szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb drasztikus módszerrel korlátozná az Alkotmánybíróság mozgásterét a kormány, válaszul arra, hogy a testület az elmúlt hetekben több, a kormánypártok számára fontos törvényt megsemmisített - közölte az Origo több, egymástól független kormánypárti forrásra hivatkozva.

Az elmúlt 20 év alkotmánybírósági gyakorlata helyett az Alkotmánybíróság (Ab) a jövőben csak a tavaly hatályba lépett alaptörvény szellemiségét vehetné figyelembe a kormány tervei alapján - közölte az Origo. A portál információi szerint a korlátozást a tavaszi ülésszakon elfogadandó alaptörvénymódosítás-csomagba építenék be.

Az alaptörvény-módosításra egyébként az Ab tavaly decemberi döntése miatt van szükség, amellyel a testület megsemmisítette az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit. A Fidesz frakcióvezetője rögtön az Ab-döntés bejelentése után közölte, hogy az alaptörvénybe építik majd a formai okból megsemmisített részeket.

Ezeket azonban az Origo információi szerint egy új, az Ab-re vonatkozó bekezdéssel is kiegészítenék, amelynek értelmében az Ab jövőbeni döntéseinél nem hivatkozhatna az elmúlt 20 év alkotmánybírósági gyakorlatára, hanem kizárólag az 2012 januárjában hatályba lépett alaptörvényt vehetné alapul a döntéseihez.

A portál felidézte, hogy az Ab lényegében minden érdemi határozatában figyelembe szokta venni korábbi döntéseit, illetve általánosságban a rendszerváltás óta kialakult döntési gyakorlatát. Így tett az átmeneti rendelkezések decemberi, vagy a választási eljárási törvény és az előzetes regisztráció három héttel ezelőtti megsemmisítésekor, de akkor is, amikor a hajléktalanok közterületen élési tilalmának vagy a bírák kötelező nyugdíjazásának szabályait minősítette alkotmányellenesnek.

Az Origo szerint a kormánypártok az utóbbi hetek Fidesz számára jelentős presztízsveszteséget jelentő döntései miatt rágtak be a Ab-ra. Ezt a gyanút a híroldalnak több, magas pozíciót betöltő kormányzati, illetve fideszes forrás is megerősítette. A Fidesz elnöksége hétfői ülésén az átmeneti rendelkezések alaptörvénybe illesztéséről tárgyalva az Origo szerint foglalkozott a kérdéssel, de végleges döntést még nem hoztak az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!