szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A médiatörvényt nem módosította kielégítően a magyar kormány, a romák hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve, a tavaly január elsején hatályba lépett új magyar alaptörvény és a sarkalatos törvények pedig gyengítik az emberi jogok védelmét - többek között ezeket említette meg a Human Rights Watch éves jelentésében, amelyben egy oldalt szentel a magyarországi helyzetnek.

Bírálja a magyar alaptörvény egyes rendelkezéseit a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott éves jelentése.

A dokumentum szerint a tavaly január elsején hatályba lépett új magyar alaptörvény és a sarkalatos törvények gyengítik az emberi jogok védelmét, megfosztják az Alkotmánybíróságot több jogkörtől, és aláássák az igazságszolgáltatás függetlenségét. Utóbbival kapcsolatban a jelentés kitér arra, hogy háromszáz bírót kényszernyugdíjba küldtek, de az Európai Unió Bírósága novemberben indokolatlannak és életkor szerinti megkülönböztetésnek minősítette a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítását.

A 680 oldalas jelentésben nagyjából egy oldal foglalkozik a magyarországi helyzettel. Ebben szóvá teszik azt is, hogy az új alkotmány értelmében 348 vallási közösség elveszítette egyházi státusát; hogy az alaptörvény szerint az emberi élet a fogantatással kezdődik, a család fogalmát a szexuális kisebbségeket kizáró módon határozzák meg, és korlátozzák a szellemi fogyatékosok szavazati jogát.

A nemzetközi bírálatok ellenére a magyar kormány nem módosította kielégítően a médiatörvényt - áll a HRW jelentésében. A Médiatanács politikailag nem független, túlzott mértékűek az újságírókat fenyegető esetleges büntetések, és homályosak a tartalomszabályozásra vonatkozó követelmények. Külön említik a Klubrádió helyzetét, azt írva, hogy az engedélyét három, a rádió számára kedvező bírósági ítélet ellenére a Médiatanács még mindig nem újította meg.

A romák hátrányos megkülönböztetésnek és zaklatásnak vannak kitéve, antiszemita támadásokra került sor, és a hatóságok több menedékkérőt visszaküldtek a szomszédos országokba - írták.

A Human Rights Watch jelentése különösen élesen bírálja az oroszországi állapotokat, egyebek mellett azért, mert a nem kormányzati szervezetek tevékenységét akadályozzák, már nem kapnak semmilyen anyagi támogatást, a tüntetőkre kiróható bírságokat pedig felemelték. A jelentés oroszországi fejezetét ismertetve Kenneth Roth, a HRW ügyvezetője azt mondta, hogy Oroszországban az emberi jogok tekintetében "az elmúlt évben a legnagyobb visszalépés történt a Szovjetunió felbomlása óta".

Arab tavasz után

Megállapították továbbá, hogy az "arab tavasz" országaiban fennáll a tekintélyelvű uralom visszatérésének veszélye. Külön felhívták a figyelmet a nők helyzetére Egyiptomban és Líbiában, valamint az arab tavasz más országaiban is. Az új egyiptomi alkotmányról szólva azt írták, hogy vannak ugyan pozitív elemek benne - mint a kínzás és az önkényes letartóztatás tilalma -, viszont a véleménynyilvánításra, a vallásra és a családra vonatkozó homályos megfogalmazások "veszélyes hatással" lehetnek a nők jogaira és általában a szabadságjogokra.

Szíriáról írva rámutatnak, hogy a csaknem két éve zajló polgárháborúban 60 ezren veszítették életüket, és a helyzet tovább rosszabbodott. A HRW felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy legyen úrrá bénultságán, és utalja a szíriai konfliktust a Nemzetközi Büntetőtörvényszék elé az esetleges háborús bűntettek kivizsgálása céljából.

Afganisztánban a NATO-csapatok jövő évi távozásával várhatólag tovább romlik az amúgy is rossz emberi jogi helyzet - olvasható a jelentésben. A nemzetközi közösség belefáradt a tizenegy éve zajló háborúba, és ezért csökkent a nyomás Hamid Karzai afgán elnökre a hadurak, korrupt politikusok és az emberi jogok más megsértőinek megfékezésére.

Törökországgal kapcsolatban viszont reménykeltőnek nevezték, hogy a kormány kurd aktivisták ezreit szándékozik kiengedni a börtönökből, ami előrevetítheti a három évtizede tartó kurd felkelés lezárását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig van már pénzük a cirkuszoknak, még egy évet nem élnek túl

Alig van már pénzük a cirkuszoknak, még egy évet nem élnek túl

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban