat nem a szállítók állították ki, mégis szerepelnek a könyvelésben, bizonyos készpénzfelvételi megbízások pedig azonos összegűek ezeknek a számláknak az összegével.

Ezekkel az általa is "fiktívnek" nevezett számlákkal kapcsolatban a vádlott nem tudott érdemben nyilatkozni, csupán azt hangoztatta, ő a szabályok szerint könyvelt, ha ilyen számlák vannak a könyvelésben, azokat valaki az ő tudta nélkül utólag vihette be a rendszerbe. Elmondta azonban azt is, az elmúlt évek alatt rendszeresen volt a cégeknél könyvvizsgálat, adóellenőrzés, ezek egyike sem tárta fel ezeket a problémákat, egyetlen revizor sem "nyúlt rá" ilyen fiktív számlákra.

A visszásságokra egyébként a cégeknél indult belső vizsgálat során derült fény, ennek eredménye lett a szabadságról éppen visszatérő főkönyvelő azonnali hatályú elbocsájtása, és az ellene tett feljelentés, rendőrségi nyomozás. A per tárgyalása decemberben tanúk meghallgatásával folytatódik, ezt követően dönt a bíróság arról, hogy szükség van-e a védelem által javasolt igazságügyi könyvszakértő és számítástechnikai szakértő bevonására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!