szerző:
hvg.hu

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint az Országgyűlésben a magyar zsidó képviselők összeírására vonatkozó felszólalásra nem a büntetés a megfelelő reakció, ezért levélben fordult a demokratikus pártok országgyűlési képviselőihez, arra szólítva fel őket, hogy ne támogassák a parlamenti beszéd szabályainak szigorítását.

A TASZ szerint az antiszemita beszéd aljas és ostoba dolog. "Szégyen, hogy egy parlamenti képviselő ilyesmire ragadtatta magát. Szégyen azonban az is, hogy mondandóját zavartalanul befejezhette, hogy képviselőtársai nem hurrogták le, hogy a felszólalással érintett államtitkár nem kérte ki magának, hogy a parlamenti pártok képviselői nem reagáltak azonnal, elutasítóan a felvetésére" - olvasható a jogvédő szervezet közleményében.

"Az elutasítás azonnali és határozott kinyilvánítása a megfelelő eszköz"

Szerintük szégyen az is, hogy a vitát vezető elnök nem utasította rendre, világossá téve ezzel azt, hogy a magyar parlamentben az ilyen beszéd elfogadhatatlan, a demokratikus normákkal összeegyeztethetetlen. Leszerepelnek a magukat demokratikusnak nevező parlamenti pártok is, kormányoldal és ellenzék egyaránt, amikor egymást túllicitálva terjesztenek elő olyan törvény- és házszabály-módosító javaslatokat, amelyek megoldásként a parlamenti beszédet korlátoznák - teszik hozzá.

A TASZ ezért levélben fordult a demokratikus pártok országgyűlési képviselőihez, arra szólítva fel őket, hogy ne támogassák a parlamenti beszéd szabályainak szigorítását.

Zsidózás a parlamentben

"Pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt: az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára” - fogalmazott Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfőn délután a Parlamentben, a gázai konfliktusról folytatott vitában. Gulyás Gergely fideszes képviselő csütörtökön jelentette be: az Országgyűlésről szóló törvény módosítását kezdeményezi a Fidesz, hogy bővítsék az Országgyűlés tekintélyét sértő felszólalások ellen kiszabható szankciók lehetőségét.

"A szólással okozott sérelmek orvoslására és megelőzésére csak a legritkább esetekben megfelelő válasz a büntetés. Az uszítás esetén a tilalom indokolt, csakhogy jelen esetben nem uszítás történt. Az elfogadhatatlan és antidemokratikus véleményekkel szemben az elutasítás azonnali és határozott kinyilvánítása a megfelelő eszköz – ennél egyszerűbb és hatékonyabb reakció, és a parlamentnél alkalmasabb fórum erre nincs" - véli a szervezet. Szerintük így lehet egyértelművé tenni a választópolgárok számára, hogy melyik párt milyen értékrendet vall, mennyire fontos a kirekesztés, az előítélet, az antiszemitizmus, a rasszizmus, a homofóbia elleni harc.

Sárga csillaggal tiltakozó képviselők a keddi ülésen
©

Az az ötlet, hogy utólag lehessen pénzbüntetéssel szankcionálni egy felszólalást, csak a parlamenti munkát és a nyílt politikai vitát akadályozná, az antiszemita beszédet nem - írja a TASZ. "Kizárólag arra jó egy ilyen szabály, hogy a házelnök kénye-kedve szerint alkalmazza azt a neki nem szimpatikus képviselők vagy vélemények esetén. Az új parlamenti törvény már most is túl széles rendészeti jogokat biztosít a házelnöknek. Miközben nem igaz az, hogy az ilyen és ehhez hasonló, a jobbikos képviselők által rendre felvetett kirekesztő beszédekkel szemben az országgyűlési képviselők eszköztelenek lennének. Csak a politikai akarat és a demokratikus értékek melletti kiállás hiányzik, és amit látszat-jogalkotással igyekeznek pótolni és leplezni a pártok" - olvasható közleményükben.

"A vélemények büntetése nem orvosolja a bajt"

A TASZ szerint a parlamenti vita szabadsága kulcsfontosságú az egészséges demokrácia szempontjából. "A demokrácia nem akkor egészséges, ha nem hangzanak el a megvetendő vélemények, hanem éppen ellenkezőleg, akkor, amikor azok nyilvánosak. A választópolgár úgy tud informált döntést hozni, ha pontosan tudja, ki milyen nézeteket vall. És csak akkor lehet az előítélet és kirekesztés ellen demokratikus eszközökkel szembeszállni, ha egy vitában elhangozhat minden érv. A vélemények büntetése csak elfedi, de nem orvosolja a bajt" - teszik hozzá.

"A Jobbik antiszemita, rasszista, homofób párt, ez nem most derült ki, csak ismételten nyilvánvalóvá vált. Szomorú, hogy a parlamentben ülnek a képviselői, de szabad választásokon kerültek oda, jelenlétük nem újdonság. A demokraták felháborodása érthető, de a Jobbik antiszemitizmusa senkit sem érhetett váratlanul, a párt betiltásának követelése pedig maga is antidemokratikus igény" - írják.

"Ez a mostani antiszemita beszéd nem indokolja a parlamenti szólás lehetőségének további korlátozását. A megoldás nem a parlamenti vita lehetőségének ülésvezetési eszközökkel való szűkítése, hanem az ilyen beszédre adott, a demokratikus értékeket egyértelműen megjelenítő reakció. Számtalan alkalom adódott már eddig, amikor a demokratikus pártok és parlamenti képviselők kifejezhették volna, hogy az antiszemitizmus, a rasszizmus, a homofóbia bármilyen formája elfogadhatatlan, ám ezt rendre elmulasztották. Ez az, ami valóban roncsolja a demokráciát" - olvasható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hofi örök – összegyűjtötték a legjobb poénjait

Hofi örök – összegyűjtötték a legjobb poénjait

Egymillió magyar próbált szerencsét külföldön az EU-csatlakozás óta

Egymillió magyar próbált szerencsét külföldön az EU-csatlakozás óta

Bréking: Orbán Viktor szerint megszűnt itthon a baloldali médiatúlsúly

Bréking: Orbán Viktor szerint megszűnt itthon a baloldali médiatúlsúly

11 ezerbe kerül a Xiaomi okossága, ami csuklóból elárul rólunk sok mindent

11 ezerbe kerül a Xiaomi okossága, ami csuklóból elárul rólunk sok mindent

Egyelőre nem jár börtön a házasságon kívüli szexért Indonéziában

Egyelőre nem jár börtön a házasságon kívüli szexért Indonéziában

Gazdag magyarok trükköznek az állampapírokkal, az MNB besokallt

Gazdag magyarok trükköznek az állampapírokkal, az MNB besokallt