szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"10480 állami finanszírozott hely. Nem. Nem engedünk a kormánynak" - olvasható az egyik transzparensen azon a demonstráción, amely hétfőn dél körül kezdődött Szegeden, a Csongrád megyei kormányhivatalban. A mintegy negyven ülősztrájkoló diákot a hivatal vendégnek tekinti, éjszakára is maradhatnak.

Elfoglalta a Csongrád megyei kormányhivatal földszintjét és ülősztrájkot kezd a Szegedi Tudományegyetem három oktatója és negyven hallgatója, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái.

"A mintegy negyven aktivista a kormányablaknál – amit a kormány a magyar állampolgárokkal való kapcsolattartás céljából hozott létre – magyarázatot követel a felsőoktatást romba döntő intézkedésekre" – közölték a demonstrálók az eduline.hu szerint.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) és a Hallgatói Hálózat (HaHa) pénteken kötött együttműködési megállapodást a sztrájkbizottság megalakításáról. A két hallgatói csoport elfogadhatatlannak tartja a múlt szerdai kormányülésen elfogadott keretszámokat, amelyek a HÖK és a HaHa szerint "ellehetetlenítik a Szegedi Tudományegyetem jövőbeni együttműködését".

"Közöljük továbbá, hogy a fenti terület közforgalmú helynek minősül, aktivistáink a mindennapi működést akadályozni nem fogják" – írta még a hivatalfoglalás után kiadott közleményében a SZTE EHÖK.

Vendégnek tekintik őket

A délmagyar.hu tudósítása szerint fél egy körül rendőrök érkeztek a kormányhivatalba, akik ugyanúgy a közforgalmú helyen tartózkodtak, mint az egyetemisták. Nem csináltak semmit, nem igazoltatták a hallgatókat. A demonstrálók a lábuknál egy hosszú lánccal összekötve ülnek. Többüknél transzparensek láthatók, többek között "10480 állami finanszírozott hely. Nem. Nem engedünk a kormánynak." felirattal.

A kormányhivatal vezetője szerint a demonstráló diákok alkotmányos jogaikkal élnek, és a hivatal vendégkét tekint rájuk. Szaloncukorral, teával, bundáskenyérrel kínálták őket, és megengedték, hogy éjszakára is maradjanak. További részleteket a diákok hivatali fogadtatásáról itt olvashat.

Török Márk, az SZTE EHÖK vezetője a megyeházán tartott sajtótájékoztatón a szegedma.hu szerint azt mondta, hogy nem Magyarországon él, aki nem érzi, hogy a felsőoktatás minden szereplője kétségbe van esve. “A hallgatók és a hallgatói szervezetek között minden ellentétet félre kell tenni és összefogni a közös cél érdekében” – tette hozzá.

Az ülősztrájk határozatlan ideig tart, erről a kormányhivatallal is egyeztetnek majd az egyetemisták. Az épület egyébként 20 órakor zár, de a sztrájkolók szeretnének tovább is maradni. A hallgatók élelemet hoztak magukkal, és mivel össze vannak láncolva, a mosdóba csoportosan jártak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különleges szűrőpapírt helyeznek a tengervízbe Ausztráliában

Különleges szűrőpapírt helyeznek a tengervízbe Ausztráliában

Pénteken sem egyeztek meg, újabb sztrájk jöhet a makói gumigyárban

Pénteken sem egyeztek meg, újabb sztrájk jöhet a makói gumigyárban

Beidézték a rendőrségre a külügy elé jachtparkolót festő momentumost

Beidézték a rendőrségre a külügy elé jachtparkolót festő momentumost