szerző:
MLF
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Legalább annyi energiát ölt az MSZP a soproni időközi választásokba, mintha vasárnap egy parlamenti mandátum sorsa lett volna a tét. Bár két héten belül a második győzelmét aratja a párt, továbbra sem lehet messzemenő következtetéseket levonni az eredményekből, ráadásul október végén egy fideszes és egy jobbikos fellegvárban kell bizonyítsa az MSZP, hogy valóban képes fordítani.

Csaknem megfordította október 7-én az MSZP soproni jelöltje a 2010-es választási eredményt. Két évvel ezelőtt az összes soproni egyéni választókerületet besöprő Fidesz jelöltje a 12-es számú kerületben 47 százalékkal nyert, a szocialista induló akkor csak 32 százalékot kapott – a vasárnapi eredmény 45,9:33 az MSZP támogatta Varga Gyula javára. Idén ez a második győzelme a szocialistáknak helyi időközi választáson, amit a pártelnök a Facebook-oldalán már trendfordulóként ünnepelt.

A magát „baloldali érzelmű, hithű, gyakorló katolikusnak” nevező pártonkívüli – de az MSZP-hez fűződő kapcsolatát 2010-ben és most is felvállaló – Varga kampányába a hvg.hu információi szerint jelentős energiákat fektetett a pártvezetés. Az MSZP elnöksége ugyanis a dunaföldvári voksolás óta – ahol függetlenként, de szocialista támogatással Horváth Zsolt lett a polgármester – a helyi választásoknak országos jelentőséget tulajdonít. Ahogy egy elnökségi forrásunk fogalmazott: elsősorban a tagságnak, a törzsszavazóiknak akarják megmutatni, hogy két évvel a kudarc után „bekövetkezett a fordulat”, a párt „megkezdte a menetelését 2014 felé”, váltópárt maradt.

A helyi időközi választásoknak a vezetőségben külön felelőse van Molnár Zsolt budapesti MSZP-es elnök személyében, akit a pártban Mesterházy Attila legfőbb szövetségesének tartanak. Besegít a kampányszervezésbe a Horn-kormány egykori minisztere, Baja Ferenc is. A pártban hasonló energiákat fektetnek az október 28-i bajai választásokba, igaz, az aznapi tiszavasvári voksolástól információink szerint már tartanak az MSZP-ben.

Régi motoros a pályán

Az MSZP-ben azért is örülnek a hétvégi sikernek, mert míg Dunaföldváron – időközi választásokon szokatlanul magas, 43 százalékos részvétel mellett – a szavazatok 57 százalékát megszerző Horváthnak csak fideszes vetélytársa volt, Sopronban Varga mellett egy civil, egy jobbikos és egy LMP-s jelölt is indult (utóbbi mindössze 33 szavazatot kapott). Mesterházy Attila egy két héttel ezelőtti, újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen azt mondta, az LMP megkereste a helyi szocialistákat, hogy támogassák a kisebbik ellenzéki párt jelöltjét, de nagyon sokáig nem nevezték meg, kit jelölnek, így az együttműködés elmaradt.

Mesterházy Attila egy kampányrendezvényen - belehúztak Sopronban
©

A szavazás előtt a pártelnök külön elutazott az alig 4 ezer választópolgárt számláló soproni kerületbe, október 5-én pedig a teljes frakció a közeli Szombathelyre települt, ahol az MSZP Nyugat-Magyarország programját vitatták meg. Az MSZP-ben úgy értékelik, a kezükre játszott, hogy pénteken két helyi, közpénzből fenntartott televízióban sem engedték megszólalni Mesterházyt. (Boronkay Gusztáv, a Pulzus TV ügyvezetője azt nyilatkozta az MTI-nek: csak néhány nappal a kampányzárás előtt kaptak értesítést arról, hogy Mesterházy Attila nyilatkozna. A Sopron TV ügyvezetője, Hajnal Sándor pedig azt állítja, hogy minden jelölt egyenlően élhetett a 10-10 perces megszólalási jogával, ezt a szocialisták is megtették.)

A helyi MSZP-ben azért is örülnek a győzelemnek, mert a Jobbik és az LMP is bevetette a kampányban az országos politikusait: megfordult a városban Gaudi-Nagy Tamás, Morvai Krisztina, Karácsony Gergely és Jávor Benedek is. Az MSZP-t segítette, hogy a Fidesz a helyi közéletben kevésbé ismert jelöltet állított Táp Lászlóné személyében, ezzel szemben Varga Gyula már 1989 előtt tagja volt a városi tanácsnak, 1998 óta tagja a képviselő-testületnek (korábban pedig szakszervezetis volt a határőrségnél, jelenleg nyugdíjas). Bár egy péntekre összehívott rendkívüli közgyűlésen a fideszes képviselők megszavazták egy orvosi rendelő megnyitását a 12-es választókerületben, a jelöltjükön már ez sem segített. Volt olyan, helyi MSZP-s politikus, aki azt mondta, sokat segített nekik, hogy Matolcsy György két nappal a választás előtt jelentette be az újabb csomagot, amely többek között a pedagógusok fizetésemelésének elhalasztását is tartalmazta.
 
Trendforduló?

Az országos időközi választások eredményének fényében a dunaföldvári és a soproni MSZP-s győzelem valóban sikernek számít. A 2010-es országgyűlési választások óta mindössze három parlamenti választókerültben tartottak választásokat, ezeket a Fidesz főlényesen nyerte.

Lévai Katalin kampánya 2011-ben - tavaly még nagy volt a bukta
©

Két évvel ezelőtt Békés megyében Dankó Béla közel négyszer annyi voksot kapott, mint a második helyen befutó jobbikos jelölt. Szintén a harmadik helyen végzett a szocialista jelölt tavaly októberben, Püspökladányban, akire több mint 1500 voksot vert a másodikként befutó jobbikos. Bár novemberben az MSZP támogatta Lévai Katalin már 4 ezerrel több voksot kapott Budapest II. kerületében, mint LMP-s ellenfele, Karácsony Gergely, meg sem közelítette a közel 10 ezer szavazatot szerző fideszes Láng Zsolt eredményét.

Viszont az önkormányzati választások fényében nem biztos, hogy a dunaföldvári és a soproni sikerből messzemenő következtetéseket lehet levonni. Tény, hogy a Fidesz itt is nagy sikereket tudott felmutatni – 2010 óta 9 polgármesteri és 21 képviselői helyett szerzett –, ám az MSZP sem volt teljesen sikertelen. 2011-ben már Nógrádszakálon és Nyírteleken is szocialista polgármester-jelölt győzött, öt helyen pedig be tudták juttatni a jelöltjüket a képviselő-testületbe. Ezzel az eredménnyel kétségtelenül a Jobbik előtt járnak.  

„Túl nagy várakozásokat kelt a pártvezetés azzal, hogy ennyire kihangsúlyozza a dunaföldvári és a soproni eseményt” – mondta a hvg.hu-nak egy befolyásos szocialista. Főként úgy, hogy három hét múlva, október 28-án a 2006 óta fideszes vezetésű Baján, illetve a „Jobbik városaként” számon tartott Tiszavasváriban kell majd helyt álljon az MSZP.

Bár Sopront az országos politikában a fideszes európai parlamenti képviselő, az új alkotmányt megszövegező Szájer József felségterületének tartják, korábban az MSZP nem volt teljesen sikertelen a helyi választásokon. Ugyan 2010-ben a 16 mandátumból csak 3 listás helyet szerzett a párt – ehhez járul a most megszerzett, az erőviszonyokat a testületben át nem író egyéni kerület –, 2006-ban az őszödi beszéd kiszivárgása után már tudtak három egyéni kerületet szerezni. 2002-ben pedig a szocialisták 11, az SZDSZ egy választókerületet nyert, és a két párt közös jelöltje lett a polgármester is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Olyan dolgot talált ki a Snapchat, amit a Facebook azonnal le akar majd másolni

Olyan dolgot talált ki a Snapchat, amit a Facebook azonnal le akar majd másolni

Hajszárítóval a kezében ül egy nagymama az út szélén, hogy lelassítsa a gyorshajtókat

Hajszárítóval a kezében ül egy nagymama az út szélén, hogy lelassítsa a gyorshajtókat

Rákkeltő hatóanyag miatt vontak ki savlekötőket a forgalomból

Rákkeltő hatóanyag miatt vontak ki savlekötőket a forgalomból

Iskolai bántalmazási ügy zaklatta fel a kisvárost, amely már szeretné, ha másról is ismernék

Iskolai bántalmazási ügy zaklatta fel a kisvárost, amely már szeretné, ha másról is ismernék

Egyre több üres állásba várnak tanárokat

Egyre több üres állásba várnak tanárokat

Nem hallgattak a magyarok Varga Mihályra

Nem hallgattak a magyarok Varga Mihályra