szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Faramuci a helyzet „a Jobbik fővárosában”: az ország legnépszerűbb pártja, a Fidesz nem mer önállóan küzdeni, a várost évtizedekig uraló MSZP annak is örül, ha visszakapaszkodhat az önkormányzatba, a Jobbikot pedig belső ellentétek feszítik. Tiszavasváriban a pártoknak ráadásul úgy kell megnyerniük a kispolgárságot és az értelmiséget a rendteremtés ígéretével, hogy közben a romák körében is gyűjteniük kell voksokat. A bonyolult feladvány megoldása helyett a jelöltek inkább egymást gyilkolják.

A maradék helyzeti előnyét is elveszítette az utóbbi napokban Tiszavasvári. A helyszínen tapasztaltak alapján a Nyíregyházától 30 kilométerre fekvő, 13 ezres kisvárosra már biztosan nem igaz az a négy évvel ezelőtti felmérés, mely szerint itt élőknek a legkisebb a vércukorszintje. Egy négy évvel ezelőtti felmérésből még az jött ki, hogy a tiszavasváriak a legkevésbé stresszesek, ám a városban zajló politikai csatározásokat, a cigányok és a nem romák közti feszült viszonyt tekintve mára jelentősen megváltozott a helyzet, magasra szökhetett az emberek vércukra.

Az önkormányzati képviselőtestület augusztus 1-i önfeloszlatása óta egymásnak estek a helyi politikusok, a háborúskodásba pedig azóta beszálltak a pártok országos vezetői is. Jelenleg a várost eddig vezető Jobbik, a régi befolyását helyreállítani akaró MSZP, és az egyik lokális egyesületet komoly támogatásban részesítő Fidesz életharcot vív a polgármesteri posztért. Vona Gábor nem akarja elveszíteni a pártjában „a Jobbik fővárosaként” emlegetett Tiszavasvárit, Mesterházy Attila folytatni szeretné a Dunaföldváron és Sopronban elindult sikerszériát, a Fidesz vezetése pedig nem örülne, ha folt esne az országosan relatív népszerűségét megőrző kormánypárt becsületén. A három nagyhoz próbál felzárkózni Aleva István, akit a Szolidaritásból kivált Árok Kornél Pest megyei egyesülete indított, részben azzal a céllal, hogy vidéken is megvesse a lábát.

Előtérben a háttérben lévő polgármesteri hivatal.
©

A nagy hajrá nyomott hagy a városon: az oszlopok tömve vannak plakátokkal, a főút felett kifeszített molinók, a jobbikos polgármester óriásplakátokról mosolyog a járókelőkre – mintha egy kiélezett parlamenti választás kampányfinisében járnánk. Az elmúlt hetekben a városban egymásnak adták a kilincset az országosan ismert politikusok, a polgármester-jelöltek a helyi tévében is bemutatkoztak, pénteken pedig a helyi rádióban vívtak meg - mint egy amerikai elnöki kampányban.

Sok múlhat a romákon

A plakátháború mellett a felek főleg a negatív kampányra, a suttogó propagandára építenek. Az egyik kávézó pincére azt mesélte, nem múlik el úgy nap, hogy ne landolna a postaládájába két-három szórólap, melyen mocskolják valamelyik jelöltet. Az egyiken a Fidesz támogatta Tiszavasváriért Közéleti Egyesület (TKE) polgármester-jelöltjét, Ráduly Zsoltot „újgazdagozzák” le, és vádolják azzal, hogy az önkormányzati földeket és az értük járó milliós állami támogatásokat akarja megszerezni. A másikon a jelenlegi polgármester, Fülöp Erik „bűneit” sorolják, mely szerint az összes ígéretét megszegte: nincs közbiztonság, nincsenek fejlesztések, nem teremtett munkahelyeket.

Fülöp Erik, jobbikos polgármester - szeretnék, ha elhagyná a szobát
©

Talán a szocialisták vannak ebből a szempontból a legkedvezőbb helyzetben: a 2006-os választási buktájuk óta nincsen pozícióik a városban, így nincs mit felróni nekik. Persze ők is beszálltak a küzdelembe: egy szórólapon „leistenkirályozták” a volt alpolgármestert, a KTE-t pedig a Fidesz „trójai falovának” nevezik, igaz, a lapra rátették a párt logóját, a többiek névtelenül szórják a várost. A szocialistákról szóban azt terjesztik, hogy a cigánysoron készülnek szavazatokat vásárolni. Igaz, ugyanez mondják a másik két párt jelöltjéről is a városban, Vona Gábor pedig a városban kampányolva jelentette be szerdán, hogy pártja „civil megfigyelőket” toboroz az országban, akik vasárnap az utcákon „járőrözve” figyelik, nem követ-e el valaki választási csalást, nem vásárol-e szavazatokat.

Foci a romatelepen - sok szavazatért megy a meccs. Tekintse meg nagyítás-fotógalériánkat is!
©

„Akár gárdistákat is ránk küldhet, nem érdekel. Mondjuk, hazudni nem kéne, két éve Erik is járta a telepet, ígérgette, hogy ide meg oda betesz, lesz segély, ha megszervezzük a cigányságot, rá szavazunk” – mesélt a két évvel ezelőtti kampányról a város szélén lévő, 19. századi állapotokat idéző nyomortelepen élő 23 éves fiatal. A roma férfi szerint ehelyett csak vegzálást kapott a cigányság, amióta Fülöp irányítja a várost: kitiltották őket az erdőből, megbüntetik őket a rendőrök, ha nincs macskaszem a biciklin, már akkor is igazoltatják őket, ha csak sötétedéskor végigmennek az utcán. A telepen azt is Fülöp rovására írják, amiről az önkormányzat nem tehet, hiszen kormányzati döntéseknek köszönhetően csökkentek a segélyek, nem a helyhatóság miatt.

Fájó emlékek
Az elmúlt években két tragédia is sújtotta, érintette Tiszavasvárit, ami növelte is a városban a feszültséget. 2006-ban Olaszliszkán lincselés áldozata lett Szögi Lajos, tiszavasvári földrajz-biológia szakos tanár, miután majdnem elsodort kocsijával a településen egy roma kislányt. Három évvel később a hét kilométerre fekvő tiszalöki háza előtt lőtték le a Kóka Jenő roma férfit, aki éppen munkahelyére, a tiszavasvári gyógyszergyárba igyekezett.

Pedig két évvel ezelőtt – miközben országosan a Jobbik a „cigánybűnözés” emlegetésével kampányolt – Fülöp még a romák támogatását is megszerezte: a városban csak „nyóckerként” emlegetett, az oláh cigányok lakta 8. választókerületben kétszer annyi szavazatot kapott, mint vetélytársai összesen. Éppen ezért mind a szocialista, mind a TKE kampánystábjában azt gondolják, Fülöp stábja joggal ideges: ha kiélezett lesz a verseny, akkor könnyen lehet, hogy a 4000 fős roma társadalom voksai döntik el a választást. A felek árgus szemekkel figyelik, mit csinál a vetélytárs a két romatelepen, igaz, mindhárom kampánystábban azt hangsúlyozták a hvg.hu tudósítójának, nem éri meg ajándékokkal, élelmiszerrel csábítani a romákat, mert úgy sem lehet garantálni, hogy rájuk szavazzanak. Legfeljebb az ellenőrzött láncszavazással, ám ezt nehéz megszervezni, és óriási botrány lenne, ha kiderülne, az érintett jelölt biztos belebukna.

A kettészakadt város

„Engem nem riasztanak el a szavazástól, hiába vonulnak a jobbikosok” – mondta egy idősebb roma férfi, aki szerint családjából minden felnőtt fog voksolni, és Rádulyt választják, mert becsapottnak érzik magukat. Az oláh cigányok lakta telepen járva a hvg.hu tudósítója azt tapasztalta, hogy a Fidesz támogatta civil szervezetnek és polgármester-jelöltjüknek áll a zászló a cigányok körében. A belvárosban már úgy tapasztaltuk, hogy a megkérdezett nem romák körében kiegyenlítettebb a helyzet.

Már nem várják a Messiást a romatelepen
©

A város már évekkel ezelőtt kettészakadt. A gazdasági válság hatására csökkenő jövedelmek, a segélyezés 2008-2009-ben elkezdődött visszafogása – amikor már egyes támogatásokat munkához kötött a kormányzat –, a gyakoribbá váló illegális erdőirtások, lopások kiélezték az ellentéteket. Ma már a romák és nem romák is viszonylag kevés emberi, személyes tapasztalatot szerezhetnek egymásról: kevés a közmunka-lehetőség, így a cigányok egyre inkább beszorulnak a város egyik végén található romungró és a másik végén lévő oláh cigány telepre. Az oktatás is teljesen szegregált: a cigányok a bűdi és az alapítványi iskolában tanulnak, a nem romák pedig a központban található Kabayban (Ráduly az utóbbi igazgatóhelyettese).

Bár KTE, az MSZP és a Jobbik is járt kint a romák lakta utcákban kampányolni, üzeneteikkel főleg a kispolgárságot és az értelmiséget célozzák. Még a szocialisták is „mindennapi rendet”, „szociális fegyelmet”, minőségi oktatást ígérnek. Az MSZP stábjában el is ismerik, a nem romák és a romák közti feszültség részükről való rossz kezelése vezetett a Jobbik felemelkedéséhez a városban, és azt állítják „a pártközpontból rájuk kényszerített politikai korrektség” eredményezte, hogy 2010 őszén egyetlen képviselőt nem tudtak az önkormányzatba juttatni.

Elbukott fellegvár

Bár 2006 előtt még igen színes volt Tiszavasvári képviselőtestülete – még kisgazda, MDF-es, szociáldemokrata és SZDSZ-es képviselők is megfordultak benne –, a szabolcsi város sokáig baloldali fellegvárnak számított. A település a pártállami korszakban született: 1950-ben vonták össze Bűdszentmihályt és Tiszabűdöt, majd az 1848-as forradalmár, Vasvári Pál után nevezték el.

A városban az Alkaloida vegyipari cég a leépüléséig 3000 embernek adott munkát, így Tiszavasvári igazi munkástelepülésnek számított. Sulyok József MSZP-s polgármester 1998-ban 71, 2002-ben 66 százalékkal tudott nyerni, de a 2006-os hullám őt is elsöpörte.

Nemcsak a helyi MSZP volt sokáig domináns, hanem ez a térség volt hosszú időn át az egyik szocialista erős ember, Juhász Ferenc hátországa is. A volt honvédelmi miniszter 2006-ban első körben nyert a szavazatok közel 54 százalékával. Az MSZP lecsúszása 2009-ben kezdődött: az európai parlamenti választásokon már 27 százalékot szerzett a Jobbik, 2010-ben pedig Juhász már csak 12 százalékot kapott, miközben a második helyen végzett jobbikos Császár József 37 százalékot szerzett.

Országos és helyi MSZP-s politikusokkal beszélgetve kiderült, a párt ugyan a győzelemnek örülne a legjobban, de már azt is nagy eredménynek tartanák, ha képviselőt tudnak juttatni az önkormányzatba. 2010-ben kevesebb, mint 5 százalékot kaptak és még listás helyet sem tudtak szerezni.

A jelenlegi kampány fő témája: miért nem közmunkáztat a város több romát? Ráduly Fülöp szemére veti, hogy az előző ciklusban 500-an vettek részt a programban, tavaly csak 38-an. Az MSZP jelöltje, a könyvelő Timári Istvánné szerint rosszul szervezik a munkát, még akiket behívtak, azok sem dolgoztak, csak „támasztották a gereblye nyelét”. Fülöp Erik azzal vág vissza – mint ahogy a hvg.hu-nak is elmondta –, hogy a központi kormányzat szűkítette a keretet, csak ennyi embert tudott alkalmazni, de idén már jobb a helyzet, 150-en közmunkáznak.

Timári Istvánné az MSZP kampányirodájában
©

Komoly feszültséget váltott ki a városi értelmiség körében, hogy csökkent az oktatási és szociális intézmények támogatása, amit Fülöp ellenzéke úgy értelmezett, hogy a polgármester a fizetéseket vágta meg. Ezzel szemben a polgármester azt állítja, több százmilliós adósságot örökölt az előző vezetéstől, ráadásul a város állami bevételei is folyamatosan csökkentek, kénytelen volt takarékoskodni, de nem a béren akart, az „intézményvezetőkkel egyenként leülve megkonzultálta, hol lehet a kiadásokat visszafogni”.

Az elitek háborúja

Az eleve leszakadó térségben lévő, hátrányos helyzetű Tiszavasváriban nem látni tisztán, hogy kinek van igaza a költségvetési vagy a közmunkaügyi vitában. Már csak azért sem, mert a háttérben a helyi eliten belül éles küzdelem zajlik a hatalomért.

Az önkormányzat föloszlatásához is egy ilyen csatározás vezetett. A képviselőtestületben lévő két fideszes és három független helyi politikus elsősorban a korábbi alpolgármestert, Császár Józsefet támadta, mert úgy látták, túl nagy a befolyása – Fülöpöt rendszerint nevezték az ő „bábjának”, és azzal vádolták, hogy családját juttatja előnyökhöz. A Fideszben ezért is haragudnak a korábbi alpolgármesterre, mert 2010 előtt a párt színeiben politizált, majd több fideszest elcsábítva részt vett a helyi Jobbik szervezésében. MSZP-és TKE-s ellenfelei azt állítják, Császár hosszú évekkel ezelőtt az SZDSZ-t is megjárta, amit Fülöp hevesen cáfol.

Polgármester-jelöltek egy rádiós vita előtt. Tekintse meg nagyítás-fotógalériánkat is!
©

Végül Császár tevékenysége a helyi Jobbikban is kiverte a biztosítékot: a hat képviselőből kettő átpártolt a Fideszhez. Július végén ultimátumot adtak a polgármesternek: mondassa le Császárt és módosítsák úgy a szabályokat, hogy a függetlenek, a fideszesek és a kiugrott jobbikosok együtt frakciót alakíthassanak. Fülöp elengedte ugyan az alpolgármestere kezét, de abba nem ment bele, hogy a Fidesz jelölte Palló Sándort nevezze meg Császár utódának, mert attól tartott, hogy ezzel teljesen kiszolgáltatná magát a kormánypártnak, így maradt az önfeloszlatás és az időközi választás.

Nem Fidesznek való vidék

Az országos pártvezetés értesítése nélkül történt meg a képviselőtestület feloszlatása, aminek a Fidesz elnökségében nem igazán örülnek, mert az időközi választás túl sok energiát köt le – mondta a hvg.hu-nak a Fidesz egyik névtelenséget kérő vezető politikusa. Szerinte másképp is megoldhatták volna a képviselőtestületben a párt erősítését, így viszont attól lehet tartani, hogy a választók áldozatnak tekintik majd a polgármestert, és a Fideszt büntetik majd a fülkékben.

A nagyobbik kormánypárt soha nem állt jól Tiszavasváriban. Utoljára 2002-ben indítottak saját polgármester-jelöltet, de akkor 66:22 arányban kikaptak a szocialistáktól. 1998-ban Pallót indították, ám hiába nyert a pártja országosan, ő csak 13 százalékot szerzett. Palló a korábbi választásokon rendszerint listáról került a testületbe, egyéniben nem volt sikeres. 2006-ban sem tudtak többséget szerezni a Fidesz jelöltjei, amikor a párt egyébként tarolt a többi önkormányzatban. Hat évvel ezelőtt és 2010-ben nem is indítottak önállóan polgármester-jelöltet, inkább a független Rozgonyi Attilát támogatták, két évvel ezelőtt pedig mindössze egy egyéni kerületben tudtak nyerni.

Most is inkább a kerülő utat választották és a polgármesterrel szemben harcoló volt jobbikosokból, függetlenekből álló, fideszeseket is magába foglaló csoportot támogatják. Ráduly mellett szól, hogy édesanyja több ciklus óta függetlenként politizált az önkormányzatban, a családnak nagy befolyása van. A Tiszavasváriért Közéleti Egyesületet debreceni székhellyel pár héttel a választások előtt jegyezték be, és a jelöltjei látványosan távol tartják magukat a Fidesztől: még a plakátjaik kék színűek. Az MSZP – amelynek támogatottjai a korábbi időközi választásokon rendszerint elhagyták a szegfűt és a piros színt – most azzal vádolja a Jobbikkal együtt a Fideszt, hogy egy egyesület mögé bújva próbálja növelni a befolyását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Főkönyvelőt indít Tiszavasváriban az MSZP

A Magyar Szocialista Párt Timári Istvánnét, egy helyi magáncég gazdasági vezetőjét, főkönyvelőjét indítja polgármesterjelöltként az október 28-ra kiírt időközi önkormányzati választáson Tiszavasváriban - jelentette be Veres János, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke kedden Nyíregyházán.

MTI Itthon

Négyen versenyeznek a polgármesteri székért Tiszavasváriban

Négy polgármesterjelölt indulhat Tiszavasváriban az október 28-i időközi önkormányzati választáson - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros jegyzője, a helyi választási iroda vezetője pénteken. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a helyi képviselő-testület augusztus 1-jén feloszlatta magát.

MTI Itthon

Árok Kornél pártja is indul Tiszavasváriban

A Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt (SZEM) indul az október 28-ai tiszavasvári időközi önkormányzati választáson, a párt polgármester-jelöltet és képviselőjelölteket is állít - jelentette be vasárnapi budapesti évadnyitó politikai nagygyűlésükön a pártelnök.

MTI Itthon

Civilekkel közösen indul a Fidesz Tiszavasváriban

A Fidesz-KDNP egy civil szervezettel közösen indul az október 28-i tiszavasvári önkormányzati időközi választáson - közölte Palló Sándor, a Fidesz tiszavasvári városi elnöke szerdán az MTI-vel.