szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jövő nyárra válhat az Együtt 2014 választói kezdeményezés a Fidesz potenciális kihívójává az alapítók tervei szerint – mondta el a hvg.hu-nak Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület egyik alapítója. Juhász Péter, a Milla vezetője azt mondta: minden választókörzetben szeretnének erős aktivista hálózatot kialakítani.

Programalkotás, hálózatépítés, szervezeti keretek kialakítása – ezek lesznek az első lépései az Együtt 2014 választói kezdeményezés tagjainak. Ennek érdekében első körben a Milla, a Szolidaritás, valamint a Haza és Haladás vezetői is országjárásba kezdenek, egyelőre külön-külön.

„Két dolgot kell most egyszerre csinálnunk: egyik oldalról el kell vinnünk a választók tömegeihez az üzenetet, hogy van remény, erről szólt ez a nagygyűlés, és erről szólnak az elkövetkező hetek is. A Szolidaritás, a Milla, a Haza és Haladás szereplői is el fognak menni az ország rengeteg helyére, külön-külön, a saját szervezetük nevében, de az összefogást bemutatva fogják elmondani, hogy hogyan fogják az országot kivezetni ebből a kátyúból, amiben vagyunk” – mondta még az október 23-i Milla demonstráció után a hvg.hu-nak Bajnai Gordon.

Országjárás

Ennek jegyében – mint azt Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület egyik alapítója elmondta – számos fórumon, beszélgetésen vesznek részt a következő hetekben az egyesület vezetői. „Heti egy-két ilyen rendezvényen biztosan ott leszünk majd, bár ez annyira nem újdonság, mert eddig is nagyon sok meghívást kaptunk” – mondta Szigetvári Viktor. Így nemcsak Bajnai Gordon, hanem Szigetvári Viktor, Oszkó Péter, Balázs Péter, vagy éppen Felcsuti Péter is több településre ellátogat majd. Ezek célja a kezdeményezés bemutatása mellett az aktivisták, szimpatizánsok toborzása is.

Országjárásba kezdenek a következő hetekben az Együtt 2014 szereplői
©

„Első körben a megyei jogú városokban, később minél több településen szeretnénk helyi szervezeteket létrehozni” – mondta Juhász Péter, a Milla Egyesület vezetője is lapunknak. Juhász szerint a távlati cél, hogy a 2014-es választásokat megelőző regisztrációs kampányra már minden választókörzetben erős helyi szervezetük legyen, ami kellő mozgósító erőt jelentenek majd. Ennek érdekében a Milla is országjárásba kezd.

„Ezzel párhuzamosan pedig meg kell alkotnunk azt az erkölcsi, elvi alapot, aminek a bázisán meg tudunk állapodni azokkal a szereplőkkel, akik a demokratikus politika bázisán tesznek a változásért. Ez nem könnyű, több hónapig is tartó folyamat lesz” – ez a másik kezdeti cél Bajnai Gordon nyilatkozata szerint. Szigetvári Viktor ezt annyival egészítette ki, mivel a Haza és Haladás Alapítvány már eddig is több szakpolitikai kérdésben készített tanulmányokat, elemzéseket, így az egyesület is erre támaszkodik majd a jövőben is, első körben egy gazdasági, foglalkoztatáspolitikai programjavaslat készül el Urbán László – az előző Orbán-kormány pénzügyminiszter jelöltje – vezetésével.

Fél év alatt

Az Együtt 2014 működésének tartalmi részével kapcsolatban Szigetvári Viktor azt mondta, a tervek szerint alapelveket fogalmaznak meg, és koordinálják az egyeztetéseket a három résztvevő szervezet, illetve a csatlakozni szándékozó többi civil mozgalom, politikai párt között. „Szerintem az MSZP most közzétett gazdasági programjában számos vállalható elem van, például a progresszív adózás ismételt bevezetése; de azt gondolom, hogy olyan centrum-erőnek, amilyenné a tervek szerint az Együtt 2014 válni fog, az LMP demokrácia-korrekciós javaslatai, vagy ökopolitikai gondolatai is megfontolandóak” – mondta Szigetvári Viktor. A közös program, a közös platform megalkotása után dőlhet el, hogy mely pártok csatlakoznak az összefogáshoz.

Szigetvári Viktor szerint ezeket a folyamatokat „fél év alatt le lehet moderálni”, így „jövő nyárra, nyár végére kiderülhet, hogy az Együtt 2014 létre tud-e hozni egy olyan szoros együttműködést, ami eséllyel veheti fel a versenyt a 2014-es választásokon a kormányzó pártokkal”. További részleteket egyelőre sem Juhász Péter, sem Szigetvári Viktor nem akart egyelőre elárulni, a három szervezet ugyanis pénteken beszél részletesebben nyilvánosan a teendőkről.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
hvg.hu Itthon

Orbán győzött a számháborúban, de a csapból Bajnai folyik

A nyugati világ nem áll a saját lábán, az európai élet „tengelytörést” szenvedett, az EU politikusai tévelyegnek, de Magyarország tudja, hol a helye – mondta Orbán Viktor ünnepi beszédében. Miközben a kormányfő arról beszélt, megvédi az országot az idegen érdekekkel szemben, elődje, Bajnai Gordon a leváltására szövetkezett a civilekkel. Az ellenzéki pártok külön ünnepeltek, de közösen sem tudtak volna akkora tömeget összegyűjteni, mint az Orbánt ünneplő Békemenet.

hvg.hu Itthon

Bajnai „olajfája”: lesz, akinek a véget jelenti majd?

A résztvevőknek kockázatos, és nem jelent tartós megoldást: az európai példák alapján ez a jellemző az olyan széles körű ellenzéki együttműködésekre, amilyet Bajnai Gordon hirdetett meg október 23-án. Az ilyen formációk általában idő előtt felbomlanak, és a tagok egy része eltűnik a süllyesztőben.

hvg.hu Itthon

VV: Bajnainak sikerült, ami 2010 óta egyetlen ellenzéki politikusnak sem

Bajnai Gordon nagy lépést tett az ellenzéki miniszterelnök-jelölti pozíció megszerzéséért. Nyitása a jobboldal felé pedig középtávon akár teljesen át is rajzolhatja a magyar jobboldal és baloldal szembenállásának logikáját - olvasható a Véleményvezér blog legfrissebb bejegyzésében.

MTI Itthon

Jávor: novemberben dönt az LMP, hogy csatlakozik-e Bajnaiékhoz

Ahhoz, hogy az LMP részt vegyen az Együtt 2014 választói mozgalomban garanciákat kell látnia a párt legfontosabb programpontjainak megvalósulásához. Az együttműködés lehetőségeiről a Lehet Más a Politika novemberi kongresszusa dönt - mondta az MTI-nek szerdán Jávor Benedek.

PLT Nyüzsi

Lábjegyzetek a Bajnai-beszédhez

Bajnai eljövetele remélhetőleg együtt jár azzal a felismeréssel, hogy – szétosztható pénz hiányában – nem versenyezhetnek saját térfelén a politikai szektahit, a demagógia fekete öves bajnokává vált Orbánnal. Új narratíva kell.

Meghalt egy magyar nő az osztrák Medve-szurdokban

Meghalt egy magyar nő az osztrák Medve-szurdokban

Bevásárolt a 4iG, kiberbiztonsági céget vettek

Bevásárolt a 4iG, kiberbiztonsági céget vettek

Az ifjú pápa után Hook kapitány lesz Jude Law

Az ifjú pápa után Hook kapitány lesz Jude Law