szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Részben elismerte bűnösségét a Fővárosi Törvényszéken szerdán kezdődött perben az a 32 éves férfi, aki 2010-ben halálra gázolt egy rendőrt a fővárosi Baross téren.

A tárgyalás kezdetén az ügyész felolvasta a vádiratot, amelyben részletesen beszámolt a 2010. július 23-án, Budapesten történt autós üldözésről, az intézkedő rendőr halálával végződő gázolásról és a vádlott elfogásáról. Az ügyész szerint a férfi szociális személyiségzavarban szenved, de képes felismerni cselekedetei következményeit.

A vádlott nem értett egyet a vád tartalmával, de részben bűnösnek vallotta magát. A bíróságon tett részletes vallomásában elmondta, hogy a gázolás előtti este barátaival mulatott és speedet fogyasztott, aznap pedig vodkát és vörösbort is ivott.

A gázolás napján veszekedett barátnőjével, jelenlegi feleségével, aki szintén a kocsiban ült. A Bosnyák téren állítása szerint áthajtott a sárga lámpánál, a rendőrök emiatt félre akarták állítani. Ekkor átszólt a járőröknek, hogy "kapjatok el, ha tudtok". Mint fogalmazott, "ekkor jött a kergetőzés", melynek során elmondása szerint megszegett "néhány KRESZ-szabályt".

A vádlott elmondása szerint a Keleti pályaudvarnál be akarta fejezni a menekülést, ezért félreállt és leállította a kocsi motorját. Ekkor a rendőrök fegyvert fogtak rá. Azt hitte, le akarják lőni, ezért tolatni kezdett, hogy el tudjon menekülni. Állítása szerint az előtte álló és rá több lövést leadó rendőrt akarta így kikerülni.

Azt mondta: nem érti, miként üthette el a másik rendőrt, nem is látta, hogy már az autója mögött áll. A férfi közlése szerint őrizetbe vételekor bántalmazták, és jelezte, hogy nem készült felvétel a gázolásról.

A vádlott az ügyész kérdésére elmondta, hogy azért nem állt meg a rendőröknek, mert nem volt a kocsinak biztosítása és nem akarta, hogy elvegyék a frissen vásárolt autó papírjait. Elmondása szerint menekülése közben 170 kilométeres sebességgel is hajtott. Tisztában volt azzal, hogy az autóban ülő barátnője is megsérülhet, aki folyamatosan azt kérte tőle, hogy álljon meg.

Ügyvédje kérdésére azt mondta, hogy az első lövést akkor adta le az egyik rendőr, amikor a Baross téren újraindította kocsiját, a gázolást azonban nem érzékelte. A bíró kérdéseire válaszolva elismerte, hogy alkohol és kábítószer hatása alatt vezetett, több közlekedési szabályt is megsértett, nem állt meg segítséget nyújtani, amikor több autót is összetört és menekülésével mások testi épségét is veszélyeztette.

Az autós üldözés a Bosnyák térnél kezdődött. A vádlott a vádirat szerint a Baross téren tolatás közben halálra gázolta az egyik intézkedő rendőrt. A férfit végül a Gubacsi úton sikerült megállítani, miután járműve meghibásodott. A vádlott menekülése során több autót is megrongált.

A 32 éves gázoló férfi sokszoros visszaeső. Korábban többször is szabadságvesztésre ítélték egyebek mellett lopások, garázdaság, vesztegetés és kábítószerrel való visszaélés miatt.

Az ügyészség hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés mellett hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés, segítségnyújtás elmulasztása, rongálás és ittas, egyben bódult állapotban elkövetett járművezetés miatt emelt vádat a férfi ellen. A tárgyalás pénteken a tanúk meghallgatásával folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!