szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A HÖOK Facebook-oldala szerint a szerdai kormányülésen elfogadták az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) javaslatát, ami alapján jövőre jelentősen csökkennek az állami teljes ösztöndíjas keretszámok, 10 480-an vehetnének részt ilyen képzési formában.

"Döbbenet! Elfogadták! Itt már nincs jobb- és baloldal, felső 10 000 van és a többiek. Gratulálunk, holnapra sok embernek várjuk a lemondó nyilatkozatát" - olvasható a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Facebook-oldalán, vagyis a kormány mai ülésén elfogadták az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) javaslatát, ami alapján jövőre jelentősen csökkennek az állami teljes ösztöndíjas keretszámok, 10 480-an vehetnének részt ilyen képzési formában. 46 330-an részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetik meg tanulmányaikat. A döntésről csütörtökön tájékoztatják a közvéleményt a kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

A részletekről egyelőre csak annyit tudni, amennyit az MTI a napokban, a birtokába került, december 3-i keltezésű előterjesztésből közölt: a kormány a munkaerő-piaci igényekhez illeszkedően, az ágazati stratégiákban meghatározott prioritásoknak megfelelően, a nemzeti együttműködés programjában vállalt társadalompolitikai törekvésekkel és a Széll Kálmán-terv fiskális célkitűzéseivel összhangban összesen 74 110 főben állapítaná meg a magyar állami ösztöndíjas és részösztöndíjas képzésekre 2013-ban felvehető jelentkezők számát.

A megállapított létszámkeretből az Emmi javaslata szerint jövőre 10 480-an teljes ösztöndíjas, 46 330-an pedig részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat. Emellett 16 ezren mesterképzésben, 1300-an doktori képzésben tanulhatnának.

A hallgatóknál betelt a pohár

A hvg.hu-nak sikerült elérnie Nagy Dávidot, a HÖOK elnökét a keretszámok elfogadásával kapcsolatban, ám egyelőre nem kívánt nyilatkozni. A HÖOK azonban az ELTE Online-on közzétette nyilatkozatát, amelyben azt írják, ez a bizonyíték arra, hogy "a kormány az ifjúság ellen van".

"Erre a lépésre nincs ésszerű indok, nincs magyarázat és nincs mentség. Elherdálják az ország jövőjét, külföldre kergetik öcséinket és húgainkat. Véleményünk szerint nem az árulja el a hazáját, aki elhagyja a boldogulása érdekében, hanem az árulja el a honfitársait, aki megszavazta ezt a képtelen előterjesztést" - közölte a HÖOK. "Nem hagyjuk, hogy az ifjúságot a felső tízezer arisztokráciájára és alattvalókra osszák, ennek megakadályozására minden eszközt fel kell használni" - ígérték.

A szervezet Facebook-oldalán közölte, fél 11-kor a Nemzetgazdasági Minisztérium József Nádor téri épülete előtt közli a követeléseit.

Lesz-e újabb egyetemfoglalást
©

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) szerdán még a kormánydöntés nyilvánossága előtt azt közölte, őket nem keresték meg a jövő évi felsőoktatási keretszámokról szóló javaslattal. Sándorné Kriszt Éva, a szervezet társelnöke elmondta: másfél hete volt egy kormányrendelet-tervezet a rektori konferencia előtt, amely 33 840-ben határozta meg a teljes állami ösztöndíjas hallgatók keretszámát, míg a részösztöndíjra 5 ezres keretet rögzítettek. Ezt a rektori konferencia nem tartotta elfogadhatónak, mert több mint 20 százalékos csökkenést jelentett volna a tavalyi évhez képest. Számos ország példája mutatja, hogy az oktatás korszerűsítésével lehet a gazdaságot fellendíteni - közölték.

Nem fogy a Diákhitel 2.0

Az MRK szerint ahhoz, hogy az ország sikeres legyen, az oktatásból nem pénzt kellene kivonni, hanem befektetni kellene. Azt is javasolták, hogy az ötezres részösztöndíjas létszám kerüljön át a teljes ösztöndíjas létszámhoz, az a tapasztalat ugyanis, hogy ennek a finanszírozási formának csak mintegy 35 százalékát töltötték fel, 2012-ben, az 5550 főből 1961-an éltek a lehetőséggel - jegyezte meg.

Sándorné Kriszt Éva kitért arra is: a Diákhitel 2 mentőöv lehetne a továbbtanulni vágyóknak, ami kedvező pénzügyi konstrukció, de november 30-ig csak 4950-en vették igénybe mintegy egymilliárd forint értékben. Lehetne ösztöndíjakat alapítani vagy szponzorokat keresni, de ez sem elterjedt még Magyarországon - vélekedett. Az MRK szerint ez a fajta radikális és hirtelen keretszámcsökkenés nem fogadható el, nem tud hozzá alkalmazkodni sem a felsőoktatás rendszere, sem a pályázók. Ha megjelenik a keretszámokról szóló kormányrendelet, a Magyar Rektori Konferencia összeül, és kialakítja álláspontját - jelezte a társelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

Fricska az Apple-nek: a Xiaomi úgy tünteti el a műanyag 60%-át, hogy közben megtartja a töltőt

Fricska az Apple-nek: a Xiaomi úgy tünteti el a műanyag 60%-át, hogy közben megtartja a töltőt