szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Gyakran Ismételt Hazugságok - Nem Elég Gyakran Ismételt Valóságok" címmel adott ki videót az ELTE Bölcsészettudományi Karának hallgatói fóruma, melyben az elmúlt napok ellentmondásos kormányzati állításait foglalják össze a felsőoktatással kapcsolatban. Szerintük a kormány annyi mindent beszél, hogy nem lehet követni, ám most minden igyekezetével azon van, hogy a tiltakozó diákságot politikai keretek közé kényszerítse.

"Gyakran Ismételt Hazugságok - Nem Elég Gyakran Ismételt Valóságok" címmel töltött fel videót az ELTE BTK hallgatói fóruma még december 23-án. A YouTube videómegosztó portálon és a Facebookon is terjedő videóban felidézik Orbán Viktor kormányfő december 15-i bejelentését, melyben azt mondta: a minimum ponthatár 240 pont lesz a felsőoktatásban, majd azt a kormányzati portálon 4 nappal később megjelent mondatot, miszerint karácsonyra bejelentik a ponthatárokat és az erre két napra, december 21-én szintén a kormányzati portálon megjelent hírt, mely szerint csak jövőre jelentik be a ponthatárokat.

Látszat és a valóság

"A naponta változó és egymásnak ellentmondó nyilatkozatokkal manipulálják és összezavarják nemcsak a diákokat, de még a szakembereket is. A gimnazistáknak minimum 2 évvel az egyetemi felvételi leadása előtt ismerniük kéne a ponthatárokat, hogy fel tudjanak készülni a rájuk váró feladatokra. Ezzel megfosztják a fiatalokat a felelősségteljes döntés lehetőségétől" - hallható a videófelvételen.

A látszat az, hogy a kormány plusz 24 milliárd forintot tesz a felsőoktatásba, ám hogyan értelmezhető a 24 milliárd forint többlet, amikor a legutóbbi rektori konferencián a kormány 37 milliárd forint elvonást jelentett be - teszik fel a kérdést. "Már a 24 milliárd forint sem fejlesztésre ment volna, a 37 milliárd forint elvonás vajon mire megy" - kérdezik a készítők.

"Látszat az is, hogy a kormány előzékenyen engedett a diákok követeléseinek. A keretszámok eltörlésével jövőre 55 ezer embernek biztosítja az ingyenes felsőoktatást. A valóság az, hogy kormány 4 nap alatt 3-szor változtatta meg a keretszámokat. Végül úgy emelte ötszörösére a keretszámot, hogy nem rendelt mellé valódi forrásokat. Az intézmények gazdálkodását ezzel ellehetetlenítik" - hangzik el a felvételen.

Az egyetemeket gazdasági kancellárok felügyelete alá kell vonni, akik ellenőrzik a működéseket. "A valóságban az egyetemek önálló gazdálkodási szervek, gazdasági hivatalokkal és gazdasági főigazgatókkal. Az újabb bürokraták csak annak gyanúját erősítik, hogy a kormány zsarolni akarja az intézményeket" - vélik a videóban.

Aki itthon ingyen tanult, az itthon hajtson hasznot - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A valóság azonban a videó szerint az, hogy a végzett hallgató szabad magyar, európai és világpolgár. "Lemaradásunk még nagyobb lesz, ha korlátozzák a fiatalok szabadságát és megtagadják tőlük a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségét. Ehelyett teremtsék meg hazai munka lehetőségét. Másképp nem megy!" - szögezik le.

"Mi függetlenek vagyunk"

A látszat az, hogy a kormány a családok oldalán van. "Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet.Valljuk, hogy a közösség erejének és minden ember becsületének alapja a munka, az emberi szellem teljesítménye. Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét" - idézik a készítők a Magyar Közlöny 2011. évi 43. számát. 

A diákok többször is az utcára vonultak
©

"A valóság azonban az, hogy az ország sikere a kisközösségek sikereiből épül fel. A kormány intézkedései épp a hátrányos helyzetű és a sokgyermekes családoktól veszi el a siker, a továbbtanulás lehetőségét. Így nem lehet felépíteni a 21. századi Magyarország tudásalapú társadalmát. Így nem megyünk előre" - hallható a videóban.

Végül a videó szerint látszat az is, hogy a kormány szavát nem hallják meg a diákok, akiket a saját céljaira használ fel az ellenzék. "A valóság az, hogy a kormány annyi mindent beszél, hogy nem lehet követni. Egyet azonban jól látni: most minden igyekezetével azon van, hogy a tiltakozó diákságot politikai keretek közé kényszerítse. Mi eddig is elhatárolódtunk a pártpolitikától, ezután is ezt fogjuk tenni. Mi függetlenek vagyunk. Mi így megyünk előre" - mondják a videóban.

Utcára mennek

Az elmúlt hetekben egyetemisták és középiskolások ezrei tiltakoztak a felsőoktatási keretszámok brutális megvágása és a felsőoktatási felvételivel kapcsolatos bizonytalanságok miatt. Orbán Viktor először a hvg.hu-nak adott nyilatkozatában azt közölte: nem lesznek keretszámok, majd Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter azt mondta: jövőre a felsőoktatási felvételi jelentkezés feltételéül szabott minimális ponthatár alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben valamennyi szak esetében 240 pont, felsőoktatási szakképzésben 200 pont lesz, az állam által finanszírozott hallgatók száma pedig nem lehet kevesebb 55 ezernél.

Múlt héten az is kiderült: nem lesz államilag finanszírozott képzés többek között a gazdasági szakokon és a jogászképzésben.

A diáktüntetéssel kapcsolatos anyagainkat itt olvashatja!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Marabu FékNyúz: A megoldóember

Marabu FékNyúz: A megoldóember

Újabb villanyszereléssel is foglalkozó cégbe szállt be a Market Zrt. alapítója

Újabb villanyszereléssel is foglalkozó cégbe szállt be a Market Zrt. alapítója

Cate Blanchett megvágta a fejét láncfűrésszel

Cate Blanchett megvágta a fejét láncfűrésszel