szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Csongrád megyei kormányhivatalban demonstráló diákok éjszakára is maradhatnak. A hivatal vezetője szerint alkotmányos jogukkal élnek.

Vendégként tekint a Csongrád megyei kormányhivatal az épületben tiltakozó hallgatókra – közölte Polner Eörs, a kormányhivatal főigazgatója hétfőn a helyszínen.

A demonstráló hallgatók alapvető, alkotmányos jogukkal élnek, ezért a közt szolgáló hivatal vendégként tekint rájuk – mondta a főigazgató az után, hogy munkatársaival bundáskenyeret és forró teát - illetve a Delmagyar.hu szerint még szaloncukrot is - osztogatott a fiataloknak. A földön ülő, bokáiknál összeláncolt diákok matracokat és székeket is kaptak.

A hivatal épületében reggel 8-tól este 8-ig van ügyfélfogadás, de 24 órás portaszolgálat üzemel, így a hallgatók a kormányablak zárását követően is maradhatnak.

Hétfőn délben három szegedi oktató és negyven szegedi egyetemista, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái kezdtek tiltakozó akcióba a Csongrád megyei kormányhivatal épületében. A hallgatók a kormányhivatal aulájában – amely álláspontjuk szerint közforgalmú tér - ülnek, lábuknál egy hosszú lánccal összekötve. Többüknél transzparensek láthatók, többek között "10480 állami finanszírozott hely. Nem. Nem engedünk a kormánynak." felirattal. További részleteket is olvashatnak.

Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke újságíróknak az épület előtt elmondta: az elmúlt egy évben ötödére csökkent az államilag finanszírozott hallgatói létszám, Szeged esetében ez azt jelenti, hogy a legtöbb egyetemi képzés veszélybe került. Akciójukkal a felsőoktatási keretszámok újratárgyalását szeretnék elérni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Australian Open: Két koronavírusos játékost találtak

Australian Open: Két koronavírusos játékost találtak

Joe Biden: „Minden lényeges és értékes dolog eredetileg Budapestről ered”

Joe Biden: „Minden lényeges és értékes dolog eredetileg Budapestről ered”