szerző:
hvg.hu

Meghalt Danis György orvos, aki az SZDSZ egyik alapító tagja, majd nyolc évig a párt országgyűlési képviselője volt. Danis György csütörtökön hunyt el, 67 éves volt – közölték szombaton.

Danis György 1945. június 15-én született a Tolna megyei Kétyen.  

1963-ban érettségizett Szegeden, majd műtőssegéd lett, később beteghordó, aztán pedig adminisztrátor. 1965-ben kezdte el tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, 1971-ben szerzett általános orvosi diplomát.

1989. december 31-ig körzeti orvosként dolgozott, majd politizálni kezdett, és egy kft. orvos-menedzsere lett. Munkája mellett halnevelési tudományos kísérletekkel is foglalkozott. 1990-től főállású képviselő volt az SZDSZ színeiben.

Az 1980-as évek közepétől figyelte a demokratikus ellenzék akcióit, eljárt a Jurta Színház ellenzéki rendezvényeire. 1988 januárjában az Erdélyből Magyarországra menekülteket segítő Menedék Bizottság alapító tagja és orvos-tanácsadója.

1988. szeptember 3-án részt vett a második lakiteleki találkozón, és belépett az akkor megalakult MDF-be. A szervezetből 1989 májusában lépett ki, és belépett a Szabad Kezdeményezések Hálózatába, majd 1988 novemberében az SZDSZ alapító tagja volt.

1989-ben és 1990-ben az országgyűlési választási kampányban az SZDSZ vidéki szervezését irányította. 

Az 1990-es választásokon pártja országos listáján választották képviselővé. Az 1994-es országgyűlési választásokon ismét az SZDSZ országos listáján indult, a harminckettedik helyről szerzett újra mandátumot – derül ki az Országgyűlés honlapján elérhető életrajzból.

Danis György 1998 után főleg falukutatással foglalkozott és természetvédelmi ügyekkel foglalkozott. A Tolna megyei Gerjen történetéről, néprajzáról szóló könyve 2001-ben jelent meg.

A korábbi SZDSZ-es parlamenti képviselő hosszú betegeskedés után hunyt el november 8-án – mondta a hvg.hu-nak Gulyás József, az SZDSZ korábbi országgyűlési képviselője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szezonja van, most tüntet a magyar: 100-ból hárman meg is teszik

Szezonja van, most tüntet a magyar: 100-ból hárman meg is teszik

Orbán lánya honvédségi repülővel utazott haza Ciprusról?

Orbán lánya honvédségi repülővel utazott haza Ciprusról?

Rajongók, figyelem! Közös Cseh Tamás-estet tart Bereményi Géza és Másik János

Rajongók, figyelem! Közös Cseh Tamás-estet tart Bereményi Géza és Másik János

Nem ment el a Fidesz, így nem jött létre a lakhatási válsággal foglalkozó bizottság

Nem ment el a Fidesz, így nem jött létre a lakhatási válsággal foglalkozó bizottság

Távozhat Trump védelmi minisztere

Távozhat Trump védelmi minisztere

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie