szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bezárták a Gyermekek Átmeneti Otthonát a hevesi megyeszékhelyen - írja a Magyar Narancs. Az önkormányzatnál pénzhiányra hivatkoznak, holott a nehéz helyzetű gyerekeknek otthont adó alapítvány június végéig támogatás nélkül is biztosította volna a város számára egyébként kötelező feladat elvégzését.

Előzetes egyeztetés nélkül, karácsony előtt, e-mailben tájékoztatta az egri önkormányzat a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) Egri Alapítványát, hogy az állami normatíván kívül a jövőben nem kapnak pénzt a Gyermekek Átmeneti Otthona működtetésére az Egri kistérségtől - írja a Magyar Narancs.

A lap szerint körülbelül hatmillió forintos támogatásról van szó, az előző évben is ennyit kapott az otthon az önkormányzattól. A levél megírására azt követően került sor, hogy a hevesi megyeszékhely közgyűlése úgy határozott: bezárják az otthont, és a jövőben más módon, egyebek közt a helyettes szülői hálózat, illetve a szomszédos, Gyöngyösi kistérség hasonló intézménye segítségével látják el az otthon által eddig végzett feladatokat.

Az egyidejűleg 12–15 főnek otthont adó egri intézményben olyan környékbeli fiatalok kaphattak ellátást, akiknek felügyeletét a szülők csak részben vagy egyáltalán nem tudták megoldani, illetve a családban életvezetési nehézségek adódtak.

A rossz hírt a Magyar Narancs szerint addig nem közölték az alapítvány vezetői a gyerekekkel, amíg csak egy kis reményt is láttak a megmaradásra. A gyerekekkel foglalkozó hat gondozót már el is bocsátották, de ennél nagyobb probléma, hogy az intézményben élőket kiszakították a megszokott környezetükből, és mindenféle felkészítés nélkül küldték őket új helyre, illetve helyekre.

Az egri SZETA vezetője azért sem érti a helyzetet, mert ők a közgyűlési döntés után még azt is felajánlották, hogy támogatás nélkül idén júliusig saját forrásból és az állami normatívából működtetik az intézményt, ám ebbe sem ment bele a városvezetés - írja a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sikerült 42 000-szeresére gyorsítani az új anyagok kifejlesztését

Sikerült 42 000-szeresére gyorsítani az új anyagok kifejlesztését

Hetente, ingyen tesztelhetik magukat a bécsi óvodák és iskolák dolgozói

Hetente, ingyen tesztelhetik magukat a bécsi óvodák és iskolák dolgozói

Operatív törzs: A 89 év felettieket a háziorvosok oltják majd, késik a Pfizer szállítmánya

Operatív törzs: A 89 év felettieket a háziorvosok oltják majd, késik a Pfizer szállítmánya