szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint tízéves egyeztetés után sikerült elérni az orosz kormánynál, hogy engedélyezze a Hatvan központjában lévő szovjet emlékmű elszállítását.

Orosz-magyar egyeztetés után, az orosz kormány engedélye alapján 67 évvel felállítása után elszállították Hatvan központjából a szovjet hősi emlékművet - közölte a Heves megyei település polgármestere csütörtökön.

Szabó Zsolt (Fidesz-KDNP) közölte, az 1945 őszén felállított márványborítású obeliszket, felújítását követően, újra felállítják a hatvani szovjet katonai temetőben, ahol több mint ötszáz katona nyugszik. A polgármester elmondta, az emlékmű helyén a tervek szerint szökőkutat és játszóteret alakítanak ki.

A város több mint egy évtizede próbálja eltávolítani a Hatvan központjában található parkban, beton talapzaton álló obeliszket, amelynek helyén korábban is szökőkút üzemelt, ám ez idáig nem sikerült megszerezni az Oroszországi Föderáció kormányának beleegyezését - fűzte hozzá.

Szabó Zsolt azt mondta, most abban állapodtak meg, amennyiben elesett katonák földi maradványait találják meg az emlékmű alatt, akkor méltóan temetik el őket. A szertartásra meghívják az orosz föderáció képviselőit.

A feltárást és az esetleges exhumálást szakemberek bevonásával végzi az önkormányzat - jegyezte meg. Arról is szólt, hogy a területrészt a szomszédos, Hatvany Lajos Múzeum épületével együtt szeretnék felújítani, legkésőbb 2014 nyarára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Újabb EU-szankciók várhatóak az oroszországi rendőri brutalitás miatt

Újabb EU-szankciók várhatóak az oroszországi rendőri brutalitás miatt

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában