szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói is csatlakoznak a HÖOK által szerdára szervezett demonstrációhoz, hogy tiltakozzanak a keretszámok drasztikus változásai ellen - derül ki Kiss Dávid HÖK-elnök Facebook-üzenetéből.

"Csatlakozzunk a szerdai demonstrációhoz, ezzel is kifejezve elégedetlenségünket a kormány múlt heti döntésével kapcsolatban" - szólította fel hallgatótársait Kiss Dávid, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke Facebook-bejegyzésében. A felhívásban Kiss arra kéri a résztvevőket, hogy készítsenek transzparenseket.

"Hiszem, hogy mindannyiunk közös érdeke, hogy ne a felsőoktatás legyen az első, ahonnan súlyos milliárdokat vonnak ki a nemzetgazdaság siralmas helyzetének enyhítése céljából. Nem engedhetjük meg, hogy a jövő generációi számára ellehetetlenítsék a képességi alapokon nyugvó felsőoktatásba történő bekerülést" - érvel a HÖK-elnök.

A HÖK-elnök a bejegyzésben emlékeztet: hétfőn hallgatói-oktatói fórumot tartottak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Lágymányosi Campusán, melyet követően az ott megjelentek rövidebb időre elfoglalták a Petőfi hidat, majd a Budapesti Corvinus Egyetem főépülete mellett elhaladva folytatták útjukat a Kossuth Lajos tér felé. Mindeközben a szegedi egyetemisták elfoglalták a kormányhivatal földszintjét, mellyel vidéken is kezdetét vették a megmozdulások. "A hétfői események követendő példaként kell, hogy álljanak mindenki előtt, aki magáénak érzi a felsőoktatást, és annak jövőjét" - olvasható a bejegyzésben.

Kiss részletezi, hogy Magyarország nagy egyetemei sorra szervezik a megmozdulásokat, demonstrációkat, "elítélve ezzel a drasztikus keretszámcsökkentést, melyről a kormány múlt heti ülésén döntött".

A Hallgatói Önkormányzatok Országok Konferenciája 2012. december 12. (szerda) 16:00-ra a Budapesti Műszaki Egyetem főépülete elé vár mindenkit, aki szeretné ellenérzését kifejezni a felsőoktatást ért sérelmekkel kapcsolatosan.

Mint ismeretes, az MTI birtokába a napokban olyan dokumentum került, amely szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) december 3-án a következőket terjesztette elő: a kormány összesen 74 110 főben állapítaná meg a magyar állami ösztöndíjas és részösztöndíjas képzésekre 2013-ban felvehető jelentkezők számát. Ebből a felvetteknek csupán 10-20 százaléka, 10 480 hallgató részesülhetne teljeskörű állami támogatásban, a többi jelentkezőnek vállalnia kell a képzési költségek 50 százalékát, ami havonta tízezres összegeket is elérhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott

Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük

Kártérítésként fejenként százezer forintnyi dollárt fizet több amerikai felhasználójának a Facebook

Kártérítésként fejenként százezer forintnyi dollárt fizet több amerikai felhasználójának a Facebook