szerző:
MTI

A Jobbik parlamenti frakciójából frissen kilépett Lenhardt Balázs szerint az ellenzéki párt a szavazóinak tett ígéretével ellentétben nem hozott radikális változást a parlamentbe, hanem "csak egy lett a többi párt közül". A politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a Szegedi Csanád elleni küzdelmet nem adja fel.

Lenhardt Balázs leszögezte: a Jobbikból nem lépett ki és nem is zárták ki, a jövőben pedig független képviselőként tevékenykedik tovább.

Közlése szerint a pártvezetés és közte húzódó konfliktus abból ered, hogy ő a Jobbik "eredeti" programját szerette volna követni, szemben a főleg Balczó Zoltán Jobbik-alelnök nevével fémjelzett irányvonallal, amely szerint másképp kell politizálnia a pártnak a parlamentbe jutást követően. Ez azonban oda vezetett, hogy jelenleg "a Jobbik egyre távolabb sodródik az ország sorsát meghatározni képes érdemi politikai erő képétől" - értékelte. Véleménye szerint a jelenlegi parlamenti politizálás a Jobbik számára nem eredményes, mert a "szakpolitizálással" nem képes tömegbázist megmozgatni.

Lenhardt Balázs kifejtette: ő ezzel szemben azt szerette volna, ha a párt "aktívabban visszamegy az utcára és akciókat szervez". Példaként említette, hogy az EU elleni tiltakozásul a Jobbiknak szerinte Brüsszelben kellett volna komolyan fellépnie akár az unió zászlójának elégetésével is. A bankok elleni fellépésül magyarországi bankfiókok blokád alá helyezését is elképzelhetőnek tartotta volna.

Szerinte az emberek azért szavaztak a Jobbikra, mert radikális változást hirdetett, de a párt cserben hagyta a szavazóit, belesimult a parlamenti életbe és csak egy lett a többi párt közül. Elismerte, hogy ezt "nehezen tudta megemészteni" és ezért elindult a párti idei tisztújító kongresszusán az alelnökségért, de nem járt sikerrel.

A kilépéséhez vezető közvetlen kiváltó oknak nevezte a Szegedi Csanád EP-képviselő elleni feljelentést, amely már szeptember közepe óta húzódott, hiszen már akkor tájékoztatta Vona Gábor pártelnököt a szándékáról. Elismerte ugyanakkor, hogy frakcióülésükön egy képviselőtársa sem támogatta a feljelentést, ő ennek ellenére tette azt meg, mivel álláspontja szerint a képviselői esküje és a vonatkozó törvények szerint is a tudomására jutott bűncselekmény ellen fel kell lépnie. A "politikusbűnözővé és a cionista érdekek legfőbb képviselője vált" Szegedi Csanád ellen a feljelentést "nem adja fel" és folytatja a küzdelmet - hangsúlyozta.

Szegedi Csanád július 30-án lépett ki a Jobbikból, de EP-képviselőként tovább folytatja a munkáját. Ezt megelőzően Novák Előd, a Jobbik országos alelnöke Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már régebben is tudott zsidó származásáról. Szegedi Csanád június végén - miután több jobboldali hírportál is erre tett utalásokat - elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az angol királynő vendége lesz nyáron Trump

Az angol királynő vendége lesz nyáron Trump

Feltűnik a Sesame Street vicces bábja a Trónok Harcában, és megoldja a trónviszályt

Feltűnik a Sesame Street vicces bábja a Trónok Harcában, és megoldja a trónviszályt

Hónapokkal többet kell várni Észak-Magyarországon egyes műtétekre

Hónapokkal többet kell várni Észak-Magyarországon egyes műtétekre

Ilyet még nem látott: nem kellett 8 másodperc az első gólhoz

Ilyet még nem látott: nem kellett 8 másodperc az első gólhoz

Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól

Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól

Rejtegetik Felcsúton, miből volt pénz a fociklub 1,4 milliós átlagbéreire

Rejtegetik Felcsúton, miből volt pénz a fociklub 1,4 milliós átlagbéreire