szerző:
MTI

A legmagasabb árvízvédelmi készültség van érvényben a Rába szentgotthárdi szakaszán, Körmendnél pedig elsőfokú készültséget kellett elrendelni. Szlovéniában hétfőn rendkívüli, úgynevezett vörös árvízvédelmi riasztás volt érvényben az egész országban az Isonzó, a Száva és a Dráva áradása miatt.

Már harmadfokú, a legmagasabb árvízvédelmi készültség van érvényben a Rába szentgotthárdi szakaszán, Körmendnél pedig elsőfokú készültséget kellett elrendelni - közölte a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedd reggel.

Vízátfolyások miatt lezárták a Rátót és Rábagyarmat közötti alsórendű utat, és Csörötnek térségében is intenzív árvízi védekezés folyik. Szentgotthárdnál a Rába éjfél körül már tetőzött, a vízszint azonban mintegy 80 centiméterrel alatta van az eddig mért legmagasabb értéknek.

Szentgotthárdnál az éjszaka a tűzoltók is segítettek, egy szivárgó árvízvédelmi támfalnál szivattyúztak.

A hirtelen lehullott nagy mennyiségű eső miatt Szentgotthárdon és Körmenden pincéket is elöntött a víz, ezeken a helyeken is segítettek a tűzoltók.

Áldozata volt az áradásnak Ausztriában

Mint arról beszámoltunk, Ausztriában is áradások vannak. A rendőrség közlése szerint vízbe fúlt Stájerországban egy nő, akit autójával együtt elragadott egy megáradt patak .

A 28 éves nő Weisskirchen közelében vesztette életét kora reggel, miután autója egy vízátfolyáson kisodródott és belecsúszott a megáradt Granitzen patakba. Csak órákkal később, holtan találtak rá.

Vörös riasztás Horvátországban

Árvízvédelmi intézkedéseket rendeltek el hétfőn Horvátországban a Dráván és a Száván a Szlovénia irányából érkező árhullám miatt, amely várhatóan kedden, a kora hajnali órákban tetőzik - jelentette a helyi média.

A Dráván 18 óra után érkezett meg az árhullám Horvátországba. Lakott területet, kilenc házat csak Lovrecan Otok falunál veszélyeztet a folyó a gáttal nem védett bal parton, ezért néhány családot kitelepítettek. Egy 84 éves asszony többszöri felszólításra sem volt hajlandó elhagyni házát, ő, mivel a szakemberek szerint egyelőre nincs életveszélyben, otthon maradhatott. Varasdnál (Varazdin) hajnalban várható a folyó tetőzése.

Az evarazdin.hr hírportál szerint a környéken 1965-ben jegyeztek fel hasonló nagyságú árhullámot, amely másodpercenként 2800 köbméter vizet hozott, nagy árvizet okozva a megyében. Abban az időben azonban még nem voltak vízerőművek a Dráván, amelyek enyhítik az áradatot - emlékeztet az index.hr egy szakembert idézve. 

Zágráb környékén, Samobor térségében a Szávánál is készültség van, az emberek nyúlgátakat építenek, a vízügy és a katasztrófavédelem figyelemmel kíséri a helyzetet a helyszínen. Az árhullám tetőzését ott is hajnalra várják.

Szlovéniában hétfőn rendkívüli, úgynevezett vörös árvízvédelmi riasztás volt érvényben az egész országban az Isonzó (Soca), a Száva és a Dráva áradása miatt. A víz utakat, hházakat árasztott el, több helyen rendeltek el kitelepítést. A helyzetet a folyamatos esőzés súlyosbítja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

Kacifántos a motoros kötelező biztosítás, akár horrorára is lehet

Kacifántos a motoros kötelező biztosítás, akár horrorára is lehet

400 millió jegykiadókra

400 millió jegykiadókra

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

"Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben" Greta Thunberg Londonban beszélt

"Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben" Greta Thunberg Londonban beszélt