szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentését tette közzé az atlatszo.hu, ennek ellenére a portálon található, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) szabálytalan működésére vonatkozó adatok "összességében" megfelelnek a valóságnak - mondta Hegedűs László, a Kehi által folytatott vizsgálatban részt vevő főosztályvezető-helyettes csütörtökön.

Az ORFK tájékoztatása szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) 2006 és 2010 közötti tevékenysége miatt.

Az atlatszo.hu birtokába került dokumentumok szerint Hiller István akkori kulturális miniszter felelősségét is felveti, hogy szinte zavartalanul talicskázták ki a milliárdokat a Magyar Mozgókép Közalapítványból. A portál tegnap írt arról, hogy több mint hatmilliárd forint elsikkasztása miatt nyomoz a rendőrség a Magyar Mozgókép Közalapítvány ügyében.

Az atlatszo.hu hozzátette, a Kehi vizsgálata szerint a márciusban megszüntetett alapítvány több milliárd forintot fizetett ki szabálytalanul és törvénysértő banki hitelkonstrukciót működtetett, miközben az alapítványi vezetők tízmilliós nagyságrendű prémiumokat vettek fel.

A Kehi főosztályvezető-helyettese most azt mondta, az atlatszo.hu-ra felkerült pdf-dokumentumok vélhetően abból az átvilágításból származnak, amelyeket az MMKA kuratóriuma rendelt meg 2010-ben egy külsős cégtől és egy ügyvédi irodától. A kuratórium a céggel a filmes pénzelosztó szervezet gazdasági működését is átnézette.

"Ezen vizsgálatok eredményét mi is megismertük" - jegyezte meg a főosztályvezető-helyettes, aki szerint a sajtóban megjelent cikkek ezekre az anyagokra épülnek. "A Kehi-jelentések döntés-előkészítő dokumentumnak minősülnek, ezért korábban az adatvédelmi törvény, jelenleg pedig az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján tíz évig nem nyilvánosak" - hangsúlyozta a főosztályvezető-helyettes.

Hozzátette, a jelentéseket csak az ellenőrzött szerv és a vizsgálatot elrendelő kormány, a miniszterelnök, illetve a Miniszterelnökség jogi államtitkára kapja meg.

A végleges jelentés 2011 őszén készült el, ezzel egy időben a Kehi feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen. A Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda is nyomoz az ügyben, amelynek során mintegy 6,2 milliárd forint vagyoni hátrány érte a szervezetet, illetve a magyar államot. A főosztályvezető-helyettes kitért arra, hogy a vizsgálat fényt derített mintegy 3,7 milliárd forintnyi jogosulatlan támogatás-felhasználásra is, amelyet a Kehi visszafizettetne az MMKA-val. 

A vizsgálat során átnézték az MMKA gazdálkodásával kapcsolatos dokumentumokat, valamint meghallgatták a filmes szervezet dolgozóit, ezek alapján állapították meg, hogy bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel - ismertette a főosztályvezető-helyettes.

A Kehi jelentéséről annak nem nyilvános voltára és a nyomozás érdekeire való tekintettel Hegedűs László - a vezető nem azonos az atlatszo.hu-n megemlített Füst-Kép Bt. képviselőjével, aki MMKA külső kapcsolatainak szervezésével és filmterjesztési, támogatói tevékenységével foglalkozott - további tájékoztatást nem adott, ugyanakkor elmondta, hogy az atlatszo.hu-n megjelent adatok "összességében megfelelőek".

Eszerint például a hivatal kifogásolta az MMKA kamattámogatási rendszerét, amelyre mintegy 1,6 milliárd forintot költött a szervezet, míg az érvénytelen pályázatok támogatása több mint egymilliárd forintot emésztett fel.

A Kehi kifogásolta a jogszabályba ütköző túlköltekezést (115 millió forint), valamint azt is, hogy a szervezet a filmszakmai támogatásokra kapott pénzekből a saját működését is finanszírozta. A főosztályvezető-helyettes hozzátette: feltártak valószínűsíthetően színlelt szerződéseket is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megroggyant a forint, de kell emiatt aggódni?

Megroggyant a forint, de kell emiatt aggódni?

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

Jövő héten jön az újabb uniós vakcina

Jövő héten jön az újabb uniós vakcina