szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aláírták a Haza és Haladás, a Milla és a Szolidaritás vezetői az együttműködési megállapodást.

Három nappal a bejelentés után hivatalosan is aláírta az együttműködési megállapodást a Haza és Haladás, a Milla és a Szolidaritás. Mint Bajnai Gordon a sajtótájékoztatón elmondta, az új választási törvény miatt kényszerültek arra, hogy már most választási koalíciót kössenek. A három egyesület célja az, hogy leváltsák a kormányt és korszakváltás történjen Magyarországon.

©

Mint a szervezők elmondták, az Együtt 2014 elnevezésű mozgalom nyitott szervezet lesz, ugyanakkor mind a három alapító beleegyezése kell ahhoz, hogy valaki beléphessen. Az együttműködéshez olyan szervezetek csatlakozását várják, akik nemcsak egyetértenek az alapelveikkel, de viszonylag nagy erővel és támogatóbázissal rendelkeznek. Ahogy Bajnai Gordon fogalmazott, az együttműködő politikai szervezetektől elvárják, hogy "érdemi, szavazói támogatást" hozzanak. Ugyanakkor olyan kisebb civil szervezeteket is bevesznek a mozgalomba, akik fontos ügyben járnak el.

Emellett kritérium az is, hogy a csatlakozni kívánó szervezetek értsenek egyet az alapítókkal az általuk megteremteni kívánt "új politikai korszak elvi, erkölcsi alapjaival", s egyeztessék velük programjaikat. "Mi nem egyszerűen abban gondolkodunk, hogy mostantól sötét helyiségekben elbújva más pártok vezetőivel beszélgessünk arról, hogy hogyan osszuk el a pozíciókat” - utalt Bajnai arra, hogy a személyi kérdések (azaz az, hogy ki milyen pozíciót kapna, ha esetleg kormányra kerülnének) még szóba se jöhetnek, legfeljebb csak a folyamat legvégén.

©

Bajnaiék elmondták azt is, hogy a három alapító továbbra is külön-külön építi a bázisát, ugyanakkor nem lesznek egymás konkurenciái. Kérdésre válaszolva azt mondta Bajnai, hogy a finanszírozásuk átlátható lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!