szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Milla, a Haza és Haladás és a Szolidaritás vezetői konszenzussal döntenek majd arról, mely szervezetekkel működnek együtt, kiknek a támogatását fogadják, illetve utasítják el. A Szolidaritás elnöke szerint még novemberben elkezdődhet az Együtt 2014 bővítése.

Nem új pártot alapítunk tehát, hanem összefogást, ahová szövetségbe hívunk mindenkit, akikkel a céljaink összekötnek - így jelentette be Bajnai Gordon október 23-án, hogy várják a csatlakozókat az Együtt 2014 elnevezésű választói mozgalmhoz. Sokáig nem is kellett várnia, Kuncze Gábor két nappal később már bejelentette, hogy az általa vezetett Szabadelvű Polgári Egyesület is csatlakozna. Szintén csatlakozási szándékát jelezte egy másik egykori SZDSZ-es képviselő, az Ungár Klára vezette Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt is. Bajnai Gordon zászlóbontásáról meleg szavakkal számolt be Gyurcsány Ferenc is, és várható, hogy a jövőben még számos – több-kevesebb támogatottsággal bíró – szervezet jelzi csatlakozási szándékát.

Kérdés persze, hogy bebocsáttatást nyernek-e az önjelölt együttműködők jövő nyárig, amikorra fel akarják állítani a teljes szervezetet. Az alapítók ugyanis, mint azt a Szolidaritás elnöke a hvg.hu-nak elmondta, konszenzussal döntenek minden esetben arról, hogy kiket fogadnak el partnerként, vagy éppen kit kérnek fel ők maguk az együttműködésre. (Ezen kívül várhatóan lesz majd valamifajta támogatói státusz is, de ennek részleteiről még nem sokat tudni.) A Szolidaritás, a Milla, valamint a Haza és Haladás vezetői péntek délelőtt írják alá az együttműködési megállapodást a sajtó jelenlétében, ez a dokumentum tartalmazza a legfontosabb alapelveket, valamint „az elvi, közpolitikai alapokat”.

Kunczének nehéz lesz

Utóbbiakról egyelőre sem Kónya Péter, sem az összefogás más tagjai nem akartak részleteket elárulni. A Szolidaritás vezetője annyit mondott, hogy az első csatlakozások novemberben történhetnek meg, a továbbiak „a tél elején várhatóak”.

Ugyanakkor a korábbi nyilatkozatokból – például Juhász Péter elmúlt húsz évet kritizáló mondataiból – nyilvánvalónak látszik, hogy egyáltalán nem lesz automatikus Kuncze Gábor, vagy más, az elmúlt kormányokban vezető szerepet vállalt politikusok csatlakozási szándékának elfogadása. Ebben az esetben például a konszenzus valószínűsége eléggé kicsinek látszik. Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy az LMP lehet az első olyan politikai erő, amelyik felkérést kap az Együtt 2014-től a csatlakozásra.

Kérdés, ki áll a tömegek élére
©

A párt esetleges reakciójáról egyelőre nincsenek konkrétumok, Schiffer András a hvg.hu-nak október 1-jén adott interjújában azt mondta: „Ha a kérdés arra irányul, hogy 2014-ben az LMP tagja lehet-e egy olyan kormányzati szövetségnek, amelyet az elmúlt 20 év bármelyik miniszterelnöke vezet – ide értve Bajnai Gordont is –, akkor az én válaszom erre: egyértelműen nem. Nem tudnám elképzelni az LMP-t sem egy Orbán-, sem egy Bajnai-kormányban”.

Ezzel kapcsolatban információink szerint koránt sincs akkora törés az LMP-ben, mint azt korábban sejteni lehetett: Bajnai Gordont miniszterelnök-jelöltként nemcsak Schiffer András és támogatói nem látnák szívesen, hanem a párt másik szárnya sem. Ugyanakkor, ha a volt kormányfő helyett listavezetőként egy, „a csalódott jobboldali szavazók számára is vállalható” személyiség állna, a párt különösebb belső viták nélkül állhatna be az Együtt 2014-be.

Karácsony Gergely, az LMP képviselője erről azt mondta csütörtök reggel a köztévében, hogy ő az LMP részvételét akkor látja „legitimnek vagy igazolhatónak egy ilyen típusú együttműködésben, ha az LMP lesz a híd, ami összeköti a magyarországi balközepet a magyarországi jobbközép olyan potenciális szervezeteivel (...), akik meg tudják szólítani azokat a szavazókat, akik nélkül egyébként az Orbán-kormányt nem lehet leváltani".

Kitért arra is, hogy az LMP valóban a Bajnai-kormány ellenzékeként jött létre 2009-ben, "de ugyanakkor azt is mellé kell tennünk, hogy mi történt az elmúlt két és fél évben". Azt is mondta, hogy amit Bajnai Gordon fejlesztési miniszterként tett, az a "teljes antitézise" annak, amit az LMP gondol a világról, tehát tartami értelemben biztosan nem lenne problémáktól mentes az együttműködés, de "beszélgetni azért talán érdemes lesz róla".

Addig is jön a három szervezet vezetőinek országjárása: ebben már csak azért is kiemelt szerepet kaphat a Szolidaritás, mert egyelőre ők rendelkeznek a legkiterjedtebb aktivistahálózattal, márpedig a cél egy ütőképes szervezet létrehozása a regisztrációs kampányra, jövő nyár végére-ősz elejére. „Úgy gondolom, karakterénél fogva mindhárom szervezet más-más társadalmi csoportokat tud megszólítani inkább: mi ebben a szereposztásban a nyugdíjasokat, a rendvédelmi dolgozókat, a munkanélkülieket, fogyatékosokat érhetjük el a leginkább” – mondta a hvg.hu-nak Kónya Péter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Karácsony: az LMP csak híd szerepben szállhatna be Bajnaiékhoz

Az LMP csak programalapon működhet együtt az Együtt 2014 választói mozgalommal - mondta a párt frakcióvezető-helyettese az M1 Ma reggel című műsorában. Karácsony Gergely szerint a választási együttműködésnek akkor van értelme, ha nyitnak a jobboldali választók felé és a csatlakozás akkor igazolható, ha az LMP lesz a balközépet a jobbközéppel összekötő híd.

hvg.hu Itthon

Török Gábor: Bajnaiék elrejthetik az MSZP-t

Nem elegendő a baloldal elkötelezett szavazótábora a választási sikerhez, ugyanakkor Bajnai Gordonnak olyan ernyőszervezetre van esélye, amely tartalmazza, de bizonyos értelemben elrejti az MSZP-t. Erről is beszélt Török Gábor politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában.

hvg.hu Itthon

Bajnai: legalább két és félmillió szavazó kell a Fidesz leváltásához

Politikai probléma van, ezért politikai beszédet kellett mondani tegnap – mondta a Klubrádióban Bajnai Gordon volt miniszterelnök az október 23-i Milla-tüntetéssel kapcsolatban. Hozzátette, mély politikai megosztottság okoz most károkat az országnak, 10-12 éve tart ez a folyamat, de most nem lassabban, hanem visszafelé haladunk.

MTI Világ

Bajnainak örül egy lengyel újság

A Gazeta Wyborcza című baloldali liberális lengyel napilap csütörtöki cikkében Bajnai Gordon visszatéréséről írva üdvözölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek végre van konkurense.

hvg.hu Itthon

Bajnai „olajfája”: lesz, akinek a véget jelenti majd?

A résztvevőknek kockázatos, és nem jelent tartós megoldást: az európai példák alapján ez a jellemző az olyan széles körű ellenzéki együttműködésekre, amilyet Bajnai Gordon hirdetett meg október 23-án. Az ilyen formációk általában idő előtt felbomlanak, és a tagok egy része eltűnik a süllyesztőben.

Pár napig még marad a ködös, hideg idő

Pár napig még marad a ködös, hideg idő

Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

Pizzásdobozok pörgetik a papír-újrahasznosítást az Egyesült Államokban

Pizzásdobozok pörgetik a papír-újrahasznosítást az Egyesült Államokban